Валентина Шарра. Сълзи без тъга

Художничката акцентира върху смисъла и красотата на загубените ритуали, празнуващи смъртта.

0 коментара Сподели:

Проектът на Валентина Шарра, създаден специално за галерия Структура, е посветен на смъртта като продължение на живота. Неудовлетворена от нейното отричане, неприемане и неразбиране, авторката се опитва да възстанови връзката между отделните елементи на космическия цикъл, такава каквато е съществувала още в древните култури.

Шарра базира изследването си на исторически позовавания, които доказват мъдростта по отношение на възприемането на смъртта.

Изградените системи от вярвания и ритуали подпомагат процеса на дълбоко и спокойно проникване в смисъла съществуването на земята и пътешествието на душата отвъд границите на телесното.В днешно време жизненото дихание, психе, е загубило водещата си роля да съживява грубата материя. Духовният принцип е отстъпил място на тялото като поддържащо живота, а душата е само негов гост. Смъртта се отнася единствено до машината-тяло и неговото счупване.

Разкъсаната връзка душа-тяло не само превръща приемането на края в невъзможна мисия, но и се отразява върху живота на земята, подчинен единствено на нагоните на тялото.

Валентина Шарра е убедена, че за да променим това и да „вдъхнем живот“ на съвременната култура трябва да започнем от точката, от която няма връщане назад – смъртта.

Линк към събитието можеш да откриеш тук.

Изложбата можеш да посетиш до 4 декември.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *