Опаковай се около света на Кристо и Жан-Клод с две изложби

През септември се потапяме в тази магия – виж къде и как

0 коментара Сподели:
Кристо и Жан-Клод

снимка: „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ – изложба, СГХГ

Христо Владимиров Явашев – Кристо е визионер. Той е магьосникът, изпреварил времето си, който вижда изкуството в мащаб, без граници и в неограничен капацитет от неизчерпаеми възможности. Беглец от комунистическия режим у нас, скулптор, художник и авангардист, Кристо покорява света на изкуството с „невъзможните“ си проекти, които всички са сигурни, че няма как да осъществи.

Тя е Жан-Клод дьо Гийебон – дъщеря на генерал дьо Гийебон, израснала в най-аристократичните парижки кръгове. Двамата се срещат в Париж, докато Кристо рисува портрет на съпругата на генерал дьо Гийебон – майката на Жан-Клод и любовта пламва почти мигновено. Генералът не одобрява особено тази връзка на дъщеря си с никому неизвестен художник, странстващ артист от малка държава, който няма нито един франк в джоба си. Жан-Клод обаче обожава Кристо. Прочутата й фраза: „Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство“ е нейният пакт да го следва във всичко и навсякъде.

Тя е от Париж, той е от България, но двамата избират за свой пристан Ню Йорк, който им дава свободата, от която се нуждаят. Кристо и Жан-Клод опаковат.

Опаковат красотата, която можем да уловим само в определен миг.

Плаващи кейове

Опаковат от пишеща машина и телефон до мостове и цели сгради, като Кунстхал в Берн, Музея за съвременно изкуство в Чикаго, Пон Ньоф в Париж и Райхстага в Берлин. Използването на огромни цветни платна, текстил и временни „леки“ материали в работите им „Завеса в долината“, „Обградените острови“, „Чадърите“, „Портите“ и изумителната „Плаващите кейове“ на езерото Изео в Италия са ни оставяли неведнъж без дъх, а политиката им – входът да е свободен на абсолютно всички техни творби, независимото финансиране и необвързването им с политически и бизнес организации, ни доказват, че

изкуството може да е точно такова – свободно, красиво, необятно и обхващащо едно мигване на окото, в което красотата просто е там.

Кристо и Жан-Клод

За всичко това разказват серия от събития – първото е с произведенията на фотографа Волфганг Фолц със съдействието на куратора Матиас Коденберг в изложбата на СГХГ „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“.

Ще имаме щастието да ѝ се радваме от 8 септември до 7 ноември – официалното откриване е на 8 септември, сряда от 18:00 ч.

Волфганг Фолц работи с Кристо и Жан-Клод като официален фотограф на техните творби от 1971 г.,

а на изложбата ще можем да съпреживеем различните проекти на артистите през десетилетията, да влезем в ателието, където тече творческият процес по създаването, да видим срещите с политици и граждани, да усетим идеите и вдъхновението на всичко, което двамата създават.

Кристо и Жан-Клод

Вторият ивент ни очаква с официално откриване на 9 септември, в 19:00 ч. във Vivacom Art Hall на ул. „Оборище“ 5 и ни представя първа самостоятелна ретроспективна изложба на Кристо и Жан-Клод, посветена на проекта „Опаковането на Триумфалната арка“ в Париж. Изложбата ще продължи до 6 октомври 2021 г., като в деня на официалното откриване на „Опаковането на Триумфалната арка“ в галерията в София ще бъде излъчено на живо (лайв стрийминг) събитието от Париж.

Напомняме, че за съжаление „Плаващите кейове“ беше последната творба на Кристо приживе – той ни напусна през 2020 г., малко преди да навърши 85 г.

Последният проект, който неговият екип ще завърши без него, е „Опакованата Триумфална арка“ в Париж, от който ни делят броени дни.

Ще можем да видим творбата от 18 септември до 3 октомври във френската столица, за да се докоснем още веднъж до магията на Кристо и Жан-Клод, такава каквато само те я могат – безгранична.

Жан-Пол Белмондо, който никога няма да си отиде.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *