3D билборд симулациите – новото чудо на света

Огромни животни и гигантски вълни красят площади в световни мегаполиси

0 коментара Сподели:

Какво е общото между Токио, Ню Йорк, Сеул и Чънду? Всички те са сред първите локации на картата, където чрез експериментални 3D арт инсталации от екраните оживяват картини като огромен лъв, грамадна котка, пъстроцветен дракон, кит в реални размери, както и природни стихии като бурни вълни и 100-метров водопад. Технологията вече е напреднала дотолкова, че за минувачите няма нужда да носят специални очила, а когато поредната провокация изскочи от екрана, всички вадят телефоните и клипчетата направо счупват интернет.

Сред първите и най-впечатляващи 3D проекции остава спиращата дъха вълна, която се разбива в район Гангнам, най-модерната част на Сеул. Изработена от корейското студио d’strict, тази инсталация се състои от 31 000 заоблени LED панела с 8K резолюция.

Това е най-голямата анаморфна илюзия в света, а хората се кълнат, че на живо вълната буквално ти спира дъха.

В опит да настигне и евентуално задмине Сеул, нюйоркският Таймс Скуеър вдигна летвата с подобна инсталация на същото криейтив студио – Waterfall-NYC: 110-метров водопад, който се разбива по протежението на небостъргач в центъра на световноизвестния площад. Освен с размери тази неестествена природна стихия впечатлява и по-отношение на яркост със своите 9000 нита, които позволяват ясно виждане на всеки детайл, даже и в най-слънчевия ден.

След като състезанията по отношение на размери вече трудно могат да бъдат спечелени, Токио са взели радикалното решение да впечатлят туристите с оригиналност. Японската столица изненада приятно гостите на търговската зона Шинджуко с колосална 3D котка, която изглежда и се държи като абсолютно реално четириного. За допълнителен реализъм котката се буди в 7 сутринта, известно време е сънена и мързелива, след което през деня започва да се разхожда и мяука възторжено над главите на минувачите.

Колко ли години ще минат, докато София се сдобие с подобен 3D билборд, и каква ли ще е картинката на него? Залагаме на традиционните момичета в носии, които танцуват хоро. Ако пък има намесена вода, най-вероятно ще е героичен родолюбски плакат в стил „България на три морета!“.

Кои са заглавията, които ни вдъхновиха през годината дотук

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *