7 страхотни места за пикник край София

Къде можеш да oпънеш покривка в поляните около столицата?

0 коментара Сподели:

Всички искаме да сме на морето, но пикник е една чудесна опция за миниваканция в рамките на града. Даже нека сме реалисти – романтично бягство на няма и половин час с кола е много по-приятен план от претъпкан с туристи курорт. Също така пикникът е доказано полезен за психиката и физиката, а и сближава хората на едно съвсем различно ниво. Пък и в София имаме уникалния късмет да сме столица със страхотна планина в близост. Няма какво да му мислите – грабвайте кошницата и право към пикника.

Където и да се озовеш по време на следващото си градско бягство, от La Bottega ще се погрижат за пикник вкуса и удобството. Ресторантите ни зарадваха със супер готината идея за пикник кошници под наем, оборудвани с всичко необходимо, за да се храниш сред природата като на царска трапеза. Услугата се казва Pic'n'go и е уникална за България, а наименованието говори само за себе си, защото след като се сдобиеш с кошницата не ти остава нищо друго, освен да тръгнеш.

Освен с чинии, прибори и чаши, кошниците са пълни догоре и с храна, разбира се, а ти можеш да избираш от няколко разновидности в зависимост от това какво ти се хапва.

VegItaliano е с продукти за вегетарианци, а Antipasto ще зарадва всеки любител на месните ястия. Една от кошниците е с продукти специално за барбекю и грил, а ако си решил да празнуваш специален повод сред зеленина, можеш да поръчаш кошница Gourmet, в която просекото и хайверът играят главни роли. Всички варианти са подробно описани в сайта на ресторанта тук, откъдето можеш и да поръчаш.

Както подобава на La Bottega, всичко е издържано в италиански стил, така че изобщо не се учудваме от наличието на пивки вина, традиционни сирена и още изкушения в безкомпромисна селекция от продукти.

В случай, че имаш своя идея за пикник менюто, от La Bottega ще направят индивидуална кошница с продукти спрямо предпочитанията ти. Ако пък нямаш нужда от пикник приспособленията, а само от храната, можеш да поръчаш кутия La bottega. Каквото и да избереш, поръчката ти ще бъде подготвена и изпратена (или ще те чака на място в ресторанта, ако предпочиташ), а за теб ще остане само да избереш локацията. Това е и любимата ни част – кошниците ти спестяват време и усилия и елиминират най-досадната част – подотовката, неминуемо свързана с рязане, миене, окомплектоване и обикаляне. 

Ето някои от най-добрите спотове край София:

Панчарево

Местността около село Панчарево е била сред първите заселени области в региона заради красивата си природа, здравословния климат, наличието на водни площи и минералните извори. До ден днешен Панчарево е универсално прието за една от най-прекрасните точки на София, а цялата зона има статут на балнеолечебен курорт от местно значение. Страхотен спот за пикник в Панчарево е локацията между язовира и ВЕЦ „Кокаляне“. Теренът осигурява лесно спиране с кола, а сенките и приятната за джапане река дават опции за забавления освен хапване и пийване. Ако обичате излежаване на припек и хвърляне на камъчета – това е мястото!

Дендрариум „Витоша“

Дендрариумът е един от най-красивите спотове във Витоша, разположен в местността по пътя, свързващ Копитото с Боянската църква. Името му произхожда от гръцката дума dendron, което означава дърво, затова и вътре е засадена колекция от растителни видове, групирани по систематичен, географски и екологичен признак.

Живописният парк включва алеи и мостове, водни площи, маси за пикник, беседки и шезлонги.

Естествено, цялата тази красота е магнит за малки и големи, така че ако търсите спокойствие и романтика, задължително избягвайте уикендите. 

Поляната пред хижа „Момина скала“

Хижа „Момина скала“ се намира в местността Стамболова ливада, като е отправна точка за доста от най-популярните маршрути на Витоша – също така Копитото и Златните мостове са на 30 минути, а Княжево – на 2 часа пеша.

Достъпът до Боянския водопад също е завидно лесен.

Поляната до хижата пък се нарежда сред най-красивите пикник спотове на планината ни, а близостта до електричество и водоснабдяване идва като бонус. Има страхотни маси, а за спортните натури – волейболно игрище. Също приятни подобни местенца са полянките пред хижите „Кукер“ и „Камен дел“.

Бистришкото езеро

Това паркче с леко подвеждащо име всъщност няма езеро, но пък е разположено точно до клокочеща рекичка, в част на гората с най-чистия въздух на света.

Не е отбелязано на туристическите карти и е непозната дестинация даже за кореняк софиянци,

което го превръща в страхотно гет-ауей местенце. Разположено е на няма и сто метра след последните къщи на Бистрица, така че даже най-големите мързели няма как да се оплачат. Има беседка, достъпът е лесен, а алеите около изкуствения празен водоем всъщност правят придвижването безболезнено. Черешката на тортата пък са кътове за отдих с удобни дървени шезлонги. Пълна красота!

Изворите на Железница

Има една специална зона край реката, малко след Железница, където буквално има джакузи в планината. До изворите може да стигнете с автомобил, с мотор или пеша, като на определени места  температурата на водата по всяко време на годината е около 30 градуса. Местните наричат изворите „гьола“ и не се впечатляват особено от тях, но благодарение на ентусиасти от цял свят своеобразни спа центрове са изградени от камъни около горските джакузита. Тоест, ако пикникът тръгне добре – имате опции. Иначе самата местност е преобладаващо горска, но пък усещането да сте обградени от зеленина създава едно неповторимо чувство за уют.

Около Банкя

Банкя разполага с много местенца като за пикник, но топ спотът без съмнение е около Клисурски манастир „Света Петка Параскева“. Огромни поляни, борови гори и прекрасна гледка към София са само част от екстрите на района. Липсата на река или езеро е компенсирана с наличието на чешма в двора на манастира. Не са обособени места за сядане, но пък ако те влече, има къде да си запалиш огън. Достъпът е чудесен, има паркинг, а стигането от София е буквално със скоростта на телепортация.

За мястото се говори, че притежава мистична енергия – според легендите пречиства и дава мъдрост.

На Камбаните

Парк „Камбаните“ предлага интересна опция – хем имаш чувството, че излизаш извън София, хем си едва от другата страна на Околовръстното. Мястото изобилства на екзотична растителност, засаждана специално за целта, а през последните години специално внимание се отделя на чистотата и сигурността на района. Колекцията от камбани предлага една чудесна изложба, а и също опция да блеснеш с познания по история и география. Иначе пикник зоната изобилства от масички и пейки, а пространството е подходящо даже за спортни събития – можете да играете всичко, от футбол до федербал. Съвсем очаквано при хубаво време и в празнични дни стълпотворението е толкова голямо и пъстро, че сякаш цяла София се е пренесла там. Ако гоните романтиката, може би трябва да заложите на неконвенционални моменти от седмицата. 

Специален бонус:

ако не ви се напуска Центъра, без значение дали причината е време или липса на приключенски дух, винаги има една сигурна, тествана многократно през годините локация, издържала всички изпитания. Това е частта на Южен парк, известна като Кучешката градинка. Местенце, непобедимо с уникална комбинация от локация и енергия. Също така класическа пикник дестинация – никой нищо не може да каже срещу нея. Има обаче изобилие на кучета, което значи психически да се подготвите за неканени, макар и изключително сладки гости.

Тук събрахме няколко трика, за да изглеждаш свежа след тежка вечер

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *