MILF – това звучи гордо!

Стендъп феноменът V For Venetta за майките, мъжете, жените и комедията

0 коментара Сподели:

Зад името V For Venetta стои Венета Кожухарова, една от най-забавните дами на родната стендъп сцена, част от комедийната група Inside Joke. Нейното шоу Когато порасна, ще стана MILF се нарежда сред безкрайно успешните хумористични формати на всички времена. Преди да ни разсмее от сцената в Терминал 1 с участие в комедийния сблъсък Single vs Taken на 24 юни (четвъртък),

Венета ни разказа за премеждията си по пътя дотук.

Кога започна да се занимаваш със стендъп?

Преди 6години беше първото ми излизане на една софийска сцена. Съвсем случайно видях пост във фейсбук, че се организира отворен микрофон. Тогава дори не знаех какво означава това. Страшно много ми хареса идеята, събрах агитка приятели и отидох на първия си стендъп.

Кога беше първото ти шоу като професионалист?

Може би около 2 години по-късно. Вече се бяхме събрали като група заедно с Кючуков, Дими и Флаш и направихме първото си истинско шоу. Бях наистина притеснена и супер много се вълнувах. Накрая публиката остана изключително доволна. Аплодисментите, смехът на хората, това да станат на крака понякога… просто несравнимо усещане.

Как реагират хората, като разберат, че се занимаваш с комедия?

Напоследък все по-малко хора се учудват от това. Стендъпът вече набира сериозна популярност в България.

Обикновено, с когото и да говоря, винаги използвам чувството си за хумор и не се спирам много-много да кажа това, което ми е на устата. После отсрещната страна не е изненадана, че съм комедиант. Когато разберат, че се занимавам с това, се усмихват и обикновено ме питат кога ще е следващото шоу.

По-скоро помага или пречи в личния ти живот това, че си комедиант?

Определено помага! Стендъпът те прави много отворен към хората и лесно те сприятелява с тях. Нямам задръжки да отида при някой непознат човек и да завържа контакт. Съответно позитивният ми, открит и забавен подход на комуникация се харесва на хората и те винаги са отворени да ми помогнат, съдействат с нещо или да ми простят нещо. Закъснение за среща с приятел например. Контактът с публиката и успешното ангажиране на вниманието ѝ много помага за презентационните умения и говоренето пред публика.

Каква доза е истината в това, което разказваш на сцената?

Почти 100 процента. Разбира се, в повечето случаи историите са хиперболизирани, за да са по-забавни, но винаги една история е вдъхновена от реалния живот. Сега, напълно възможно е да разкажа „своя“ история, а тя да се е случила на най-добрата ми приятелка или „една позната излязла с един…“, пък това да е моя история, но това си остава моя малка тайна.

Разпознават ли се хора от историите?

Рядко. Гледам да ги позамаскирам, за да не се разбира много-много.

Мъжът ми вече е свикнал, че често е „жертва“ на шегите ми, и даже чака коя ще е следващата. Но повечето ми приятелки често са на тръни коя от техните истории ще използвам в новото шоу.

Често говориш за Наталия Кобилкина на сцената. Тя как го приема? Има ли реакции?

Преди 3 години Наталия дойде на мое шоу. Приятелка ѝ била казала, че я споменавам. Бяхме в бекстейджа на студио 5 и няма да забравя как Кючуков дойде и каза: „Кобилкина е в публиката!“. Щях да припадна от срам! Пих два малки рома на екс и отидох да се запозная с нея. Дори редовно да се шегувам с нея, аз оценявам това, което е постигнала. Малко са жените в България с такава сериозна и лоялна женска фен база. Лоялните последователи сигнализират, че някой си върши работата добре, поне що се касае до определената група хора. Интересното е, че веднага след появата ми в „България търси талант“, тя сподели клипчето с участието ми в личния си профил, което говори, че е човек с чувство за хумор и „над нещата“.  Друг интересен факт е, че с Наталия сме една и съща зодия и имаме синове, които са на една и съща възраст. Явно ни е било писано да сме заедно… на сцената.

С какво се занимаваш извън стендъпа?

С маркетинг. Вече повече от 10 години.  Много ми е интересно, кореспондира на същността ми, а и ми помага за стендъпа. Маркетингът те учи на това, какъв продукт, как и на кого да продадеш? И в стендъпа е изключително важно да разбереш кои са ТВОИТЕ хора и какво точно да им предложиш, за да останат доволни.

Къде другаде се вдъхновяваш освен от истинския живот?

Наистина поне 90% от вдъхновението ми идва от истинския живот – моя и на приятелите ми, но също така редовно изскачат забавни истории от детската площадка, офиса, магазина ако щеш.

Животът е комедия, само трябва да се настроиш на тази честота и намираш забавното навсякъде. 

Също така гледам женски комеди спешъли по Netflix – интересно е да видиш как се развива стендъпът в чужбина. Владея испански и съм изгледала абсолютни всички латиноамериканки със собствен спешъл, а също така и няколко северноамериканки. Интересното е, че напоследък сякаш има бум на „бременни спешъли“. През 2019, когато аз изнесох моя бременен спешъл, по Netflix излязоха няколко подобни спешъла, така че скоро очаквам предложение за първия такъв и на български. Тук намигам на Netflix. Друго място, откъдето черпя вдъхновение, са майчинските групи във фейсбук, където понякога гледаш „и не вярваш на ушите си“ на какво са способни българските „мамита“.

Какво мислиш за комедийната сцена в България?

Мисля, че се развива, а това е най-важното! Аз уважавам конкуренцията и мисля, че тя е супер важна, за да се развива браншът, а и ние да растем като професионалисти. Доколкото знам, засега аз съм единствената майка в българския стендъп, което за мен е хубаво, тъй като това ме прави различна и ми дава нова гледна точка. Покрай майчинските шеги вече съм посъбрала лоялни фенки – такива, които се асоциират с мен и с нетърпение чакат следващото ми шоу.

Често ли си говориш с публиката по време на шоу?

Да. Интеракцията с публиката е изключително важна за стендъпа като жанр. Виждаш как винаги хората на първите редове са по-концентрирани и внимателни, защото са на тръни „кой ще е следващият“. Пък и останалите в публиката доста се забавляват с отговорите на „жертвата“.

Какви неща ти казват след шоу?

Разговорите с публиката след шоу са едно от най-приятните неща за стендъп комедианта или поне за мен.

Обикновено след шоуто винаги се разхождам сред хората, питам ги дали им е харесало, доволни ли са останали. Най-често хората просто се усмихват и благодарят за смеха, но понякога са и по-разговорливи – споделят лична история, за която са се сетили по време на шоуто, разпитват ме дали е истина нещо, което съм казала, а най-често ми казват, че супер много им е харесала частта за Кобилкина и че много добре я имитирам.

Жените оценяват ли позицията ти?

Ха-ха, при така зададен въпрос ме караш да се чувствам като лидер на женска феминистка партия. Не знам дали я оценяват, но със сигурност доста от тях се асоциират с историите. Жените, които идват на стендъп, са свежи, модерни жени с чувство за хумор. Харесва им как пречупвам ежедневните ситуации през забавната гледна точка. Между другото и на мъжете. Въпреки че представям женската гледна точка, се стремя да съм забавна и за мъжката част от аудиторията. Много е яко, когато видиш как мъж се смее на типично женска шега, като например как протича йогата за бременни.

Какво е да си жена в съвременния свят?

За да ме питаш този въпрос, Тео, явно не си чел достатъчно литература! (С гласа на Наталия Кобилкина.)

Жина в съврьеменен свят – прьинцеска! Жина си грижи за външьен вид и палачава падаръци!.

Извън кръга на шегата – да си жена крие предизвикателства, както и това да си мъж, естествено. Съвременната жена жонглира със семейство деца, кариера, а също така трябва да намери малко време и за себе си. Аз съм доста активен човек и успявам да намеря време освен за семейството и работата си, също така и за спорт и стендъп. Но признавам, че понякога е доста сложно. Добре, че са бабите.

Какво искаш да се случи занапред с теб като комик?

На първо място искам да има сцена! Беше много тежко по време на локдауните – измислила съм шеги, подготвила съм спешъл, но няма сцена с публика на живо. Освен участия искам да виждам доволна и щастлива публика. Наистина това е най-приятното чувство – когато усетиш, че си разсмял тези хора, че си променил деня им, че си ги направил щастливи.

Относно развитието, което ми предстои – скоро ще направя турне с новия си спешъл „MILF на ръба на оцеляването“.

Много съм работила по шоуто и вярвам, че хората ще го оценят.

А след лятото ще започна да работя по нов спешъл. Ако излязат и нови проекти – добре дошли! Отворена съм към всякакви предизвикателства!

Чу ли за фениксите в Сливен?

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *