Калоян Младенов: Барът е в Копенхаген и Копенхаген е в бара

Българското посолство на коктейлите в Дания

0 коментара Сподели:

Kyros & Co не е просто малък коктейл бар в центъра на Копенхаген. Това е българското посолство на коктейлите в Дания. Отваря го Калоян Младенов, който забърква природата, науката и културата в един микс. Този брой Go Guide се срещна с него, за да изпие историята му на екс.

Как би описал себе си на един датчанин? А на един българин?

Аз съм си аз, винаги и навсякъде.

Бих описал себе си като вечното непорастващо дете, което вместо с Lego вече си „играе“ с истински сгради. Доста противоречива личност съм, като противоречията са основно вътрешни. Накратко съм мързелив работохолик, мечтател реалист, социален интроверт и човек със силно изразено лично мнение.

Какво те отведе в Дания?

Вече 9 години живея в Дания. Тук завърших бакалавър по строителство и архитектура. От 6 години работя в малко датско архитектурно студио (Lars Gitz architects), a от 2 и малко съм съсобственик на Кyros & Co.

„Хайде да си отворим бар“ е сигурно в топ 5 на идеите, разменяни в безбрежни вечери между приятели. Но ето, че ти си успял, и то извън собствената ти страна. Разкажи ни за пътя между идеята и реалността.

Буквално това ми бяха думите, когато ме осени идеята и го предложих на бармана в любимия ми тогава бар Form.

Не ме взе насериозно. Само няколко месеца по-късно (той вече беше напуснал старата си работа) държахме ключовете от новото ни местенце. Идеята ни беше да провокираме индустрията. Да направим малък бар с 30 места, без бира и вино, без меню. Всеки коктейл да е приготвен според желанията ти на момента и голяма част от алкохола да е наше производство. Налудничава идея, но се получи и я кръстихме Кyros & Co.

Кои бяха най-големите трудности по пътя?

Най-трудното е да намериш персонал, който да е съгласен да мине около 3 месеца обучение и да изкара сертификат от WSET (Wine & Spirit Education Trust), преди да сервира и 1 коктейл на клиент, и след това да го задържиш, защото без персонал няма бизнес. Други кой знае колко големи трудности не сме срещали по пътя. Дано и занапред да е така.

Дано! Каква магия приложи на Clairin World Championship – състезанието за най-добър коктейл през 2019?

Коктейлът ми се казваше „Хаитянска роза“ –

микс от хаитянски ром (Ром Кларин, които организираха събитието), сироп от лимонови кори и български рози, битер аперитив и шери. Беше сервиран в пластмасови бутилки, точно както хаитяните пият ром (тяхната ракия). Уви, коктейлът беше прекалено силен на алкохол, а те търсеха по-достъпен за масовия клиент вкус. Но пък завърших 2-ри сред 10-те най-добри бармани в Дания, което за мен беше велико постижение.

Кой е най-харесваният коктейл по тези копенхагенски ширини?

Еспресо мартинито и Dark ‘n’ Stormy.

Барманите по света тръгнаха на пътешествие за чисти продукти в синхрон с тенденцията към натурална козметика и естествена храна. Какво е бъдещето на световната коктейлна култура оттук нататък?

Бъдещето са безалкохолните и слабоалкохолните коктейли!

Добре направени и комплексни коктейли, които по нищо не отстъпват на алкохолните си събратя.

Това го разбрах, след като преди 2 години изпих първото си безалкохолно негрони и видях колко много се доближава до истинското! Тази тенденция ни подтикна към създаването на 3 наши безалкохолни продукта с марката А Verre – микс от чайове, билки, плодове, зеленчуци, различни дървесни кори и киселини. Като компотите на баба, само че доста по-осъвременени.

Би ли изброил няколко световни коктейл бара, които са те вдъхновявали?

Бил съм в над 150 коктейл бара по света и всеки ме e обогатил с нещо и е оставил следа в мен. Повечето ме вдъхновяват с интериор и атмосфера, не толкова с напитките. С удоволствие бих посетил отново: The Old Мan в Хонконг, R bar в Балтимор, Buck and Вreck в Берлин и The Cocktail Вar в София. За съжаление двата ми най-любими бара в Копенхаген – Holmens Kanal и Form, затвориха завинаги, ама си откраднах бармана от Form, с когото създадохме нашия собствен бар.

Веднъж един барман извади флакон с тинктура от лайка, който дамите на бара сбъркаха с парфюм. Кой е най-екзотичният „еликсир“, който си ползвал?

Пробвал съм какво ли не: агаве дестилат от Мексико с вкус и мирис на синьо сирене (Raicilla); китайски дестилат от Сорго (Baijiu) с мирис на стари чорапи, но с вкус на ананас; коняк с вкус и аромат на тропически плодове. Но може би най-забавното нещо, което съм пробвал, е гуава от Бразилия, която един от барманите ни вкара като контрабанда в Дания.

На какво ниво е коктейлната култура в България в момента?

На много високо ниво и това бива доказвано всяка година на различни международни състезания.

Освен това липсата на голямо разнообразие от продукти на пазара спомага за по-креативен подход към направата на напитки. Проблемът е, че от години България се промотира като евтино място за почивка, а не като качествено, и това малко ни скрива от световната карта на коктейл дестинациите, но и това ще се промени.

Ако трябва да направиш коктейл Go Guide, какво ще сложиш в чашата?

60 мл бял ром (бих препоръчал Ром Кларин или Плантейшън Ксаймака, защото са истински ромове, а не просто овкусена водка); 15 мл сок от лайм; 10 мл сок от грейпфрут; 10 мл черешов ликьор; 10 мл захарен сироп.

Павел Петров разказва за музиката, клубовете, вдъхновението и ЕХЕ

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *