5 експозиции от Лувъра, в които да се потопиш онлайн още сега

Пътуване до богатството на Париж без билет

0 коментара Сподели:

https://collections.louvre.fr/

В морето от меланхолия, тъга и мечти през прозореца една новина се появи като бяла, пухкава пяна, отразяваща слънчевите лъчи. Лувърът, с всичките си над 480 хиляди произведения на изкуството вече е онлайн. Ако и ти като мен си човек с глава в облаците, сред скулптури и картини, световна история и изследователски нюх, тази новина със сигурност ще те заинтригува!

И как не – когато миналата година горе-долу по това време повечето световни музеи и галерии създадоха виртуални обиколки из залите си, много погледи се обърнаха към Лувъра с очакване. Затварянето на света означаваше, че онлайн галериите са единственият ни досег до това изкуство.

Тогава френското бижу беше една от малкото липсващи виртуални обиколки… досега.

По-добре късно, отколкото никога, разбира се. Почти всички произведения на най-големия музей в света (и най-посещавания в нормални времена) вече са достъпни напълно безплатно в платформата Louvre Collections. Това значи 482 хиляди произведения, които можеш да преброиш, ако имаш време.

Онлайн изложбата включва, но не само:

Шедьоврите на Лувъра
Експозиция, която събира на едно място едни от най-важните за световната история произведения – от древноегипетски богатства на над 5 хиляди години, през Венера Милоска до Джокондата и драпериите на Да Винчи. Тук, само на 2 уеб страници, можеш да проследиш различни артистични подходи, които да отворят очите ти за възможностите.


Portrait de Lisa Gherardini, dit La Joconde ou Monna Lisa, Léonard de Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci, dit Leonardo da Vinci)

Исторически събития
Много от най-ценните притежания на Лувъра са свързани с конкретни събития от историята на човечеството. Барикадите в Париж, Александър Велики във Вавилон, Наполеон, Жана д‘Арк и много други фигури са увековечени в платна, които сякаш те пренасят в точния момент на събитието.


Jeanne d'Arc au sacre du roi Charles VII, dans la cathédrale de Reims, Ingres, Jean-Auguste-Dominique 

Портрети
Бюст на Делакроа, автопортрет на Шарл Бодлер, скици на Леонардо да Винчи – всички те дават един различен поглед над техниките и стиловите различия на изкуството да пресъздадеш образа на човек върху някаква медия. Експозицията предлага великолепни примери с един от най-романтичните изображения в света.


Portrait d'Eugène Delacroix, Fielding, Thales

Крале, кралици и императори
Лувърът може да те хване за ръка и да те разведе из най-голямата колекция от изкуство, показващо кралски особи във всякакви форми. Виртуалната разходка из бюстове, картини, релефи, статуи, лични вещи и портрети те поставят лице в лице с едни от най-важните фигури в света. Неописуемо е!


Louis XIV (1638-1715), Rigaud, Hyacinthe 

Възстановените богатства на националните музеи
След Втората световна война над 61 хиляди произведения на изкуството са иззети от Германия и върнати във Франция. 45 хиляди от тях са върнати на законните им притежатели, някои са продадени, а някои имат толкова висока стойност, че са под отговорността на Министерството на външните работи на Франция. Съхраняват се в националните музеи в страната, а от няколко дни можеш да ги разгледаш и от дивана си. До ден днешен музеят се опитва да открие собствениците и бенефициентите им, но засега са част от най-обширната му експозиция с над 1700 произведения.


Vierge à l'Enfant, Dürer, Albrecht

Освен по теми в сайта можеш да избереш да разглеждаш по категории – картини, скулптури, мебели, текстил, бижута и всякакви предмети. Избягваш тълпата,  имаш възможност с часове да се вглеждаш отблизо в детайлите на Мона Лиза, работното време не свършва и преживяването е напълно безплатно. Приятно вглеждане във вечността!

Коя е Мария Андреева и какво е да си влогър?

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *