Опознай света от своята кухня: Ража от Dead Man’s Hat

Пътешествие с арабски привкус

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Представяме ти кампанията Опитай света от своята кухня на Coca-Cola Bulgaria, с които се колаборираме за една вкусна поредица, защото, макар и затворени в къщите си, въображението не познава граници по време на пандемия, а пътуванията са мираж повече от всякога. Селектирахме петима чужденци от четири различни държави на три различни континента, които чрез любовта си към храната и уханията от близо и далеч ще ни заведат на пътешествие до всички мечтани кътчета на планетата чрез характерните за тях вкусове и аромати. Нищо не ни спира да опознаем света от кухнята си, нали?

Със сигурност си запознат с красивия глас и музикален талант на Ража от Dead Man’s Hat, но знаеше ли, че тя е и фурия в кухнята? Палестинските ѝ корени са оформили изкусни вкусови рецептори, което ѝ помага да пренася своите приятели и познати в родната ѝ страна. Макар цял живот да е прекарала в България, готвенето на традиционни арабски ястия е нещото, което я свързва с дома. С широка усмивка на лицето тя погали небцето ни с неустоими фалафели, чеснов сос, хумус и, разбира се, салата фатуш за свежест. Честно казано, вече ще ни бъде невъзможно да си купуваме фалафели, след като разбрахме как да си направим тези. Докато готви,

Ража сподели за моментите в кухнята, любимите ѝ храни и още любопитни факти около скрития кулинарен талант.

Кои са трите продукта, без които не можеш да живееш?

Сол, висококачествен зехтин и люти чушки.

Представи си следната ситуация: приятели ще ти идват на гости за вечеря и ти искаш да ги изненадаш с вкусна трапеза. Какво ще бъде менюто?

Всъщност преди няколко дни ми дойдоха приятели на гости и ги посрещнах с вкусна традиционна финландска супа. По принцип тя се приготвя със сьомга , но аз я замених с разнообразни морски дарове (скариди, бяла риба и т.н.). За основно сложих няколко филета от лаврак във фурната и ги покрих с мента и лайм. За гарнитура приготвих салата със спанак, круши, краставици и сирене. А десертът беше много лесно ягодово тирамису. Мисля, че тази вечер определено видях много щастливи хора, което зарадва и мен самата.

Ако трябва да се храниш само с български ястия, кое щеше да е най-любимото ти и защо?

Мусака! Всъщност в Палестина също имаме ястие, което се казва мусака, но в него се добавя патладжан. Доста прилича на гръцката версия и е едно от любимите ми неща за хапване. Мисля, че го обичам толкова много, защото просто ти доставя едно топло чувство на уют, сякаш си си вкъщи, не мислиш ли? Честно казано обаче, никога не съм си го готвила сама.

Сега, нека задълбаем малко по-надълбоко: как разбра, че готвенето е твоята страст? Започна да се занимаваш с него, защото искаше или трябваше?

Когато бях тийнейджър, не знам защо, имах някаква страст да правя пици и ориз със зеленчуци. Правих всякакви пица вариации, които обаче нямаха нищо общо с италианските, бяха по-скоро в софийски стил (добавях царевица от консерва, за което искам да се извиня на всички хора от Италия).

Това беше обаче именно началото на моят афинитет към готвенето.

Как се чувстваш, докато се вихриш в кухнята?

Когато съм в кухнята, сякаш съм на терапия. Имам си едно винтидж радио, пускам го, забравям какво се случва във външния свят и започвам да си готвя. За мен е много важно да готвя за някой друг, защото, когато го правя само за себе си, не влагам толкова много усилия и емоция в храната си. Смятам, че споделеното ястие е най-доброто ястие.

Ти си човек с огромен музикален талант. Би ли казала, че по някакъв начин това, че толкова много разбираш от музика, ти помага да си толкова добра и в кухнята.

Не съм сигурна, че съм чак толкова добра в кухнята, това вие ще кажете. Може би е свързано с музиката по някакъв начин, но никога съм го поглеждала от тази страна. В крайна сметка обаче кулинарията е форма на изкуство сама по себе си и един цял свят с необятни възможности. Израснах в дом, в който основно сме се хранили с домашно приготвена храна, и моите родители до ден днешен ми показват как да си правя традиционни ястия. Смятам, че именно това е изиграло голяма роля за изграждането на моята страст за готвене.

Ето го видеото, в което можеш да видиш фурията в действие:

Какво ти трябва?
За фалафелите: 

1/2 кг суров нахут (накиснат във вода)
1 ч.л. сода
1 връзка магданоз
1 пакетче семена от кориандър
семена от копър
кимион
сол
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
1 яйце
слънчогледово олио

За соса: 

1 кофичка кисело мляко
2 с.л. тахан
1 скилидка чесън

За хумуса:

1 буркан нахут
зехтин екстра върджин
1 лимон
1 ч.л. суммак
1 с.л. тахан

За фатуш салатата: 

2 домата
1 краставица
1 малка глава лук
1 маруля
1 връзка пресен джоджен (ако нямаш, и сух ще свърши работа)
1 връзка репички
1 пакет арабски питки
сироп от нар
1 лимон
зехтин

Ако се вдъхнови да обиколиш света от своята кухня, виж как можеш да спечелиш и награди от Coca-Cola тук.

Тук ти разказваме за една вълнуваща нова рубрика

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *