Славина Иванова: Всяка нова луна е като йога клас за душата

Spiritual Talks

0 коментара Сподели:

Със Славина ни свързваха разнообразни нишки, които в даден момент ни събраха до първия ми Woman’s Circle в София. По естествен път дойде и поканата ми към нея да разкаже повече, за да го споделим заедно с повече жени. В интервюто долу си говорим за древните ритуали, донесени от Бали, как ни влияят фазите на Луната и какво да правим, когато имаме кофти ден. Минаваме и през темата къде можем да открием Славина на постелката в другото ѝ амплоа– йога преподавател. 

Какво точно е женски кръг?

Женският кръг е ритуал, който използва енергията на Луната в дадената фаза и съответното разположение на астралните тела. Винаги се провежда в съвпадение с фаза на Луната (новолуние, първа четвърт, втора четвърт и пълнолуние – когато Земята е между Слънцето и Луната и се вижда целият лунен диск, осветен от лъчите на Слънцето).

Този ритуал води началото си от времената, когато ние, хората, сме живеели на племена.

Имало е тента, твърди се, че била в червен цвят. Там се отделяли жените, които били в специалните си дни от месеца. Ние, жените, сме много по-свързани с Луната.

 

Беше споделила с мен в предварителен разговор, че ти е предадено в Бали от посветен човек?

Ритуалът се е предавал от жена на жена и често е по роднинска връзка. В моя случай получих благословия от силна жена, която е като нападащ воин, който показва твоите минуси и недостатъци. В същото време помага да бъдеш по-добрата си версия, като учител, и в нея можеш да откриеш това толкова рядко срещано разбиране и пълнота в комуникацията. Благодарение на нея днес имаме Women’s Circle Sofia и, разбира се, на Soul Elements, които ме подкрепиха от първото „Здравей“.  Много съм им благодарна.

Кое е най-важното по време на този ритуал?

Бих разказала за моя първи Women’s Circle, но истината е, че не мога… то се преживява, а и всеки толкова усеща тайнството, че естествено спазва едно от правилата на кръга, а именно да запазим за себе си всичко споделено в кръга. Преживяването е много интимно.

Най-голямото ми вдъхновение в този проект е привилегията да бъда част от такава подкрепяща женската енергия среда, която въпреки интимността на ритуала спазва здравословни граници.

Какво може да очаква една жена, която посети събитието?

Бих я окуражила да няма очаквания. Всъщност единственото сигурно, което може да очаква, е да си тръгне от кръга с точно толкова, колкото е дала в него.

Ако можеш да кажеш нещо едновременно на всички жени по света, какво би било то?

Обичай се и не бъди сурова към себе си и околните.

Какво е влиянието на Луната върху нас, защо ритуалното събиране е именно тогава?

Темата е обширна. Луната има влияние върху планетата ни като цяло. Приливите и отливите са в резултат на това влияние. Телата ни са в много голям процент вода и сега си представете приливите и отливите в нашето тяло. Чела съм, че когато хората сме живеели в къщи без излят бетон с желязо, енергията ни е била изключително свързана със земята и тогава специалните дни от месеца на дамите са съвпадали с лунните цикли. Луната е позната като основен покровител на женската енергия.

Кой е твоят първи учител?

Първият ми учител са моите родители, но първият ми йога учител, с когото съм усетила връзка, е Майтрей – Нели Леви. Тя ми е дала много или може би точно толкова, колкото съм имала нужда в определени моменти. Надявам се и аз да съм й дала също. Благодарение на нейната подкрепа започнах да преподавам йога.

Да, ти преподаваш и йога в Сантоша. Как започна този път? Кое нейно измерение те влече?

Първата ми среща с йога беше, когато дядо ми ни събираше заедно всички деца, навиваше килима, за да практикуваме на паркета. Беше си асана практика тип акробатика. Показвал ми е как си прави шаткармите и прочие, но аз съм била на 4 – 5 години тогава. След това на 16 отидох на йога практика и бях тотално завладяна от финалната релаксация и медитация с визуализация. След години заминах за Щатите и там Ащанга беше хит. Практикувах в Бостън и Манхатън с различни известни и не толкова известни учители и когато се прибрах в България, един близък приятел ме заведе при моя учител – Нели Леви.  Мога да говоря с часове за нея и все хубави неща, но ако трябва да кажа едно, ще бъде това, че тя дава толкова много, колкото ти можеш и имаш нужда. Не крие информация, а напротив – напътства те и те окуражава.

Какви бяха трудностите по пътя?

През последните години заемах отговорни и ключови позиции в работен план и в един момент се озовах в Burn Out. Тогава задвижих план Б и се разделих с корпоративния свят. Започнах отново да пътувам за удоволствие, а не по работа и след няколко месеца грижа към себе си започнах да усещам потребност от това да споделям опита си с други хора. Получих огромна подкрепа от близките ми и от Нели и така се записах на първия си курс за преподаватели, след това последва и втори и сега преподавам йога в Сантоша София.

Йога е начин на живот, който ни дава възможност да израснем в по-добрата си версия.

Аз не съм била това, което съм, когато съм започнала да практикувам. С времето започнах да обичам себе си, започнах да бъда по-спокойна, спрях да се притеснявам за нещата, които не зависят от мен, и се случват много други хубави неща.

Как започва и как завършва един твой ден, имаш ли си собствени ритуали?

Четката за зъби е моят ритуал откакто се помня. В последните години съм добавила и лична йога практика, която не е само асана практика, но понякога има определени дни или периоди, в които променям и това. Имам си ритуал за дните, в които не ми върви… вземам си душ, обличам си някоя красива бохемска рокля, сипвам си чаша вино, пускам си музика и започвам или да танцувам или да рисувам. Ей така, напук на деструктивните енергии и ми се получава.

Има ли книга, която би препоръчала с две ръце на човек, който се вълнува от духовност? Коя е твоята любима?

Досега не съм попадала на книга, която да ми отвори третото око или „да ми вдигне кундалини“, всичко е въпрос на практика. „Една унция практика е по-добра от един тон теория.“ Свами Шивананда го е казал.

Бих си позволила да препоръчам „Изкустовото на щастливият живот“ – практическо ръководство от Негово светейшество Далай Лама и д-р Хауърд Кътлър.

Ако някой я прочете –да ми пише, липсват ми подобни дискусии.

Има ли място по света, на което би искала да бъдеш сега?

Живяла съм на много точки по света и, разбира се, ми липсват и местата, и хората, и тамошните сезони, но в момента усещам, че съм на мястото, на което трябва да бъда сега.

Кога е следващият лунен кръг и къде могат да те намерят хората в залата и извън нея?

Следващият Women’s Circle ще се проведе онлайн, предвид ситуацията. Събитието е във Facebook със заглавие Women’s Circle Sofia #7.

Водя Хатха йога в студиата Сантоша.

Извън залата могат да ме открият там, където предлагат вкусен горещ шоколад или в профила ми в Instagram: Slavina Ivanova

2020: Благодарим и довиждане!

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *