„Разгневени монолози” в памет на Велко Кънев

Днес се открива изложбата „Разгневени монолози“ по повод 70-годишнината от рождението на великия Велко.

0 коментара Сподели:

Той е Стойчо от „Матриархат“, Велко от „Мъжки времена“, презвитер Константин от „Хан Аспарух“, инспектор Тюхчев от „Бон шанс, инспекторе!“, Илия от „Нощем с белите коне“, Петър Петкин от „Маневри на петия етаж“, Радо Пешев от „Да обичаш на инат“, великият везир от „Време разделно“, митничарят от „Стъпки в пясъка“ иqразбира се – Велко от „Оркестър без име“. Той е великият Велко Кънев и за него никога няма да говорим в минало време.

Роден в Елхово през 1948 г. и завършил актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1973 г. в класа на доц. Апостол Карамитев, Велко Кънев през годините играе в Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен, в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и в Народен театър „Иван Вазов“, а ролите му както в театъра, така и на екрана се превръщат в знакови и за родното ни кино и за театралната ни сцена. Носител е на наградите „Заслужил артист“, „Народен артист“, Орден „Кирил и Методий“, „Аскеер за водеща мъжка роля“, „Почетен гражданин на Сливен“ и още и още. Ролята на Велко в „Оркестър без име“ на Станислав Стратиев е специално написана за него, а репликите 

„Той мене ли ще ме цака с топла бира, бе Велко?“ и отговорът – „Сèди, че пак ще ни вкарат!“, остават култови и до днес.

Заедно с Георги Мамалев и Павел Поппандов създават групата НЛО, която влизаше в телевизорите ни и ни разплакваше до сълзи. Велко Кънев отпразнува 60-ата си годишнина с моноспектакъла „12 разгневени монолога“, който беше събрал 12 от най-добрите му изпълнения през трите десетилетия на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Малко по-късно той ни напусна – на 11 декември 2011 г., едва на 63, но това, което ни остави, е много, много повече от един край.

Ето защо с усмивка, а не с тъга ти съобщаваме за изложбата, която ще се открие днес, посветена на 70-годишнината от рождението на един от великолепните и неповторими актьори на нашето време – „Велко Кънев: Разгневени монолози“. Изложбата се организира от Съюза на артистите в България и включва документи, снимки, рецензии, интервюта и отзиви от архивите на Драматичния театър „Стефан Киров” в  Сливен, на Сатиричния театър „Алеко Константинов” и на Народния театър „Иван Вазов”, където Велко Кънев е работил през годините. Представени са материали и от архивите на Съюза на артистите в България, на Българската национална филмотека, „Профилм“ ЕООД, от личния архив на Велко Кънев – със съдействието на съпругата му Дора Кънева, както и от архивите на актьора Димитър Манчев, на режисьорката Адела Пеева, на сценариста и режисьор Людмил Тодоров. Театроведът Тинка Николова ще бъде куратор на изложбата, а официалното откриване те очаква днес, 19 март, от 17:00 часа в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”. Нека всички си спомним за великия Велко там, където заслужава – пред театъра, и да се усмихнем широко точно както той ни усмихваше – от сърце.

Изложбата „Велко Кънев: Разгневени монолози“ ще бъде пред Народния театър „Иван Вазов” до 2 април.

Ето и още малко кино, ако си пристрастен към перфектните пейзажи, като от Instagram

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *