Третият сезон на “ГЕНИЯТ“ вълнува фокуса ни отсега

Този път National Geographic ще дръпне завесите на живота на авторката пионер, феминист и радикална интелектуалка Мери Шели

0 коментара Сподели:

След като със страхотен интерес изгледахме премиерата на „ГЕНИЯТ: ПИКАСО“ и разбрахме, че цяла България е била потопена в екрана, научихме още една новина от National Geographic. Непосредствено след първия епизод, посветен на един от най-великите художници, раждани на този свят, сме супер радостни да споделим коя ще е следващата муза на поредицата. Третият сезон на възхвалявания от критици и зрители сериал антология „ГЕНИЯТ“ ще бъде посветен на живота на създателката на митове, значимата литературна фигура Мери Шели.

Невъзможно е тази дама се представи с едно-две изречения, но най-накратко може би бихме могли да използваме цитат на всеизвестния ѝ литературен герой:

„Пази се, аз не познавам страха и това ме прави всевластен.“
Франкенщайн – чудовището

Мери, създателката на чудовището на Франкенщайн, е живяла в периода 1797 – 1851 и е описвана като един от най-брилянтните мислители, авторка пионер, радикална интелектуалка и феминист. Написва едни от най-ярките романи в модерната епоха още в юношеските си години. „Франкенщайн, или новият Прометей“ е поучителна история за нездравите научни амбиции и елегантно разсъждение за социалните институции, личната свобода и състраданието, която пленява въображението на читателите и продължава да е актуална 200 години след публикуването си. Именно Шели майсторски създава жанра научна фантастика/ужаси със своя разказ за съживеното чудовище, като по-късно създава и постапокалиптичния жанр със своя роман „Последният човек”.

Всъщност Мери Шели е била интелектуално дете чудо. От съвсем ранна възраст тя се вдъхновява от творбите на майка си, Мери Уолстоункрафт, която се слави като жена с доста нестандартно мислене. Може би тук се заражда разбирането на Шели и желанието ѝ да докаже на света, че жените не отстъпват на мъжете по интелект и творчески способности. Тя е една от малкото писателки, които пишат разкази, ревюта и пътеписи и успяват да се издържат от тях. Творбите ѝ са високо ценени, дори авторката има значителен принос в написването на първата в света енциклопедия, а отделно зад гърба ѝ стоят шест романа.

Относно личния ѝ живот това, което се знае, е, че среща любовта си на 16-годишна възраст в лицето на Пърси Биш Шели. Оттук насетне в тези отношения следват какви ли не ситуации. Пърси е поет романтик, любител учен и, общо взето, личност, която е близка по душа на Мери. Проблемът обаче е, че той е женен. Явно това не възпира двамата автори да развиват връзката си и даже, меко казано, да прекрачат границата. Пърси отнема девствеността на Мери на гроба на майка ѝ. От този миг нататък баща ѝ, радикалният интелектуалец Уилям Голдуин, ги изгонва завинаги. Животът на Мери Шели протича изключително нещастно в личен план. Загубва три от четирите си деца, много нейни приятели и членове на семейството ѝ се самоубиват и остава сама, след като надживява съпруга си, който се удавя в морето. Това, което типично в готически стил решава писателката, е да запази сърцето на покойната си любов след неговата смърт. 

В творческия ѝ път нещата седят по друг начин. Тя е брилянтна в работата си. Стилът ѝ е силно повлиян от големите научни открития и експерименти през XIX век. Учени като Луиджи Галвани, Джовани Алдини и Еразъм Дарвин – дядото на Чарлс, са важни фигури в живота ѝ. Историята на Франкенщайн е вдъхновена отчасти от една от най-важните научни теории на онази епоха – галванизма, или изучаването на ефектите на електричеството върху мъртви тела на животни и хора.

За жалост Мери Шели си е отишла рано от този свят. Едва на 53 почива от мозъчен тумор, като през последните ѝ години за нея се грижи единственото ѝ живо дете – Пърси Флоранс Шели.

Новият сезон на „ГЕНИЯТ“ също ще бъде на Fox 21 Television Studios, отново ще е продуциран от Imagine Entertainment на Брайън Грейзър и Рон Хауърд, MWM Studios и EUE/Sokolow и ще направи своята глобална премиера по National Geographic в 172 страни и на 43 езика през 2019 г. Припомняме само малко статистика, която категорично сочи, че първият сезон, посветен на Айнщайн, беше гледан от над 45 милиона души по света и е най-успешният нов сериал в света на National Geographic, получил 10 номинации за награди „Еми“, номинация за „Златен глобус“ и номинация за наградите SAG. За успеха на  „Пикасо“ не се и съмняваме дори с прокрадната мисъл, макар и досега да сме свидетели само на премиерния епизод. Гледайте го всяка неделя по National Geographic от 21:55 часа. 

А тук ти предлагаме кратък списък със сериали, ако искаш да се учиш на бизнес.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *