На върха на сладоледа

Gelato festival challenge ни показа 12 места в България, където можем да си хапнем съвсем истинско “gelato“

0 коментара Сподели:

“Gelato“ e култура, “gelato“ е религия, “gelato“ e нещо, на което да посветиш живота си и да знаеш, че има смисъл.

Смисъл има, когато виждаш доволството в притворените очи на хората, които сладичко мучат след първата хапка. Това беше и причината да сме изключително нетърпеливи при пристигането ни в Bulgaria Mall, където се случваше всичко. За пръв път в околосветската си обиколка Gelato festival challenge под егидата на Carpigiani Gelato University& SIGEP Rimini поспря в София. Това е най-важното събитие, посветено на така любимото ни “gelato“. Специално за него се създават вкусове от признати занаятчии, които да стигнат до Gelato Festival World Masters – световното състезание за най-добрите майстори на “gelato“ в света, през 2021 г. в Римини, Италия. Организаторите на фестивала SBI BG  събират в името си “Solutions for bread and ice-cream“, което ги прави добри приятели на всеки, имащ нужда от оборудване, сервиз и решения за хляб, сладолед и сладкарство. В този дух на приятелска атмосфера те успяха да съберат 12 от майсторите на сладолед в България и 6 от най-добрите chefs на едно място. Официалният съдийски състав на състезанието беше разнообразен и много на място – chef Андрей Стоилов, chef Юлия Панджерова, chef Елица Божинова, chef Петко Костадинов, chef Димитър Клаклов, chef Сандра Алексиева, всички готови да отсъдят резултатите от предизвикателството.

Красимир Цветков от “Afreddo“в София забърка Buffalo Yoghurt с малини. Лука Гобо от “Atelier del Gelato“в София успя да овладее силата на мангото и да го сложи в сладолед. 

Стефан Черешарски и Михаил Марков от “Konissa Chocolate“в София сдвоиха австралийския орех, познат още като макадамия, с опияняващия дъх на Южна Америка – семена от бобова тонка. Бонка Стефанова от “Dolce Vita Gelato“в София разказа историята на брауни с малини.

Корнелия Лилова и Ана Петрова от “Gelato Trenta Cinque“в София прокараха тънката нишка на Sentimento. Цветина Захариева от “Crazy Love gelato“, София, ни накара да се усмихнем широко със Say Cheeeese!.

Даниела Димирова от “Gelateria Vivaldi“ в Пловдив показа как горгонзола, маскарпоне, мед и орехи могат да бъдат много добри приятели.

Христо Толев от “Argento gelato and coffee”от Пловдив ни плъзна по Pistachio, а Александър и Мария Уварови от “Yellow Cat Gelato“ в Поморие приеха предизвикателството и надградиха с Pistachio Cheesecake.

Кристиан Ротоли и Джордано Бетиноти от “Gelato Italiano“в Банско с Cheesecake piccrella. Зоя Денинска и Александрина Николова от “Yoanna Gelato Italiano“от Благоевград ни върнаха назад с Black Forest, който е и вкусът победител – нов прочит на стар десерт, запазил свойствата си да те изгуби в гората от шоколад и череши.

Те продължават напред към европейските финали на Gelato Festival, който ще се проведе през 2020 г. в Carpigiani Gelato University, Италия.
Стоян Аврамов от “Marmalade World“ във Варна размести представите ни за чийзкейк с различния си поглед над традиционния такъв, добавяйки домашно глазирани моркови. 

Той спечели наградата “Next generation“за млад майстор и отива на финал във Флоренция през 2019 г., където ще се реши кой е най-добрият сладоледен занаятчия, който да участва във финала на Gelato Festival World Masters през 2021 г. в Римини.

След целодневното присъствие на Gelato festival challenge се уверихме, че всеки майстор се грижи от сърце за това да ядем вкусен и качествен сладолед и че трябва да имаш страст към това, което правиш. Сега ни остава да започнем сладоледените турове.

Aко ти се хапва домашен сладолед, вдъхновенията са тук

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *