Зелените площи в София

И начините им на употреба

0 коментара Сподели:

Етюди на София

Вече е май и е време да захвърлим дрехи и задръжки, за да употребим максимално задаващите се пролет и лято, а както ти е известно, това става най-добре в познатия на всички ни хабитат – градинки, паркове и всякакъв вид тревни площи. За там обаче ти е нужен стегнат наръчник, който ние с радост ще ти предоставим. Къде да застанеш, с кого да говориш и как да се приобщиш във висшите кръгове на това специфично социокултурно пространство – чети нататък.

Градинките, приятели, ех, градинките! Градските зелени площи и паркове са такъв феномен, че ако някой писател или културолог трябваше да опише всички истории и извънземни случки, станали там в периода май – септември, едва ли щеше да успее. Както ти е известно, това си е роден дом на всички градски хора в топлите месеци, но ако наистина искаш да го употребиш максимално, трябва първо да си наясно с няколко неща:

ЦЕЛТА    

Трябва първо да си наясно за какво ти е тая градинка.

Дали за да разходиш кучето, да изведеш децата, да поближеш сам сладолед на някоя пейка, мислейки за смисъла на Вселената, да пиеш бира с готини хора, да се покажеш, да сваляш мацки или онзи страшния младеж със сините очи, или просто искаш да си на зелено, защото откачаш без тая трева, бе! Когато съвсем целенасочено избистриш концепцията си – давай смело нататък.

ЛОКАЦИЯТА

В зависимост от целта избери локацията. Между другото тук трябва да си доста профилиран. Кварталните градинки най-често са за майките и по-възрастните хора през деня, а вечер често са местообитание… еми, на местните, което автоматично ги прави извънредно опасни, ако ти не си такъв. Квартални наркомани, батки с двулитровки или най-стандартни представители на малцинства или малки населени места, които сега живеят в блока отсреща, често си запиват в междублоковите пространства, което, както се сещаш, не е най-здравословната атмосфера да изведеш ослепителната си новамацка на романтично нощно съзерцание на звездното небе. Ако трябва да ти разкажем за по-популярните дестинации за сваляне на мацки, сърни, антилопи и всякакъв красив дивеч – избери градинката на Народен (за по-артистични и зарибени дами), Борисова градина (там има за всеки по нещо), Кристал (за пивки другарки), Седмочисленици (за ученички и прокурорски решения), пространството пред НДК (ако си фен на по-комерсиалните и издокарани мацорани), Кучешката градинка зад НДК (освен фенки на животните там има шанс да отстреляш и каквото друго се сетиш), Докторската (бохеми, интелигенция и градски легенди – всичко можеш да срещнеш там), Царската (тук очаквай освен царска обстановка и едни момичета извън клишето). Ще подчертаем, че на всички гореизброени локации можеш да запиваш целонощно, а ако си търсиш „пушеци, пушеци“, се съсредоточи основно върху Борисова, Народен и Кристал, като в градинката на Кристал точно като в Корекома можеш да намериш и всичко, ама всичко останало.

ПОВЕДЕНИЕ

Обикновено the cool people си имат точно определено място в даден ареал (което си е златно и важно като кубетата на „Александър Невски“) и всички знаят, че ако искат бавно, но сигурно да се доберат до центъра на Вселената в тази градинка – или до „готините хора“, трябва да действат внимателно. Джънкитата стандартно са позиционирани в покрайнините на мястото, пространството по средата е запазено за средностатистическото население, а междувременно из цялата зелена площ гравитират едни хора, дето грам неим пука до кого седят и къде си пият. Това най-често са резидент хостовете на градинките – лудите (винаги има по един-двама, които се познават с всички), чичките пияници, които си казват наздраве с еднаква лекота и с Денди на Кристал, и с Евгени Минчев, ако случайно мине пред Народен, и продавачите в магазинчетата наоколо, които познават почти поименно контингента си през топлите дни. Естествено е излишно да ти казваме, че

визията ти в градинко-обществото трябва да е леко небрежарска,

 но достатъчно фенси, а питието и лафчетата, които се котират най-много, ще влязат в устата ти изцяло самостоятелно и почти толкова бързо, колкото в този земен рай влиза и втората бира.

За финал казваме – Северният парк (където сме убедени, че се случват небрежни вещерски сборища и неща, които си гледал само в „От местопрестъплението Маями“), Южният парк в крайните му части и Западният парк между Люлин 10 и жк. Гевгелийски (не го беше чувал тоя квартал, нали?) не са места, на които ти е оферта да замръкваш под каквито и да е предлози. Добавяме още, че е редно да се държиш сравнително прилично (Пеко, още те помним гол и пиян на тревната площ до Библиотеката, брат!) и да сдържаш сексуал­ните си пориви за по-безопасно поне откъм бактериологична гледна точка място. Също така молим да си изхвърляш всичко в кошчетата и най-вече (ако почти като нас живееш там) – да си тупаш одеялата, възглавницата и каквато там покъщнина си си донесъл. Градинките ще са общото ни местообитание за следващите няколко месеца, така че, приятели – да се почваме! И, естествено, да си ги запазим сравнително цели и за други топли дни.

А ако не ти се стои на зелено и ти се пийва коктейл..

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *