Да ти спре дъхът: три супер кампании за чист въздух

Това, което се опитваме да ти кажем, е, че, харесва ли ти или не, светът е физика

0 коментара Сподели:

“Tell me why the stars do shine

Tell me why the ivy twines

Tell me why the sky's so blue

And then I'll tell you just why I love you”…

… e началото на популярна песничка от друг континент, която в последващите стихове намесва божественото начало и на която любимият ни писател Айзък Азимов непопитано предоставя отговори: ядреният синтез кара звездите да блестят, тропизмът кара бръшляна да се извива, разсейването на електромагнитните вълни на Релей кара небето да е толкова синьо, а тестикуларните хормони са причината „да те обичам“. Това, което се опитваме да ти кажем, е, че, харесва ли ти или не, светът е физика. И

въздухът, който дишаме, не е просто романтично пространство, пълно с любов, аромати и… любов, а жизненоважен ресурс,

чиято липса прави живота на Земята невъзможен. И понеже (тук ще си позволим да цитираме отново Азимов, според когото ужасно обидно е да наречеш някого не „звяр“, ами „човек“ заради вродената ни самоунищожителна воля да съсипваме каквото успеем) съвсем по „човешки“ сме вдигнали мерника и на въздуха, решихме да ти разкажем за няколко просто-жестоко-измислени инициативи, алармиращи за чистотата на въздуха.

В противен случай работим по формулата: трафик, заводи и удобства за нас, а на идните поколения ще оставим бележка. Едно простичко „к.. за вас“ е напълно достатъчно, защото в крайна сметка тарикатско-иронично им завещаваме един наистина фундаментален проблем.

24 КАРАТА СМОГ

Не веднъж и два пъти сме виждали особено креативни идеи, които водят началото си от север. Северняците, северняците, те да са живи, а в случая – холандският архитект Дан Розегарде, който е реализирал, или ако предпочиташ – сковал (както казва героят на Тодор Колев в „Опасен чар“: вече не се казва да скова кочина, а да реализирам кочина, горкият Йовков) една7-метрова кула, която действа на принципа на гигантска прахосмукачка за смог. Предназначена да бъде инсталирана в обществените паркове на големи градове с въздух, далеч над допустимите норми на замърсяване, кулата вече е обиколила Нидерландия и Китай, а точно в този момент пречиства въздуха в полския град Краков. Всичко, което кулата прави, е да засмуква смог от върха и да изпуска пречистен въздух през шестте странично поставени отдушници. Използва електрическа енергия колкото за нуждите на малък бойлер, но за сметка на това пречиства по 30 000 кубични метра въздух на час. Уловените от въздуха частици смог пък се компресират в малки камъчета (всяко камъче се равнява на 1000 кубични метра пречистен въздух), които се използват за направата на колиета, пръстени и ръкавели.

Търсиш годежен пръстен за еко дама? Пръстен с камък от смог е най-доброто, което някога би могло да ти хрумне!

МАСКИ ДО-ЛУ

Маските са общовалиден символ за всичко, свързано с човешкото здраве.Ако ни е страх, че ще се разболеем, слагаме маска, ако ни е страх, че ще заразим околните със собствения си вирус – слагаме маска, ако имаме съмнения, че май-май не дишаме въздух, който истински става за дишане – слагаме маска… Точно този общовалиден принцип са използвали и организаторите на глобалната кампания Unmask My City, която в този момент се случва и в София. Хитрото тук е, че конкретно за нуждите на кампанията са разработени специални светодиодни маски, които използват специални устройства с прилежащия им специален софтуер, за да променят цвета си в зависимост от степента на замърсяването на въздуха и риска, който това замърсяване носи. Светиш ли в зелено, няма място за притеснение. Всеки останал цвят в червения спектър обаче трябва да накара теб и околните да се замислят.

НЕБОСТЪРГАЧЪТ ДЖУНГЛА

Ако си бил скоро в Милано, със сигурност си видял двете „вертикални джунгли“ – най-евтиният и естествен начин за пречистване на въздуха. Небостъргачите, които се намират само на метри от гарата в Милано, съдържат, всеки по сто апартамента, а помежду им виреят точно 800 големи, средни и малки по размер маслинови, черешови и всякакъв друг тип дървета, 500 храсти и 11 000 растения. Заедно тези 20 000 потребители на въглероден диоксид осигуряват превръщането на стотици хиляди килограми от него в кислород годишно. Идеята на италианския архитект вече е започнала да обикаля света, а ако на теб се наложи отново (или за пръв път) да посетиш Милано, може би ще ти е интересно да разбереш, че апартамент в зеления небостъргач струва 200 евро на вечер в Airbnb. Виж Милано и… подишай!

Ето и къде можете да подишате свободно и в София, дори без противогази…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *