CREATIVE WALK – ДРУГАТА СТРАНА НА ЛОЗЕНЕЦ

Впечатляващи места в един от любимите квартали

0 коментара Сподели:

Впускаме се в меланхолично-опознавателно пътешествие из Лозенец заедно с Creative Walks. Те често разхождат шарени хора из града, отваряйки очите им широко за красиви каменни къщи и вековни дървета. От всеки ъгъл надничат завладяващи истории и рижави котки, а ние вадим апарата и снимаме, докато слушаме за…

ПЛ. ЖУРНАЛИСТ
Журналистическият квартал, който днес дава наименованието на площад „Журналист“, възниква около 1920 г., тогава той е в края на града, до гората, преди лозята, но в него се настаняват едни от най-видните представители на българската интелигенция.

КЪЩАТА НА СИРАК СКИТНИК
Като излязъл от приказка на Братя Грим, домът на Сирак Скитник е проектиран от един от най-добрите архитекти отпреди войната – Георги Овчаров – и носи неоготическия дух на жилищните му сгради с емблематичните червени тухлички и арковидни прозорци.

BETAHAUS
Малко хора знаят, че тази креативна работна среда, която насърчава творчеството и обмена на информация между обитателите й, се намира в светлата и просторна преустроена сграда на бивша телефонна централа.

SMARTFABLAB
Лаборатория за градски дизайн e първата в България споделена лаборатория за дигитално производство, в която редовно се провеждат работилници и семинари за 3D принтиране. Част е от работилницата на Трансформатори.

ПЪРВО СТУДИО НА БНР
Проектирано е от немски архитекти малко преди началото на Втората световна война. В днешната „апаратна“ се е намирало креслото на Цар Борис III и за времето си то е било сред най-модерните на Балканите. С днешна дата студиото все още е работещо.

ВОДНА КУЛА
Една от емблемите на стара София, изглежда като излязла от приказка, облечена с вечнозеления си тоалет. На върха си водната кула има 360-градусова гледка към града, от която днес се вижда само Витоша заради застроените в близост високи обекти. На терасата се излиза от масивна метална врата с решетъчно прозорче без стъкла, а отвътре, както подобава на всяка истинска кула, има виещи се спираловидно здрави каменни стълби.

ОБСЕРВАТОРИЯ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА
Мястото не се набива много на очи, но е истинско космическо кътче, което си заслужава да бъде посетено. Строителството на Обсерваторията започва през 1892 г., като основно действащо лице в онези години е проф. Бъчеваров – първият преподавател по aстрономия в Софийския университет. Той успява да издейства поставянето на голям, модерен за времето си телескоп, който се използва и днес.

А СЕГА ДЕСЕРТ –  ВИЖ ДЕСЕРТИТЕ НА СОФИЯ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *