ЛЕТНИТЕ ГРАДИНИ В СОФИЯ. ЧАСТ 1 – РЕСТОРАНТИ

Селектирахме най-красивите градински оазиси на столичните места за хапване

0 коментара Сподели:

AUBERGINE

Сякаш нов живот е вдъхнат на старото Aubergine.

Значителните промени в стартовия състав на мястото и козметичните корекции на външния му вид го преобразяват до неузнаваемост дори и за редовните клиенти. В градината се носи мирис на море, а спокойствието, което лъха от уличката, откритото небе над нас, лекият ветрец, тишината и ароматът на калмари ни отвеждат право на брега на въздишките.

ул. „Карнеги“ 11 (до НДК)
088 999 1867

CINECITTA

Усещането за Италия тук е застъпено по всички параграфи. Италиански продукти, смело забъркани от италиан­ски готвачи за резултати, които ще помниш дълго. Наслади им се в спокойната градина с внушителна гледка, която открива поглед отвисоко към целия град. Cinecitta e не просто вкусна храна, а истинско пиршество за сетивата, изключително емоционално преживяване, заради което си заслужава да стигнеш до Бояна.

ул. „Кумата“ 75Г
0885 760 160

www.cinecitta.bg

CORSO

Точно срещу Руската църква, на втория етаж на Corso е скрита кокетна градина с модерен бар. Потапяте се в атмо­сферата на италианска уличка на първия етаж и поемате по стълбите точно преди вино магазина. Мястото е точното за по питие с приятели, някъде между работата и вкъщи, когато имате нужда да отдъхнете, преди да поемете по пътя си; за лек аперитив преди вечеря в ресторанта най-горе или да съберете най-близките на страхотно частно парти.

бул. „Цар Освободител“ 10
0888 100 113

www.corso.bg

GOLDEN NERO

Когато искаме да се поразходим до Италия, отиваме в „Неро“. Симфония от аромати ни опиянява още на входа, дърпайки ни за носа към идилично бохемската градина с вечно зелени кипариси и цветя в провансалски стил. Изпод сръчните ръце на Chef Ennio се случват прясна паста, лазаня и пица, ястия като истински пътешествия, които те връщат непрестанно до източника на удоволствие, който няма как да забравиш.

бул. „Витоша“ 180
0898 490 885, 0887 097 171

HAPPY SUSHI

Открай време из града се носи мит, че това е едно от най-добрите места за суши в града. Уверяваме се в това всеки път, когато се настаним удобно в японската градина на хотел „Маринела“, проектирана и засадена от японци, и поръчаме със замах любимата салата „Кайзен“ и цяло „Хепи“ плато с хосомаки сьомга, тон и краставица. Доставяме си автентично изживяване, докато около нас плуват лебеди и вдъхновяващи мисли.

бул. „Джеймс Баучер“ 100
0884 804 040

www.sushi.happy.bg
 

HASIENDA

Градската Hasienda вече е отворена и може да приюти всеки наш кулинарен каприз. Наслаждаваме се на вкусове и аромати от цяла Испания в компанията на блестящо новозеландско вино и футбол. На екраните отстрани ще се следи изкъсо Европейското, което идва тъкмо навреме за новото сезонно меню. С риск да вземеш любимата ни маса, ти даваме жокер – резервирай предварително. Ще се видим там!

бул. „Цар Борис III“ 94
0886 276 973

www.hasienda.eu

GRAND HOTEL SOFIA

Както всяка година по това време, градината на Гранд Хотел София слага новите си дрехи и се трансформира в една от най-приятните спирки в сърцето на града. Вечер след 19 часа пъстрото пространство влиза в ролята на автентично бистро, вдъхновено от парижките улици и неповторимия френски шик, превръщайки се в доста приятна алтернатива на перфектната вечер на брега на морето.

Във вечерната прохлада ще можеш да се насладиш на меню със средиземноморски привкус, от което задължително пробвай карпачото от морски дарове, филето от лаврак в пергамент с ароматни билки и чийзкейка със сочни круши – всичко в очарователната компания на избрани вина. И този сезон всеки четвъртък през юли и август ще се прожектира „лятно кино“ в градината, така че следи програмата отблизо.

02 811 0940
ул. „Ген. Гурко“ 1

www.grandhotelsofia.bg

LA BOTTEGA AL VICOLO

Al Vicolo всъщност е малка уличка. Точно като тази, на която се ражда най-свет­лият и просторен ресторант от веригата La Bottegа. Скрит зад гърба на Полиграфическия, с тайна градина във вътрешния двор, петият член от вкусното семейство от Ботуша е сякаш най-далеч от хорска суета и снобизъм. В слънчевия му двор е безвремие, всяка хапчица е вълшебство, а душата ни свободно се рее из някоя италианска провинция.

ул. „Огоста“ 5
0887 099 971

www.labottega.bg

LA FISHERIA

Новото царство на рибата е разположено точно срещу „Седмочисленици“ и вече няколко месеца „крие“ клиентите си от лудницата на града в задния си двор. Можеш спокойно да забравиш къде се намираш за няколко часа, докато се отдаваш на гастрономически изкушения, сред които горещо препоръчваме октопода на скара, ароматния тартар от риба тон и терина от фоа гра с масло и домашно сладко.

ул. „Ген. Паренсов“ 11
0899 990 795

LA PASTARIA

Доброто име е най-ценното съкровище, казва стара италианска поговорка. Затова La Pastaria всеки ден работи върху него, като предлага вкусна емоция и приятна среда. Мястото притежава всички елементи на един обичан и класен ресторант, а градината му те пренася на друго място, в по-романтично време. Детският кът е с аниматор, така че можеш да споделиш с децата си насладата от всичко това.

Sopharma Business Towers ул. „Лъчезар Станчев“ 5
089 550 06 05

www.lapastaria.net

LAVANDA

Градината им е готова, затова следи прогнозата и при първа възможност й се отдай. Романтичен привкус носят засадените ягоди и малини в двора, но ако търсиш пълно уединение, заложи на една от двете приветливи тераси. Винената листа ще те развълнува с предложенията си, но препоръчваме да се спреш на такова вино, което най-добре ще комплиментира пресните черноморски миди. Попитай сервитьора за тях, ако не ги намериш в менюто.

ул. „Цар Иван Шишман“ 12
0882 249 740

MEDITERRANEO

Живописната зелена градина на Mediterraneo отваря про­хладната си прегръдка за всеки, решил да се потопи дълбоко в средиземноморски води това лято. Миксираме аромата на магнолии, нежната сянка, пъстротата на цветята с класически ита­лиански и крафт коктейли, а за пълна емоционална хармония си взимаме онези забележителни бокончини (хапки) с риба тон, маринована с малини и анасон, дело на главния готвач Енрико Берто.

ул. „Оборище“ 9Б
0886 644 402

www.mediterraneo.bg

MOTTO

Каквото и да кажем за Motto, едва ли можем да те изненадаме много. Със своето дългогодишно присъствие на софийската кулинарна карта мястото се е превърнало в нарицателно, щом стане въпрос за релакс и вкусно хапване. И това лято в просторната и зелена градина ще цари абсолютно спокойствие през деня, а разхлаждащите коктейли ще дават живителни сили вечерта. Горещо препоръчваме и новото им рибно меню.

ул. „Аксаков“ 18
02 987 27 23

www.motto-bg.com

OLIVES BLUE

След нанасянето и на последните щрихи градината на Olives Blue вече работи за своите посетители. Тя е изцяло реновирана и готова за всякакви метеорологични условия. Красивото вградено осветление придава вълшебна атмосфера след  залез-слънце, в която се потапяме след края на работния ден за лек, приятен и изключително вкусен завършек! Кухнята е фюжън, но има италиански и американски заемки за още повече цвят.

ул. „Мит. Серафим Сливенски“ бл. 144, жк „Младост“
0886 654 837

www.olivesblue.bg

RESTO DEL VERANO

Зимната резиденция на Verano си има и пълноценно лятно кътче. Насред драгалевските ширини ни обхваща едно такова топло чувство, заобиколено от много цвят, зеленина и безупречно обслужване. За засилено ваканционно усещане залагаме на вълнуващите им предложения с дъх на море. Споделяме ги с децата, които в случая са истински щастливци заради специално отреденото за тях кътче, пълно със светлина и усмивки.

ул. „Нарцис“ 1, кв. Драгалевци
0889 820 111

www.restodelverano.com

SPAGHETTI KITCHEN

Italian food, American grill, Bulgarian summer. Лятното мото на Spaghetti Kitchen лепва като ваденка на нашето софийско лято и с нетърпение очакваме новото им сезонно меню, което да реши проблемите с обедите и вечерите ни. Няма по-приятно чувство от това да се скриеш в тяхната градинка, на про­хлада под дърветата, и да изпиеш на спокойствие поне един коктейл или току-що приготвена лимонада, докато чакаш храната си.

ул. „6 септември“ 9
0890 566 666

www.spaghetti-kitchen.com

SPAGHETTI KITCHEN & BAR

Най-вкусната кулинарна спирка носи името Spaghetti Kitchen & Bar. Освен на авторските десерти, приготвени два етажа по-надолу, на прясната паста и добре препечена по ръбчетата пица в Morello фурната, тук привечер можеш спокойно да се отдадеш и на питиета в градината. Мастърът по коктейлите Мартин приготвя всичко с пресни продукти и на място, така че не бива да пропускаш тези взривяващи сетивата смеси.

пл. „Света Неделя“ 3
0893 046 666

TABLA

„Ангел Кънчев“ е сред най-колоритните улици в София и за това й реноме определено пръст има и Tabla. Място с характерен интериорен почерк, което те приканва към безметежно уединение в туптящото сърце на града, в чиято сгушена градинка като че ли усещаш дори полъх на морски бриз. Менюто е авторско, с редица морски предложения за лятото, а предложенията са вкусни и на съвсем нормални цени.

ул. „Ангел Кънчев“ 11
0888 750 020

TAVAN

Когато градът е в краката ни, не ни остава нищо друго, освен да му се насладим. Заради комбинацията от висококачествено вино, уют, семпъл интериор и подбрани ястия, предимно прясна риба и аржентинско охладено месо, всички бягства от периферията на централна София са желани и заслужени. Правим ги често, особено след отварянето на покривната градина на Tavan, която наистина е най-добрата част от заведението.

бул. „България“ 98
0899 994 555

www.tavan.bg

TRAPEZI

Ето го и нашия малък гръцки остров в София. Trapezi е чисто ново включване в мулти-култи картата на града. Там отиваме, за да се поглезим с прясна риба от Гърция и чаша узо, които директно ни изстрелват на юг. Животът става с една идея по-лесен, музиката зазвучава по-празнично, а хората стават сякаш по-щастливи. Ресторантът и градината ще работят за всички след 15 юни. Посети ги при първа възможност!

ул. „Проф. Георги Павлов“ 37
0882 443 000

TRATTORIA Il MAESTRO GIUSEPPE VERDI

Италия се материализира на „Раковски“ 174, където всеки може да усети аромата на хрупкави пици, прясна паста и домашна лазаня още от улицата. В реновираната градина на Trattoria “ll Maestro Giuseppe Verdi” и това лято шеф Марко Лукиари ще твори пред нас, сервирайки ни лично приготвените от него блюда. Задължително пробвай смелите интерпретации с патешко и телешко, както и морските деликатеси.

ул. „Г. С. Раковски“ 174
0893 379 767

www.trattoria.bg

МАХАЛОТО

Само на няколко крачки от Попа можеш да се скриеш успешно от лудницата, която принадлежи на тази част на града. В уютната градина на „Махалото“ времето сякаш е спряло, а единственото, което може да разсее спокойствието тук, са онези божествено сочни ребърца с бърбън сос. Идваме тук за обяд или когато искаме да вкараме доза романтика в някоя случайна среща. Старите софийски места винаги са готови за още истории.

 бул. „Васил Левски“ 51
0887 617 972

ПЕЙ, СЪРЦЕ

В името на ресторанта няма никаква метафора, защото сърцето ни пее всеки път, когато решим да изпробваме някои от майсторски вкусните специалитети. Оризови талиатели с гъби, кестени и козе сирене, патешките гърди в боровинков сос, свинско филе с кайсии… и изобщо няма да продължаваме, защото ни настига неистово желание отново да се върнем в градината им за един спокоен и красив следобед, който плавно да слеем с вечерта. Класика!

ул. „Георги Софийски“ 32
0886 143 574

www.peisarce-bg.com

ЩАСТЛИВЕЦА

На булеварда с най-градския ритъм има едно легендарно вкусно място, което е в състояние да забави темпото на всеки забързан човек. Домашен уют, пространство, неподвластно на времето, пищно меню в унисон с интериора и аромати на сезонни зеленчуци, печива и домашни гозби, които дирижират с лекота мислите ни. Усещането е като всеки път – за нещо много любимо, което обичаме често да ни се случва.

бул. „Витоша“ 27
02 441 1155

www.shtastliveca.com

ЗАПОВЯДАЙ И НА ГАСТРОНОМИЧЕСКИ ТУР В ГРЪЦКИЯ РАЙ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *