Маршурт нa стара София

Освободи си време и обиколи квАРТала

0 коментара Сподели:

Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Между бул. „Дондуков“, бул. „В. Левски“, бул. „Сливница“ и бул. „Мария Луиза“ е скрит един от най-интересните софийски региони от началото до средата на миналия век. Той е исторически, старинен, красив и достолепен и ние с удоволствие го наричаме – квАРТалът! В последните години, локацията буквално се събуди за нов живот с многобройните си заведения, арт магазинчета, галерии и кафенета и според нас заслужава достойно обяснение в любов. Ето го и него!

ФАБРИКА ДЪГА

Ако има емблематично място в квАРТала, то това е Фабрика Дъга. Разказвали сме ти за превкусния им брънч, за мекичките със сладко, за кафето, което тук е религия, и за уникалния дизайн на мястото. Сигурни сме, че неведнъж си прекрачвал този праг, затова отново повтаряме – минаваш под дъгата и си там – на ул. „Вес­лец“ 10. По-добър (не знаем), но със сигурност по-вкусния свят.
ул. “Веслец” 10
02 444 0556

ЦУКЕРНЯ САВЕНКО

Сладкарничка за „сладки приказки“ и вкусни авторски десерти. Лимонов чийзкейк, шоколадов салам с натурален шоколад и медена торта са само част от творенията на Анна Савенко, която винаги ни посреща и изпраща с широка усмивка.
ул. „Г. С. Раковски“ 59
088 889 3109

КРИВОТО

Легенда в хранително-вкусовата карта на града, която едва ли има човек, който да не знае. Култовото заведение е сред малкото, които ни посрещат по всяко време на деня с богато меню, което включва почти всичко, което може да ти се хапва.
ул. "Будапеща" 8
0888 101 810

COM.BAR

Бар с афинитет към добре прекараното време и отминалите соц времена. Отбиваме се следработно за по чаша вино, сгряваме се с ракийка и никога не пропускаме пинизчийските мезенца, от които си облизваме пръстите.
ул. „Сердика“ 23
087 765 8833

PLAYSENSE

Playsense е магазинче за играчки и образователни игри от естествени материали. Създадени с цел да бъдат незаменим спътник в обучението и детското развитие, те провокират въображнието, сетивата и уменията не само на най-малките.
ул. „Цар Симеон“ 55
088 599 7077

МИСТЪР УЛИ

Място, което едва ли би открил без изрични напътствия, но когато го намериш, ще остави траен отпечатък в съзнанието ти. Храната тук е истинско  изживяване, което води до последователни вкусови оргазми.
ул. „Искър“ 54-56
02 983 3422

STERLING CLUB 2

Еклектично място, което носи в себе си едновременно духа на уютно кафе, арт галерия и музикална сцена. Независимо като какво точно ще го припознаеш обаче, тук винаги можеш да се довериш на качествената селекция напитки и готината компания.
ул. „Дунав“ 25
098 837 7433

SUPA STAR

„Всичко е нереално вкусно! И супите, и салатите, и сандвичите!“, казват за любимата ни Supa Star на „Дондуков“ и ние напълно ще се съгласим. Това е едно от местата в квАРТала, което допринася за неповторимата му атмосфера и чар. Старите тухлени стени, арт полилеите, цветните детайли и свежите картини по стените, плюс храната (!!!) и обслужването ни връщат пак и пак.
бул. “Княз Ал. Дондуков” 17

MI CASA

Mi Casa е едно от любимите ни бижута в квАРТала. С перфектна локация, руини и куп други забележителности наоколо, впечатляваща тераса и интериор, тук идваме и заради вкусната храна и заради специалните вечерни предложения. Менюто е средиземноморско и винаги разнообразно, а разкошните им авторски десерти от сладкаря Моника Велева са сред нещата, които ни връщат отново.
ул. “Искър” 1
0886 512 145

ТЕЗГЯХ

Студио-работилница за керамика и отпечатване на ръка, с възможност за споделяне на пространство, опит и идеи с вещата помощ на Мила Върбанова и Влади Кирязов. Колаборациите им винаги са любопитни, така че ги следи, за да не изпуснеш интересното.
ул. „Цар Симеон“ 47
087 697 8911

ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

Наричат мястото депо за изкуство и наистина то е пространство, в което можеш да намериш разнообразие от картини, графики, скулптури и пластики. Експозициите се сменят регулярно и са насочени главно към популяризирането на млади български автори.

ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ 24
088 867 9667

SOHO

Soho е малката зелена къщичка с голямо сърце, която дава покрив на много артистични души. Това е място за споделено ползване, в което е повече от вдъхновяващо да свършиш работа, и дава бърз и лесен достъп до редица приятни занимания.
ул. „Искър“ 4
087 718 8688

Тук можеш да видиш местата с най-топли зимни градини в София.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *