City walk: Маракеш

Where to GO, Where to STAY, Where to Eat

0 коментара Сподели:

Най-хубавите мозайки са направени от счупени парченца. Такъв е и Маракеш – пищен, шумен, ориенталски, но и объркан по отношение на идентичността си; богат и мизерен едновременно. Контрастът между адската смрад на накисната в смес за обработка телешка кожа и петзвездният лукс на La Mamounia (там е отсядал Чърчил) само рамкират какво можеш да очакваш. Забрави претенциите си на летището и вземи от всичко, което това парченце Мароко може да ти предложи.

EL BADI PALACE

Тук всъщност замък няма. Замъкът (построен от султан Ахмед ел Мансур през XV век) е отдавна разрушен, но са останали красиви крепостни стени, които ти дават усещане за мащаб. Запазен е още фантастично изработен минибар, който някога е принадлежал на Кутубия (най-голямата джамия в Маракеш). Кулата пък е едно от най-добрите места, от където да гледаш златния залез над града.

BAHIA PALACE

Ако си поне мъничко естет, то не можеш да останеш безразличен към красотата на мароканските мозайки. Този дворец събира едни от най-впечатляващите, султанът е „привиквал“ майстори от Фез да работят върху тях. Също така успява да покаже есенцията на мароканската и ислямската архитектура с вътрешен двор, към които гледат прозорците на стаите, плюс градини, много градини.

RIAD JAANEMAN

За да се чувстваш в безопасност в Мароко, е добре да подбираш места за отсядане извън пазарите и тесните им улички. Трудно мога да си представя по-спокойно, красиво и гостоприемно място от Riad Jaaneman, където сутрин те будят птички във вътрешния двор.

RAID BE 

Отново разположен в „Медината“ (Стария град, където са повечето неща, които трябва да видиш в Маракеш), това е възможно най-instagrammable риадът. Освен фантастичен интериор си има и розов покрив с различни по вид и големина (някои гигантски) кактуси. 

RIAD YASMINE

Патиото (традиционният вътрешен двор) е пълно с интериорни находки, включително традиционни марокански килимчета и черги. От покрива можеш да видиш основни забележителности като джамията Кутубия и Medersa Ben Youssef (училище с историческа важност).

PALMERAIE

Ако мароканските ти планове не включват да стигнеш до Сахара, където да яздиш камила, можеш да го направиш в Palmeraie, местност с хиляди палми (нещо като палмова гора), където можеш да се предрешиш като бербер и да яздиш камила (моята се казваше Шакира).

ATLAS

От Маракеш имаш няколко интересни опции за еднодневно излизане от града. Една от най-вълнуващите е поход до планината (не бих го нарекла изморителен), включително разглеждане на едно или повече берберски селища и чай с берберско семейство. 

OUZOUDE

Водопадите, разположени на около 150 км североизточно от Маракеш, са едно от природните богатства на региона. Високи са 110 метра, а в местността има множество маслинови дръвчета. Районът се обитава от маймунки, които само дебнат да отмъкнат от теб нещо за хапване.

MAJORELLE GARDEN

Ботаническа градина на художника Жак Мажорел, която след смъртта му бива занемарена. Ив Сен Лоран и Пиер Берже я откриват още на първото си посещение в Маракеш, като по-късно я купуват и възстановяват. Пак там е и музеят на берберската култура (берберите са етническа група в Северозападна Африка, превежда се като „свободни хора“). Вземи билет онлайн, за да избегнеш опашките.

MUSEE YVES SAINT LAURЕNT

Отворил съвсем наскоро, му­зеят е точно до Majorelle Garden и в него можеш да видиш както емблематични модели на Ив Сен Лоран, включително техните скици, така и видеа, които „разказват“ повече за връзката с Маракеш и влиянието на Мароко върху работата му. Сградата (архитекти са парижкото дуо Studio KO) е построена с много мисъл и препратки, като фасадата дори имитира дантела. 

JEMMA EL – FNA

Централният площад, който след 5 след обяд е място, където хора играят уличен хазарт с топчета (или „ловят“ пластмасови бутилки с въдици), показват „танцуващи“ кобри и ти навират маймунки в лицето. Тесните, лабиринтоподобни улички на север от площада са пазарът, на който, ако добре се пазариш, можеш да си вземеш арганови продукти и подправки за без пари. И се пази от джебчиите.

LES BAINS DE MARRAKECH

Не си бил в Маракеш, ако не си бил на хамам. Изборът е голям, а традиционното ориенталско СПА е сериозна процедура по къпане, „изтъркване“ и мазане с арганово масло. Les Bains de Marrakech е добро място за двойки, защото има споделени стаи, пък и е в средата на ценовия спектър. Ако искаш по-луксозно преживяване (но не и толкова традиционно) – спато на La Mamounia е за теб. 

LE JARDIN

Чудно място за обяд, което да намериш в лабиринта на пазара. Кухнята е мароканска и много вкусна – добър вариант да опиташ местна храна, без да рискуваш да я вземеш от сергия – кускусът е чудесен, а B’stilla (ястие с бадеми и гълъби) е за по-смелите.

NOMAD

Ресторантът е превзел сградата на някогашен магазин за килими. Запази си място на покрива с гледка към „Медината“ и Атлас (планините). По залез-слънце е красота. Друга добра локация за залези е Café des Épices, както и кафетата около площада.

COMPTOIR DARNA

Ако искаш да отидеш на традиционен belly dance (а ние искахме!), го направи в Comptoir Darna. Добър (сравнително скъп) ресторант с програма от танцьори, музиканти, певци. Предлагат включително алкохол (трудно се открива в Мароко), но цената му е висока.

Размечтахме се за лято, вода и палми, но все пак още е зима – нека й се насладим на някое от тези 4 очарователни местенца из Европа.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *