Мастър клас по уиски

Whisky guide

0 коментара Сподели:

Уискито е простичко, но истинско питие и няма какво да си кривя душата, че е сред любимите ми напитки. Тук, в офиса, често прибягваме към него с повод или без и всеки има различен прочит на това, как предпочита да го пие. Само че, за да изглеждаме like a pro, си има начини и ние решихме да ъпдейтнем познанията си от вещ в занаята агент. Младен Василев, който е уиски експерт и собственик на Bar Caldo, ни разказва…

ДЕСТИНАЦИИ 

В Шотландия уискито се казва скоч, в Ирландия – ирландско, в Америка – бърбън, тенеси или просто американско, като извън тях има още страхотни уискита от далечна Япония, Тайван, Уелс, Австралия, Нова Зеландия, Холандия, Чехия и дори Индия.

Разликата между всички идва от използването на различните суровини, бъчви, вода и температурни разлики в различните части на земята, които определят неговия характер и специфика.

ВИДОВЕ

Основно уискито се разделя на блендед и малц, като блендед е смесено уиски, идващо от различни дестилерии, като тук основна суровина е ечемикът, докато малцовото уиски е изцяло направено от малц (покълнал ечемик). Single Malt е малцово уиски, идващо само от една дестилерия, и затова е един вид по-елитарно и по-скъпо от останалите. Царевицата пък е основната суровина за американските уискита, но се използват също пшеница, ръж и други зърнени култури.

ЦВЯТ И ВКУС

Цветът на уискито идва само от едно място – бъчвата. Това е душата му. Бъчвата определя над 80% от вкуса, цвета и аромата на уискито, макар че има уискита, които имат аромат на болница, зъболекарски кабинет, бинт, пушек и са така наречените опушени уискита, идващи основно от остров Айла. Тяхната душа идва от торфа, който е със силно морско влияние и при запалването му, за да изсуши малца, той „овкусява“ уискито.

ГРАДУС

Уискито трябва да е минимум 40 алкохолни градуса. Под този градус не може да се казва уиски. След дестилацията, която може да е двойна или тройна спрямо дестилерията, дестилатът излиза на около 75 – 78 градуса, като всяка дестилерия-марка преценява до каква степен да се разреди с вода и така да намали градусът. Има уискита, които се наливат директно от бъчвата и се казват Cask Strenght. Силно ги препоръчвам, особено за българите, които сме свикнали с високо алкохолни напитки.

КАК ДА ГО ПИЕМ

Уискито трябва да се пие както ти харесва, но все пак… При дегустиране чашата е добре да бъде тип лале, като в горната част да се събира леко и да концентрира ароматите. Задължително без лед, който „заглушава“ рецепторите на езика, и без да го смесваме с разредители.

Съхранението на бутилката трябва да е на стайна температура, без да е огрявано от пряка слънчева светлина и задължително да е хубаво затворено.

Уискито НЕ отлежава в бутилките, само в бъчвите. 

КОМБИНАЦИИ

Храната е добър приятел на уискито. Препоръчвам го с телешко месо, сирена, кашкавал, плодове – ябълка, круша, ягода. Ядките можеш да ги забравиш. За мен уискито е като музиката – пускам си тази песен, която отговаря на настроението ми. Винаги когато го пия, ми се връща споменът от историите, свързани с Laphroaig YO, Macallan Fine Oak – цялата серия, Connemara и Tyrconnell Irish, Yamazaki 12 YO, Aberfeldy 12 YO. Имам си уискита за всякакви поводи. Намери и ти твоите!

Ако пък виното е твоята напитка, ето как да я пиеш like a pro.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

 
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *