City Walk: Брюж

Водим те на разходка и ти показваме най-горещите спотове

0 коментара Сподели:

Туризмът е като секса – никога не омръзва, стига да се стараеш да опитваш нещо ново и различно. И така цял живот. Докато не свърши…

След този окриляващ преамбюл с „прикрита“ сексуална нотка позволи ни да ти представим една европейска туристическа дестинация, която наистина завладя сърцата и умовете ни. Място, в което времето не е спряло, а по-скоро се движи назад през вековете в опит да ни покаже едно очарователно съчетание от средновековна архитектура, богата местна култура  и много шоколад. С голям кеф ти представяме Брюж (Белгия). Приказния град. Welkom!

Известен като Венеция на Севера и обявен за световно културно наследство на UNESCO,Брюж е емблематичен със своите километрични водни канали, които сякаш като кръвоносна система са изсечени в средновековното каменното тяло на града, за да го дарят с живот и пъстрота.

Сега си представи тесни калдъръмени улички, ухаещи на белгийски шоколад, прибави тук-там няколко многовековни катедрали, излегнали се като каменни исполини върху тихи зелени ливади с цветя, и добави най-любимия човек до теб, за да получиш сън наяве.

Ако пък нямаш любим човек, просто добави един джойнт и/или бира от местната пивоварна. И така, по-долу предоставяме малко полезна информация, в случай че решиш да си направиш почивка в Средновековието. Препоръчваме!  

КАК ДА СТИГНЕШ

Брюж (Западна Фландрия) е разположен в най-западната част на Белгия, почти на брега на Атлантическия океан. За да стигнеш дотам, можеш да хванеш полет до Айндховен (Холандия) или Брюксел (има нискотарифни полети от София). Ако Тангра и Перун са с теб, ще можеш да намериш сравнително евтини билети, до 50 евро в двете посоки. От там с влак до Брюж.

КЪДЕ ДА СПИШ

Оферти бол. В зависимост от бюджета, можеш да търсиш хостели, семейни хотелчета или апартаменти под наем. По-голямата част от офертите варират между 50 и 100 евро за нощувка, като, естествено, по-скъпите оферти предлагат нощувки в китни семейни хотели с включена закуска в центъра на Брюж, точно на някой от каналите. Дори и да избереш по-отдалечено място от центъра, това няма значение, тъй като разстоянията в Брюж са пешеходни.

КАКВО ДА ПРАВИШ

Разходка с лодка

Разхождай се и попий от атмосферата. Можеш да обиколиш града пеш, с конска карета или гондола по каналите, докато хапваш белгийска вафличка, поръсена обилно с прясно приготвен шоколад. Както можеш да се сетиш, горещо ти препоръчваме гондолите (7 – 8 евро, с включен гид), тъй като така ще придобиеш най-добра представа за интимните и скрити кътчета на града – приказни цветни градини и частни дворове с излаз към каналите, причудливи каменни мостчета, свързващи къщи и сгушени площади или ято пеликани на мохабет под вековна върба. Цялата търговска дейност и градски живот през вековете са били съсредоточени именно около каналите, което неминуемо е оказало многопластово въздействие върху идентичността на Брюж. Качи се на гондолата, за да я видиш!

Бирен туризъм и кухня

Бирата в Белгия е свещена както домашната ракия в България. Не само в Брюж, но и из цяла Белгия можеш да намериш пивоварни, които с поколения са се грижили за доброто настроение на нацията. Държа да вметна, че под средновековен Брюж има изграден бирен тръбопровод, по който, както се сещаш, не тече вода. Биропроводът е с приблизителна дължина 3,2 км и свързва пивоварната Half Man Breweryс бутилиращ цех, разположен извън града, като товаропреносимостта на тръбата е 12 000 бутилки/час. Абе, накратко, моли се да има авария.  

Пивоварните и баровете в града са навсякъде. Препоръчваме ти 2be, Тhe Bottle shop или Le Trappiste, където спокойно можеш да си светиш маслото. Преди да се впуснеш в необуздана дегустация обаче, отдели малко време, за да се запознаеш с основните типове бира, тяхната характеристика и сила. Това ще ти помогне да се ориентираш, когато попаднеш пред дулото на бар, който се е прицелил в теб със скромните 600 вида пиво. Ако си heavyweight beer junky, скачай на Quadrupel(около 14% съдържание на алкохол). Препоръчваме ти да пробваш също типичните за района на Фландрия sour ales, които имат фруктов вкус с нотки на череша.

Ако си в Брюж, задължително трябва да опиташ типична за Фландрия кухня, например Carbonades Flamandes– телешко задушено в тъмна бира, приготвено на бавен огън. Ядеш и ревеш.

Културна програма

В средновековен Брюж има забележителност зад всеки ъгъл. Затова няма да ти губим времето, изброявайки всички катедрали, камбанарии, музеи, административни сгради, пивоварни, площади, известни частни и публични домове, които следва да посетиш. Едно е сигурно – Брюж е красавица. Така че не пропускай.

Белгия е една шепа територия и всичко се намира на една ръка разстояние. Нашата препоръка е да съчетаеш ходенето си в Брюж с други близки градове, като Гент, Брюксел или Антверпен. Така ще вземеш максималното от визитата си в белгийската страна. И не забравяй – туризмът е като секса. Новата поза е Брюж.

А ако решиш, да дообогатиш европейската си екскурзия, виж какво ще откриеш в Амстердам.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *