Водопадите около София

Хайде на разходка

0 коментара Сподели:

Когато слънчевите лъчи греят от всеки ъгъл и хубавото време вече не е мираж, в нас се пробужда едно неудържимо чувство за промяна. Иска ни се да хванем гората, да се пуснем по някоя едва отъпкана пътека, да слушаме птичата песен и планинския ручей. За щастие в милата ни родина, бог дал такива картинки с шепи. За да не сме голословни, в този брой, посветен на mother nature, селектирахме 6 водопада в близост до София, които да посетиш през идните уикенди.

Снимките и разказите за тях са от издателя на книгата „Водопадите в България“, в която може да откриеш още 294 красиви кадъра и над 60 близки и далечни водопада и маршрути.

Боянски водопад

Боянският водопад е най-красивият и висок природен феномен във Витоша. Погледнат отдолу нагоре, водопадът има два ръкава. Левият се образува от две каскади и е целогодишен. Разположен между хижа „Момина скала” и квартал „Бояна”, до него може да стигнеш по три основни пътеки. Най-леснодостъпна е тази откъм Копитото, само на час път. Независимо кой ще избереш, сигурно е, че ще се заредиш с енергия за седмици напред.

Височина 18 м.

Дистанция от София – 23 км.

Добравишка скакля

Ако си решил да се разходиш в живописното Искърско дефиле, ти препоръчваме излет до малко известния водопад Добравишка скакля. До този малък, красив ручей можеш да стигнеш с кола до с. Искрец, община Своге. След това се отклони в дясно по път, застлан с бял цимент. Водният пад е около 18 м, като водата се стича от скален венец. Юни е сред най-подходящите и най-пълноводни месеци в годината.

Височина 18 м.

Дистанция от София – 55 км.

Водопад Горица

Овчаренският водопад Горица е част от поредица от 7 водопада, разположени близо до село Овчарци. Водопадите са разположени по течението на река Горица, която събира водите си от склоновете на върховете Крива соспа и Каменна мандра. Най-големият от тях е с височина около 35 м. Водопадът е наистина приказно красив, особено при пълноводие, през сезона пролет-лято. Нямаш оправдания, просто го планирай.

Височина 35 м.

Дистанция от София – 47 км.

Водопад Казаните

Водопад Казаните е неповторима природна забележителност, в близост до село Чавдар, намиращо се в Златишко-Пирдопската котловина. Водите са съвкупност от пет малки водопада, които се разбива от един „казан“ в друг и образуват няколко красиви водопада, сгушени във високи и масивни скали. В края на пътя си водата се влива в р. Тополница, където образува малко езерце в подножието на планината.

Височина 50 м.

Дистанция от София – 60 км.

Бовска скакля

Скакля е разположен в Искърското дефиле, в близост до село Гара Бов. Със своите внушителни 85 м той заема почетното четвърто място по височина в България. Районът на водопада е невероятно красив, където се вие и Вазовата екопътека. Водопадът представлява възхитителна каскада с обща височина на всички водни падове 120 метра. В горната част на екопътеката има широки поляни и чудни беседки.

Височина 85 м.

Дистанция от София – 39 км.

Рилска Скакавица

Скакавица е разположен на 1750 м надморска височина в Националния парк „Рила“ в източното подножие на величествения връх Кабул. Водите на природния феномен падат от 70 метра височина и е приет за най-високата водна каскада в планината. Мястото е истински рай за любителите на природните красоти и планинските преходи. Водопадът се намира на около 2 часа от курорта „Паничище“, като маршрутът до него е много приятен.

Височина 70 м.

Дистанция от София – 49 км.

Когато се върнеш в София, задължително хапни в тези 3 брънч локации

А ако мечтаеш за море в столицата, виж кои са най-добрите софийски басейни

Какво още става в града?! Последвай ни в Instagram и разбери пръв 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *