City Walk: Загреб

Водим те на най-яките места из града

0 коментара Сподели:

Хърватската столица е от онези градчета, които са ни на една ръка разстояние, а рядко им отделяме заслужено внимание. Често е буферен град или просто спирка за кратък отдих на път за Италия, Словения или Австрия. Загреб заслужава един куфар, малко джобни и няколко дни в добра компания. Е, вече два пъти се влюбвам в китното градче, и то за по-малко от 48 часа престой (всеки). Ако си отлитал към безширното крайбрежие на Адриатика, качвал си крепости à la Game of Thrones, то със сигурност знаеш, че местните се шегуват, че “Някои пъти не знаем дали дори живеем в една и съща държава”.

Загреб е умерено туристически, а красоти се крият зад всеки ъгъл.

Събрахме някои предложения какво да правиш в Загреб за един уикенд време – или 10 причини да хванеш най-добрия си приятел на роудтрип, дълъг колкото до някои точки на Южното ни Черноморие.

1. Пазар – the oldschool way

Фермерският пазар Dolac е мястото, където ще намериш всичко – от пресни смокини, риба и черешов ликьор, през букети от зеленчуци, до плетени чанти и пиратски спортни тениски на шахматистите. До обяд. След това сякаш нищо не е било, но въздухът напомня ферментирали плодове. Тук е и мястото да пробвате някое традиционно питие или хапване, а ако ви хареса – да си го поръчате в ресторант или да си вземете за вкъщи на тръгване. Никой не иска сирене в багажника на колата цял уикенд 🙂

2. Кафе и бира в Стария град и улица “Ткалчицева“

Tkalciceva е главната улица в старата част на града – загребската  “Витошка“, но ако не ухае на скара и бира, със сигурност е в пъти по-красива и спокойна рано сутрин, когато е супер да изпиеш кафето си, докато градът тепърва се разбужда.

3. Горния град – за величествена панорама

Upper Town определено е мястото, в което да се насладите на релефа на града. Стига се или по стълби, или с фуникуляра на улица Uspinjača. Работи до късно и струва 5 хърватски куни (по-малко от 1 евро), което е готино изживяване за деца, макар и за кратко.

Когато сте горе (препоръчително по залез), седнете да послушате уличните музиканти пред църквата  “Св. Марк“, а срещу друга символична сума, на още 150 стъпала разстояние, кулата се извисява дори над цветния покрив над църквата наблизо.

4. Музей на разбитите връзки

Ако не си падате по традиционните исторически и военни музеи, две са препоръките ни за посещение на закрито: Музея на разбитите връзки (Museum of Broken Relationships), който също е в квадранта на Upper town, и Музея на илюзиите.

Първият показва историите на изживени и недоизживени любови между любовници, съпрузи, семейства и приятели – от парче керамика, което са намерили на първата си почивка, през любовни сборни касетки и… тостер – “Защото мога да си тръгна, да му взема всичко, но какво ще прави той без тостер сега!?”.

А паролата за wi-fi е just friends.

5. Дъъъългите тунели

Точно под Горния град се крият лабиринти от дълги, не особено лицеприятни, но разхлаждащи тунели под сградите, които ви спестяват навалиците в пиков час, ремонтни дейности по главната или просто туристически групи по централни локации.

6. Градско спокойствие сред градини

Рядко някой ще ви посъветва да отидете на гробище, но загребското определено си заслужава! Не е типичната туристическа атракция, но пък в комбинация с красивата Ботаническа градина правят следобеда наистина спокоен и лежерен.

Всяка дълга разходка завършва подобаващо със запотена халба кехлибарена течност, а в Хърватия това си е закон! Всичко свършва добре, когато свършва с бира, скара в сач.

Разходи се и из Братислава.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *