City walk: Чинкуе Тере

Любов от първа среща

0 коментара Сподели:

Пътуването е като съвременната любов от първа среща – започва с гледане на снимки в интернет, понякога и през профили на приятели. След това идва планирането и приготвянето за първата среща (стягането на багаж), а минути преди срещата и онова особено, неповторимо смесено чувство на притеснение и надежда. Идва моментът, виждаме човека (и мястото) и осъзнаваме колко всъщност невероятен е той. Срещата минава прекрасно и независимо дали ще се повтори или не, у нас завинаги остава споменът за нея – споменът за искрената радост и пеперудите в стомаха.

Италия е пълна с невероятни кътчета – от кристално сините езера Комо и Гарда на север до разкошни цветни градчета като Бари на юг. Но няма как да не се влюбите от първа среща в Чинкуе Тере – тези 5 селца крият гледки, които ще ви оставят без дъх.

Къде всъщност е Чинкуе Тере

Много от нас са виждали подобни прекрасни снимки от Италия, но невинаги можем да се ориентираме къде точно се намират тези градчета и селца. Когато планирахме пътуването си до Флоренция, бях адски приятно изненадана да разбера, че Чинкуе Тере е само на около 2 часа път с влак! Петте селца са на северозапад от Флоренция, като по път са ви Лука и Пиза. Но не спирайте в Пиза, оставете си поне един цял ден, за да разгледате цветните къщички на Чинкуе Тере.

За да стигнем до петте селца, имаме няколко варианта – със самолет до Пиза/Флоренция и след това с влак или кола. Всъщност ще се изненадате, че колите не са разрешени в Чинкуе Тере – има няколко паркинга, където можете да оставите автомобила си и след това да се движите между селцата с влак. Това е и едно от нещата, които може би ми харесаха най-много –

няма го типичния градски шум на клаксони и не ни се налага да дишаме вредните изпарения на колите.

Препоръчвам обаче все пак да отидете с влак до там – италианските влакове са чисти, редовни, много удобни и съвсем не са толкова скъпи. Пристигайки на първата гара, можете да си вземете дневна карта за влаковете, които вървят между селцата на всеки 15 – 20 минути. Можете, естествено, и да си запазите организирано пътуване от Флоренция до Чинкуе Тере, но цените започват от 90 евро на човек.

Кога е добре да посетим Чинкуе Тере

Обикновено обичам да избягвам тълпите, но невинаги успявам. Силният сезон в Чинкуе Тере е през юни, юли и август, но поради двупосочните самолетни билети за 40 лв. отидох през юни. И да, беше доста пълно с туристи. Ако обаче решите да останете няколко дни в някое от тези магически селца, все пак можете да избягате от тълпите дори в летните месеци – просто използвайте часовете между 7 – 10 сутринта и вечерта, влаковете и уличките са доста по-празни по това време. В противен случай май и септември са доста спокойни месеци за посещаване на тази част от Италия, а и жегите не са непоносими.

Въпреки че е на Средиземно море и въпреки че плажът в Монтеросо изглежда изкушаващо добре, водата в Чинкуе Тере е доста студена. Обикновено варира между 13 и 14 градуса, което може и да е супер за англичаните, но на нас, българите, които сме свикнали с топлите летни води на Черно море, водата не е много подходяща за къпане. Дори през жежките италиански летни месеци по-скоро само си топнете краченцата и се разходете по плажа.

Какво да правим в Чинкуе Тере

Монтеросо, най-северното селце, е много популярно с дългата си ивица плаж. Не очаквайте обаче Златни пясъци или Созопол – плажът е много каменист и изобщо няма пясък. За сметка на това по него ще намерите много малки камъчета, оцветени в различни багри, като винаги можете да си вземете няколко за спомен. Вернаца е най-известна с гледката от горе – само 15–20 минути са ви необходими, за да стигнете до един прекрасен птичи поглед на Чинкуе Тере. Корнилия е разположена много високо, дори има минибус, който ще ви отведе до градчето, след като слезете от влака. В Манарола пък ще имате възможност да направите най-типичната снимка за Чинкуе Тере (без изкачване), а в Риомаджоре – да се гмуркате с шнорхел и да опитате прекрасното местно вино.

Много популярни в Чинкуе Тере са двете туристически пътеки – синята (12 км) и червената (35 км). Гледките от толкова високо са наистина несравними и ще ви накарат още повече да се влюбите в петте селца, но винаги проучвайте предварително за актуална информация дали част от тях не е затворена.

След като сте опитали типичното италианско вино, седнали на маса с гледка към множеството цветни къщички и хапвайки брускети с песто, няма как да кажете, че пеперудите в стомаха са били напразно. И не, няма да скролвате безкрайно фейсбук на телефона си, а дори ще се чудите в кой джоб сте го оставили, запленени от красотата на Чинкуе Тере. Защото срещата с това италианско кътче е всичко, което сте си представяли, дори повече и то ще остане завинаги в сърцето ви.

Да се разходим и в романтичния Париж.

Музиката, която те очаква на EXIT догодина

Както друго се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Повече от Роузи можеш да прочетеш тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *