Editors’ Choice: 10 топ неща от 2020

Преди да разлеем шампанско по дивана, вдигаме наздравица за 2020 – такава, каквато е

0 коментара Сподели:

Година като никоя друга, 365 дни, които по-добре да не се бяха случвали, грешка 404, всички загубени дни в едно – тези определения можеш да чуеш по адрес на 2020, дори да не наостряш уши. Учените от Оксфорд определиха годината за „безпрецедентна“. Списание TIME я задраска на корицата си. Но тя всъщност не беше толкова лоша. Не беше лоша заради едно – теб. Ти, който пя на балкона и ръкопляска от него всяка вечер; който избра да пазаруваш от локалните магазинчета и да поръчваш храна за вкъщи от малките ресторанти; ти, който слуша тонове музика – и българската даже; който миксира коктейли у дома и който за първи път изпече козунак по Великден. Ти, който преживя трудностите и даже им се смя накрая; който спретваше домашни партита, киномаратони, фестивали, а в малкото позволени часове не пропусна да прегърнеш приятел. Ти, който опозна притихналия град нощем. Ти си 2020. Другото са само по-ярките снежинки в голямата преспа.

Това са 10 неща, които направиха 2020 такава, каквато е според нас – редакторите.

Колективно селектирахме най-отличилите се неща в различни аспекти от живота.

Храна

Храната за вкъщи преживя своя ренесанс през 2020. Ресторантите не просто добавиха възможността да поръчваш/вземаш за вкъщи, но и я използваха като единствения възможен способ да продължат да съществуват. Takeout културата постави и нови въпроси от екологично естество, а като фаворити на потребителите се изявиха местата, които предлагат не просто опаковка за вкъщи, но такава в тон с екологичните нагласи на обществото.

Напитка

Вдигаме наздраве с новото Негрони на 2020 – Хайбола. Ако не знаеш,

Хайбол в най-чиста форма е всеки коктейл, от който те сгрява спиртна напитка и те гъделичка бълбукащ разредител, естествено, сервиран във висока чаша.

Защо Хайболът е напитката на 2020 – защото всеки може да си го приготви у дома (даже шейкър не ти трябва!). Скоч и сода, джин с тоник, водка сода – все Хайболи. Напълни тънка висока чаша с лед, премери 50 мл от любимото ти, сода до запълване на чашата, портокалова коричка за гарниш (не забравяй да впръскаш от етеричните масла върху чашата) – Хайбол.

Джаджа/ап

Zоом e третата най-търсена дума в Google от България в категория „приложения“, но по-важното: Zoom e най-сваляното приложение в света за 2020.  Zoom безспорно си печели приза за приложение на годината, защото едва сега софтуерът придоби толкова голяма популярност у нас.  Най-накрая в България разбрахме какво е Zoom, а благодарение на него пък много работодатели разбраха, че

хоум офисът не е толкова страшен и работата пак си дебне отвсякъде.

Интернет

Въпреки че Facebook все още е най-голямата социална мрежа, TikTok славно и съвсем не бавно си проправя път към върха сред най-използваните приложения.

През 2020 се убедихме, че ако те няма онлайн, на практика все едно не съществуваш,

а съвсем скоро вероятно ще можем да заменим „онлайн“ с „TikTok“.

Сериал

Сцени, кадрирани до съвършенство, цветова схема, разкриваща емоциите на героите на подсъзнателно ниво, и история, която създава културен феномен. След излизането на Queen’s Gambit поръчките на шахматни дъски скачат главоломно, както онлайн срещите и класове. Бет Хармън срита задниците на най-великите гросмайстори в света, а Netflix отбеляза шах и мат в съзнанието на зрителите.

Музика

All the Guys на Рут Колева проби слушалките ни с нежност, а клипът към парчето зареди екраните ни с красота. Бурни аплодисменти за Рут Колева, която гради кариера с последователност и оставя след себе си хиляди звуци, в които да се потапяме до дъно. Клипът към All the Guys беше излъчен в MTV САЩ, при това парчето беше селектирано предварително (а не след като набере популярност онлайн), а междувременно десетки радиостанции по света вече въртяха сингъла. Слушай в плеъра по-долу и се убеди сам защо в „Музика“ за 2020 избрахме да поставим именно Рут Колева.

Браво, момиче!

Филм

Borat Subsequent Moviefilm не е точно типичното филмче, което си пускаш в неделя следобед. Бруталната сатира закача на първи ред върху простора кирливите ризи на едно общество с много претенции за идеалност.

Няма как да пропуснем и култовото участие на Мария Бакалова –

може би най-големия успех на български актьор в последно време

.

Тенденция

Както всичко останало, и модата се промени през 2020. Първо,

през годината станахме свидетели на някои от най-смислените онлайн кампании и реклами на големите модни къщи

и, второ, всички те започнаха да преразглеждат колекциите си, така че да ги приведат във вид, достоен за дивана в хола или Zoom среща. Prada например изместиха иконичното си триъгълно лого близо до яката, за да може дори във видеоразговор то да бъде видимо. В колекцията на модния гигант виждаме също и горни дрехи, които обгръщат раменете и гърдите точно като одеяло.

Събитие на годината

На родна земя единственото събитие, което успя да премести фокуса от коронавирус пандемията, бяха протестите. Хиляди се изправиха на площада в столицата и по-големите градове, за да заявят несъгласието си с едно неуспешно, неморално и безпардонно управление. Освен с всичко останало у нас 2020 ще бъде запомнена и с нежеланието да се примириш. А тук събрахме моменти от протестите в снимки.

Свободно време

Ако 2020 има едно огромно предимство пред всички останали години от съвременната история, то е повечето свободно време, което всички имахме. Стремежът към самоусъвършенстване се материализира чрез всички най-разнообразни YouTube (и не само) видеа за спорт, йога, готвене, миксиране на напитки, чужди езици, обща култура и каквото се сетиш

– 2020 е годината, в която всеки намери своето ново „нещо“, с което да запълни часовете на тишина у дома.

И ако имаме право на едно желание за 2021, нека бъде да не спираме да се развиваме. Още сме в търсене на най-добрата версия на себе си.

Тук ще откриеш 20-те най-добри филма за 2020, според нас.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *