Krekhaus: “Свирим рок, но отношението ни е джаз”

Не пропускай дебютния албум на групата този четвъртък в “Маймунарника”

0 коментара Сподели:

Човекът е това, което слуша. А една сравнително нова и много обещаваща българска банда държи да го припомни на публиката. При това със свой собствен почерк – продукт на съзнателно търсене и спонтанни импровизации. Krekhaus не зачитат границите между жанровете и с лекота смесват фънк, джаз, блус, алтернативен и психеделичен рок. При това без да оставят еклектичен послевкус и твърдо разграничавайки се от генеричната музика.

Групата е сформирана почти на шега през 2014 г., когато китаристът Явор Недев и вокалистът Георги Велинов се запознават случайно и решават да посвирят заедно. Химията между тях сработва толкова бързо, че прекарват две седмици в квартирата на Георги, пишейки музика и забравяйки напълно за околния свят. Така се появяват първите им парчета, а двамата започват серия от акустични участия. Скоро към тях се присъединяват басистът Явор Милчев и барабанистът Пеньо Гочев. Подгряват “Остава” и стават част от лейбъла Homeovoxmusic.

Дебютният им сингъл Off Together е написан за по-малко от половин час, а текстът е дело на вокалиста.

Черпят вдъхновението си от миналото – стъпват върху солидна фънк основа и се заиграват с психеделичния рок и шейсетарския бийт, пресъздавайки добре познатите форми в модерно звучене.

Пътят им от ъндърграунда към авангарда напомня на този на The New York Dolls и Velvet Underground. Преминават и през някои турбуленции – в края на 2016 г. Пеньо внезапно напуска бандата, а след няколко месеца на несигурност неговото място заема Матей Христосков. В този окончателен състав са избрани лично от австрийското пауър трио Mother’s Cake да подгряват тяхното участие у нас в началото на годината.

Krekhaus имат зад гърба си редица запомнящи се участия във фестивали и самостоятелни изяви, преди да стигнат до своя дебютен албум Odd One Out, изцяло съдържащ авторска музика и записан на живо. Убедени са, че това е правилният начин, защото общуването помежду им неминуемо се отразява на музикалния заряд. Същото важи и за сцената, където отприщват творческата си енергия и никога не свирят своите парчета по еднакъв начин.

Стремят се да превърнат всеки концерт в автентично и споделено с публиката изживяване, без предварително отрепетирани реакции.

Съзнателно избягват дългите китарни сола, търсейки допълване, а не открояване на един член на групата. Дори си позволяват да променят сетлистата в хода на гига, така че да бъде уловен духът на джаз импровизацията.

В тази връзка басистът Явор Милчев споделя: „Много мразя фонова музика. Мечтая си за един свят, в който хората ще отделят време да слушат музика. Аз отделям един-два часа на ден да слушам и наистина слушам, не ми преминава някаква информация през ушите, докато правя други неща. Фонова музика е като фонови разговори. Това е фоново общуване. И намалява обсега на вниманието на хората“.

А Krekhaus определено умеят да привличат вниманието. Дотолкова, че наскоро случаен минувач и любител на рока дочува техните жици, докато забиват в новооткрит столичен бар, и моментално нахълтва вътре, за да се присъедини към тълпата от верни почитатели.

Не пропускайте да станете част от това, което ще сътворят в “Маймунарника” на 26 юли. Подарете си тази музикална амалгама за ценители.

А ако не си чувал за Жлъч, Григовор, Гена и тяхното музикално словоизлияние, може да се ъпдейтне моментално тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *