18 скандални обложки на видеокасети в България

Една специална селекция от ретро VHS носталгия

0 коментара Сподели:

Една разходка сред безумните заглавия от видеотеките едно време, организирана благодарение на Данаил Павлов и „Кварталната видеотека“ (videotekata.com). „Това е сайт, който се е наел със задачата да проследи видеоразпространението в България през ХХ век“, разказва ни той. „Това става под формата на сканирани обложки на съответните филми, обединени в един постоянно разрастващ се визуален архив. Целта е да се събере на едно място информация за всички филми, излизали на видеокасета през онези години. Всичкото това сканиране, категоризиране и архивиране се оказа нелека задача – до този момент съм събрал архив от 3000 обложки, близо половината от които са вече в сайта, а другите предстои да бъдат добавяни поетапно.“

Данаил започва да колекционира от малък (миришещи листчета, картинки от дъвки „Турбо“, фонокарти и кибритчета с футболисти), като през 2008 покрай повсеместното затваряне на видеотеките развива страст към старите VHS касетки.

Липсваха ми онези култови ленти с по-скромен бюджет и на моменти дори съмнително качество,

спомня си Данаил. „Дублираните филми, с които кварталните видеотеки бяха пълни петнайсетина години по-рано. Филми, чиито обложки страшно много ме впечатляваха като дете: „Полицаят киборг“, „Кукловодът“, „Скенери“, филми с нинджи, роботи, извънземни и всякакви подобни щуротии! Тогава вече дойде интересната част на колекционирането – да започнеш сам да издирваш. Разпитвах всеки дали познава някой с видеотека в гаража, пусках обяви във форуми. Така постепенно започнаха да изникват страхотни находки от всевъзможни места. Навирах се в разни мазета, катерих се по хорските тавани, започнах и по битаците да ходя. Точно това ме запали още повече по хобито ми – беше вълнуващо, тъй като се срещаш с нови, доста чудати хора и пътуваш до различни градчета в търсене на поредната находка. След години започнах да купувам и онлайн, но нищо не може да се сравни с приключението и срещата лице в лице. Първоначално купувах всичко що е с дублаж. През 90-те години в България е било издадено наистина ОГРОМНО количество филми, в момента колекцията ми е близо 1300 касети, ограничени до това, което съм гледал и бих искал да гледам.“ Ето част от най-покъртителните находки в „Кварталната видеотека“:

ВАМПИРЪТ РОБОТ

„Животът е опасен и интересен за агент от отдел „Наркотици“, но преди да бъде застрелян. В този момент животът му щеше да е свършил, ако не беше експеримент в бъдещето. Том се завръща в света на живите като андроид робот. Завръща се съвсем навреме, за да се срещне с чудовището вампир, създадено от боса на наркотичния свят – Мистър Йънг. След като тайната агентка Софи е пленена и нечовешки измъчвана, Том е изпратен на своята първа мисия заедно с наемника Рей Робъртс, за да избавят Софи от дълбините на „Златния триъгълник“. На помощ им идват Анди, който възнамерява да си отмъсти, и Бил, бивш мошеник, разочарован от жестокостта на Йънг. Заедно те се изправят пред непреодолими препятствия, търсейки Софи. Докато тези хора се борят за живота си, Том трябва да победи паранормалното чудовище вампир и неговия господар Таоист. Защото крайната, решаваща награда е ЖИВОТЪТ.

Минало и бъдеще се срещат: екшън в миналото, екшън в настоящето, екшън в бъдещето!

Коментар с една дума: батенцееееее!

ГЛУПАКЪТ И ТЪПАКЪТ

Dumb and dumber в класическа деветдесетарска стилистика, рекламиран като „супер комедия, която ще ви влуди“. Ето как разпространителите са разбрали филма (запазени са оригиналните правопис и пунктуация): „Двама типа, единият от които е Лойд (Джим Кери) и Хари (Джеф Даниелс) се загубват работата и решават да опитат щастието си във високопланинския Аспен като си мислят, че той е в Калифорния. Нищо не им се отдава отръки, и все пак се замесват с парите на мафията и….“

Много ме кефи как неизвестният автор е писал, писал и накрая се е предал с едно многоточие и бил такъв: „Абе аре, бе, стига им толкова!“. Класика!

Виж повече: НЕДЕЛНА КИНОВЕЧЕР: 8 СУПЕРСИЛНИ КИНО МАЦКИ

ГРЪМОТЕВИЧНО СЪРЦЕ

Някога явно е съществувал терминът „динамичен“ със значението на „екшън трилър“. Ако се чудите за какво се разказва в „Гръмотевично сърце“, ето ви текста с оригинален правопис: „в индианският резерват „Боров връх“ сред долините на Южна Дакота лежи трупът на ЛЕО ФАСТ ЕЛК. Всички данни говорят за убийство!

ФЕ БЕ РЕ възлага случая на РЕЙ ЛИВОЙ, експерт по индианските въпроси.

Продуцент: Робърт Де Ниро“. Ако това не ви се е сторило достатъчно рекламно, за да наемете касетата, споко – има и бонус заглавие на този видеоносител, а именно „Тропическа жега“ – динамичен криминален филм, изпълнен с приключения и атракций“. Как да кажеш „не“ на такава оферта?

ДОКТОР ИЗВЪНЗЕМНА

Сигурен признак при тъпите филми е времетраенето. Ако някой не е успял да добута продукцията до мечтаните 90 минути, гарантирано става дума за култов хит. В случая на „Доктор извънземна“ имаме едва 86, при това с Джуди Ландър от оригиналните Charlie’s Angels в ролята на учителка с „толкова добра фасада“, че никой не може да заподозре как всъщност е извънземен учен, дошла на Земята да проведе „странен експеримент“.

Виж повече: 5 СЕРИАЛА, КОИТО ДА НЕ ИЗПУСКАШ ПРЕЗ МАРТ

„Нейн обект е най-непохватният първокурсник в гимназията (Уесли), който няма представа в какво се забърква. Това, което е смятал за витамини, се оказва лекарство, което го превръща в най-сексапилният и желан мъж. Уесли става магнит, на който никоя жена не може да устои, дори самата доктор Извънземна.“ И това не е краят, а само завръзката: „Макар че сексуалният живот на Уесли е „върхът“, той съвсем не е доволен“. Със сигурност феновете на траши чийзи ейтис комедиите ще останат задоволени.

ЗЛОВЕЩО ПРИЯТЕЛСТВО

Тук анотацията е свалена на гига махленско ниво и звучи сякаш един продавач на сергия разказва филма на друг: „Кърт Расъл (архитекта) филма изнасят Рей Лилота (откаченият полицай) и Маделин Стоу (жената на Архитекта). Лилота е известен в България от „Поле на мечтите“, където играе с Кевин Костнър. Красавицата Стоу, неотдавна се появи в „Последния Мохикан“ в партньорство с Даниел Де Луис.

Зловещо приятелство – една гореща филмова история, където страстта и яростта вървят ръка за ръка.

Уау. Unlawful Entry има едва 6,3 в IMDb, но с това ревю звучи като филм за „Златна малинка“.

ИЗЯЖ КЛЬОПАЧКАТА И БЯГАЙ

Няма как филм с такова описание да не е пълна простотия: „Една история за извънземен, който похапва по италиански. Но не италианска храна, а италианци“. Истинската забава обаче се крие на задната обложка: „Едно извънземно с остри като ножове зъби попада в Ню Джърси и изяжда първото срещнато човешко същество – един италианец майстор колбасар. Мики Максорли – непоклатимо и уставно ченге, който има навика да разказва собствените си действия, открива „Съществото“. Любовта влиза в живота на Мики в лицето на съдийката Коен – състрадателна либералка, която е склонна да третира „Съществото“ като малолетен престъпник.

Когато романсът се разгаря между Коен и Съществото,

Мики трябва да действа бързо, защото за вечеря извънземното ще изяде съдийката“. Не знам за вас, но аз така се стреснах от този сюжет, че ми се накокошини косата!

КОГАТО ТО ДОЙДЕ НА ЗЕМЯТА

Въпреки че рисунката сякаш е правена в кръжок по изобразително изкуство за третокласници, подзаглавието ни уверява, че това е „американски игрален филм“. Историята както винаги е титанична:

Метеор, зареден с космическа радиация, се разбива в Земята и вдъхва живот на един разложен труп, жертва на мафията.

Съществото мутант се впуска в брутално отмъщение на своите убийци, тероризирайки и градските жители“. Старите хора за пореден път се оказаха прави – на село си е най-добре!

ЛЕЙДИ ТЕРМИНАТОР

Хедлайнът на обложката обещава много силни емоции, затворени между началните и финалните надписи на този рилийз: „След Шварценегер дойде ред на новото поколение“.

Най-вероятно Чичо Арни дори не предполага за съществуването на този филм,

защото връзката със Скайнет вселената е повече от илюзорна. Описанието също къса артерии: „Таня е обикновена американка, която с нищо не се различава от милиони други жени. Докато един ден бива обладана от чудовищна сила, която я превръща в ТЕРМИНАТОР! Новосъздадената супермашина трябва да унищожи всички свързани с нейния съпруг. Започва преследване, което можете да усетите, ако ГЛЕДАТЕ ТОЗИ ФИЛМ!“. Не знам за тебе, аз вече го усетих, а не съм го гледал филма даже, смятай!

МИСИЯ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ

Когато филм се рекламира с думите:

Извън контрол. Извън униформата си!

няма как да не е истинска еманация на полицейската каратека. За да сме съвсем убедени в качеството на продукцията е включено ревю от (навярно влиятелното) списание „Видео Уърлд“: „Мускулите от Брюксел трябва да внимават – виелицата от Торонто пристига!“. И понеже шпагат на обложката не е достатъчно добра причина с настървение да грабнем тази видеокасета, включено е и малко преразказ с елементи на разсъждение: „Когато става дума за ченгета, то Кърт Харис (Джон Уинкот) е от най-добрите. С железни нерви и юмруци, майсторът на бойните изкуства Харис е най-добрият в службата си. Разочарован от политиката, която води полицията, Харис подава оставката си. Но когато неговият приятел, шампионът по бокс Седрик бива убит брутално, Харис тръгва по пътеката на отмъщението. Стигайки до тайнствената Мисия за справедливост, ченгето-каратист намира себе си в борба за истината и оцеляване срещу безсърдечната красавица Рейчъл Ларкин (Бриджит Нилсен)

едно сдружение от войнствени хора на закона и една заплетена мрежа от изнудване и предателства.

„Мисия за справедливост“ – един страхотен трилър“. Без съмнение е така!

НАТУРАЛНИ УБИЙЦИ

Тази обложка е успяла да сведе Natural Born Killers до нивото на типичния тандем видео екшън дотолкова, че Джулиет Луис прилича на страстна люлинска перхидролка, а Уди Харелсън – на своя изгубен руски брат близнак. Филмът отново е разказан доста тенденциозно: „Те са безмилостни убийци. Ограбват и убиват всичко живо по пътя си.

Най-зрелищния и груб екшън, който сте гледали досега!

Хванати от полицията, те биват затворени в един от най-тежките затвори, на който директор е Томи Лий Джоунс. Тежките условия карат Уди и неговата спътница да бягат от затвора! Бягството може да се опише като най-жестокото в този филм! Гледайте този филм, но без да ви е страх!“. Бате, спойлер алърт нещо? Целия филм ми разкажи, моля те. Да не ме е страх.

НЕКАНЕН

Моят персонален фаворит в категория „картинка със странна концепция“. Животът на учителката по рисуване на художникът е в опасност, защото, като види до какво са довели уроците, ще вземе да се гръмне. Ако като в Якудза някой трябва понесе отговорността за този филм,

първо трябва да скочи върху сабя човекът, родил гениалната идея за котка призрак.

Ето как е облечена в думи тя на обложката: „Петима студенти заседнали на луксозна яхта, ще преживеят неща, които никога не са предполагали, че съществуват. Само заради „едно малко сладко котенце“ тяхната ваканция ще се превърне в ужасно преживяване. Един филм, който ще ви накара да погледните по друг начин на любимото си домашно животно, след като го изгледате“. Котка призрак, копеле. Котка призрак!

ОЧИТЕ НА ДЯВОЛА

Явно след бума на хорърите през 80-те е дошло затишие, защото феновете са се притеснили, че стилът току-виж вземе че умре. „Няма повече филми на ужаса… Какво да прави дяволът тогава?“

Явно дяволът е намерил за нужно да създаде тази касета, защото след нея всички ще се почувствате обладани.

Ето какво ви очаква вътре: „Даниъл Роебук предлага едно страховито и смешно превъплъщение като ужасяващ „Агент от Ада“, изпратен на Земята да завербува някой сценарист за автор на специален Дяволски филм на ужаса. Избраната от него Ева Адамс (Вивиан Шилинг), красива редакторка, не може да се справи с непосилната задача. Тогава дяволът се принуждава да осъществи физически контакт с нея и да я принуди да пише. Той следва Ева и нейните приятели до едно отдалечено място, където те отиват на излет и започва пъкленото си дело. Следва нощ на ужас и комедийни ситуации, докато Ева и приятелите й се опитват да измислят ужасни и кошмарни истории, за да прогонят страшния дявол“. Както се казва „Оскарът отива при…“.

Виж повече: ФИЛМИ С „ОСКАР“, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СИ ГЛЕДАЛ

ПИСТОЛЕТНО БЕЗУМИЕ

Това е едно доказателство за това, колко важна е опаковката на продукта. Без да блести с най-високата стойност на света, Guncrazy е нелош нео ноар, с който да убиеш час-два.

Но в бг реинкарнацията си по-скоро би искал да убиеш дизайнера, отколкото времето.

Черешка на тортата остава и финалният абзац в описанието: „Хауърд до такава степен е притиснат от представителят на властта на Кинкейд и от познатите на Анита и му остава само една възможност – да се обърне към пистолетите. Анита е решена да остане до край със своя съпруг. Двамата с пистолети в ръка се опитват да оцелеят“. Това описва един съвършен брак, но за съжаление звучи далеч от перфектен филм.

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА СПРИХАВИЯ ЗОНИК

Зоник не е менте на Соник или праверсия на интернет феномена Sanic. Просто на немски „с“ е „з“, а най-вероятно оттам е дошла оригиналната касетка, която местните видео магнати са изпиратствали. „Зоник е сприхав, неконтролируем и се движи със звука на светлината.“

Какъв е звукът на светлината, можем само да гадаем.

Следва уточнение, че това е „Най-бързото създание в Галактиката, безстрашен борец за свобода, който винаги намира време да чете комикси, да хапне набързо хотдог и да играе номера. Единственият в света СВРЪХЗВУКОВ КАВГАДЖИЯ! Доктор Роботник е един обикновен, властолюбив и жесток тиранин, който иска да управлява цялата вселена.“ Страхотно предвещание за бъдещия филм с Джим Кери, също така оксиморонът „обикновен жесток тиранин“ заслужава специално споменаване.

РАЗБИВАЧИ НА МОЗЪЦИ

С такава картинка на обложката просто нямаме нужда от описание.

Каквото и да става във филма, е без значение, гледаме и не питаме!

Все пак „Светът на бъдещето – убийствен и кървав пир!“.

ТОНУС

Имаме и едно българско заглавие сред всички тези класики. „Тонус“, напълно в традицията на бг киното – една абстрактна дума. Ако се чудите колко полезна ще ви е тази касетка, имаме доказателство черно на бяло: „Медицинският консултант Д-р Петрунов установява умереност и безопасност на движенията и предвижда великолепна кондиция и работоспособност“. Има и пожелание от продуцента (рекламна агенция „ИМА“), която ви желае „приятни минути и чудесно настроение“. Ако пък се опитате да крадете точно този интелектуален труд,

стикер на гърба на VHS-а гарантира, че „тонусът се поддържа от охранителна фирма „Клуб 777“.

Да си знаете.

ХИТРОТО КОТАРАЧЕ

Сега в порното жанровете може да идват от сексуалните приключения на екрана, но през 90-те явно сюжетът е играел по-значителна роля. Тук имаме представител на „порно-гангстерски“, където „белият боздуган Джон Холмс слага в джоба си и най-надареният негър. Гангстери, секс и пистолети“. Описанието също заслужава награда „Пулицър“ или поне „Паница“:

Невероятният Джон Холмс през скромният си житейски път пронизал 1400 женски същества с 32 сантиметровия си „КОЖЕН БОЗДУГАН“.

Такъв досега не сте виждали! Порно мъжът на всички времена. Такъв като него до ден днешен не е излизал пред камера. „Хитрото котараче“ е класика в своя жанр. Гангстерският сюжет преплетен от множество сексуални преживявания ще Ви накара да тръпнете от напрежение и наслада. СТАТУЕТКА ОТ СКЪП КИТАЙСКИ ПОРЦЕЛАН ИЗОБРАЗЯВАЩА ЧЕРНА КОТКА СЪЩЕСТВУВАЛА В ДРЕВНИ ВРЕМЕНА И БИЛА РЕЛИКВА НА ПОКОЛЕНИЯ „КИТАЙСКИ ДИАНСТИИ“. ЕДИН ДЕН ТЯ ИЗЧЕЗНАЛА. ДЖОН ХОЛМС (ЧАСТЕН ДЕДЕКТИВ) ТРЪГВА ПО СЛЕДИТЕ Й“.

ЧЕНГЕТО ВАМПИР

Филм, който се рекламира с подобно заглавие и фразата „той си взема хапка от престъплението“, няма как да не е гениален. Описанието му потвърждава тази теория: „Полицаят Лукас (участвал във филма „Слава“) обича да работи през нощните смени. И за това не е случайност, че много от убитите престъпници се оказват мъртви, но белязани от отхапвания по вратовете си. Царуващият в града бос на наркотрафика става цел на Лукас и на Мелани Робъртс (Мелиса Муур, звезда от филма „Обсебена отново“, където играе с Лесли Нилсен и Линда Блейр) „страстна“ блондинка и красива ТВ репортерка. Лукас и Мелани тихо се обединяват и скоро се обвързват един с друг.

И всеки знае, че не си изсмукан от вампир.

Последното е толкова велика сентенция, че заслужава да е (поне) късметче от кафе!

Ако ти липсва последният брой на Go Guide, ние сме се погрижили за теб. Той е онлайн и е свободен за четене тук

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *