Даниел Ненчев, който има Идеи без граници

Срещаме те с журналиста, който събра интервюта с важни за нашето време личности в една книга

0 коментара Сподели:

Златимир Араклиев

Даниел е преминал през всички агрегатни състояния на журналистиката през последните 15 години. Създавал е интригуващо съдържание за печатни и онлайн медии, споделял е ценности и идеи от малкия екран и е съпреживявал изкуството в ефира на националното радио, за да събере целия този порив на словото между пурпурните корици на първата си книга.

„Идеи без граници“ излезе в края на миналата година и събира в едно интервютата на автора с изключително важни за нашето време личности. Такива, с които имаме общ културен код.

200 фотографии, 30 интервюта – колко време ти отне да събереш толкова информация на едно място?

2 месеца, 15 години и цял живот. Първото интервю е с Александър Морфов от 2005, последното – с Теди Москов от есента на 2019. Но подготовката за тях е цял живот, защото съм журналист от 4-годишен, направил съм стотици интервюта, но тези със сигурност са най-добрите. Иначе 2 месеца работихме по книгата, която стана полиграфско бижу – с екипа ми, техническите ми асистенти Асен и Виржиния, редакторката Ирина Вагалинска и дизайнерите Анна Симеонова и Десислава Васова.

Виж още: Какво води до "целувктата"

Каква е историята на тези интервюта?

Някои са направени специално за книгата. Но повечето са за печатни и онлайн медии, където можеш да направиш дълбинни и смислени материали „Капитал“, „Дневник“, Max, Intro, „Артизанин“ и други. За телевизии като БНТ и BG ON AIR, където в момента водя предаването ми „Мултимедия“, са по-малко, защото, знаете, там се бърза.

Как направи подбора на хората, които да включиш?

Всички включени са хора, които има какво да ни кажат за щастието, свободата, границите, изкуството, смисъла на живота. Това са музиканти, режисьори, художници, актьори и писатели, които имат значими, безспорни постижения по света. Не само че са спечелили големи награди например, но са сполучили в това да създадат нови форми на изкуство. Или пък нови пътища за общуване. Опакованият Райхстаг на Кристо е видян от 5 милиона души. Васко Василев е свирил с най-големите музиканти в историята на света. Тео Ушев е номиниран за „Оскар“ и безброй отличия за анимация. И то за анимации с техники, които не са използвани никога преди. Но и по-непопулярните личности, с които имам наистина ценни интервюта, са хора, които са успели да създадат смисъли за други човешки същества на Земята.

Виж още: 5 сигурни начина да пропилееш таланта си

Успехът понякога е субективен, ти как го разглеждаш?

Успех в случая с тези артисти е осъществяването на големия им талант така, че той да създаде видим, положителен ефект за много хора. Освен че има награда от Международния театрален фестивал „Золотой Витязь“ в Москва, Камен Донев е играл авторския си спектакъл „Възгледите на един учител за народното творчество“ 500 пъти, много от които в „Арена Армеец“ и НДК. Но успехът му е в усмивките, смеха и радостта, които са неизмерими. Освен че Райна Кабаиванска е пяла на всички значими оперни сцени в света и например е изпълнила 400 пъти ролята на Тоска, тя е била и 3 пъти най-популярна личност в Италия. Това означава, че освен че нейният огромен талант е реализиран в максимална степен, това има отчетлива висока оценка от хората, на които този талант е повлиял.

Какво за теб е успех всъщност?

За мен успех е да се свържеш така с хората, че да ги направиш по-добри човешки същества, докато същото се случва и с теб. Всичко останало е сляпо преследване на незначителни маркери като пари, слава и власт.

Има ли човек, когото не си интервюирал, но за теб ще бъде чест?

Например беднякът милионер Сундар Пичай от Google. Зукърбърг. Бил Гейтс. Гениалните нърдове, които промениха и променят света.

Освен това можеш да прочетеш и книгата, която ни учи да сме zero waste в България

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *