Сезонът на ремонтите: София 2.0

Това лято трябваше да се простим с бирите на „Кристал“ и разходките по „Графа“, но пък се надяваме да е имало защо

0 коментара Сподели:

Ако обърнем глава назад, ще видим, че София през последните години е поизтупала соц прахта от раменете си и „расте и хубавее“ пред очите ни. Вярно, все ругаем, когато затворят за ремонтни дейности любимите ни спотове, но истината е, че промяната няма как да се случи без тях. За тази цел това лято трябваше да се простим с бирите на „Кристал“ и разходките по „Графа“, но пък се надяваме да е имало защо.

След ремонтите ще се радваме на повече зелени площи и WiFi зони.

Емблематичната за всеки уважаващ себе си градски агент градинка на „Кристал“ няма да бъде обект на коренна трансформация, но ще претърпи дискретен ъпдейт, за да ни е още по-хубаво наесен. Тук промяната ще е главно в настилката от сив гранит и в създаването на условия за осъществяване на временни събития на открито, които ще събират следработно, а и не само обичайните заподозрени.

Цяло събитие обаче си е реновирането на „Графа“. Нещо, което ние лично отдавна чакахме, е тази улица да получи нужното внимание и най-накрая да добие европейски облик.

Близо 40-годишните релси ще бъдат сменени с нови, които ще намалят неколкократно шума и вибрациите, идващи от преминаващите трамваи, а според първоначалния план тротоарните настилки ще получат нов живот, без това да засегне автентичния характер на района. Нямаме търпение да видим и голямата промяна около зоната на храм „Св. Седмочисленици”, където пазарските сергии за плодове и зеленчуци ще бъдат заменени със зелени зони за отдих.

Далеч по-приятна и по на място алтернатива за това, какво трябва да има в тази част на града. Въпреки премахването на тези тържища пазарът за книги на „Славейков“ ще бъде върнат на гражданите след реконструкцията, но ще е в чисто нов вид.

Съседният „Шишман“ също ще бъде поизтупан от прахта, а движението по него ще бъде реорганизирано и ще е от типа „споделено пространство“ – подход в урбанистичния дизайн, който цели да минимализира разделението между пешеходци и превозни средства. Всички подобрения ще подобрят достъпността на улицата и ще осигурят по-лесно придвижване и ориентация. 

Обновените пространства ще са много по-приветливи през нощта. Ремонтите ще запазят автентичния характер на средата.

В полза на пешеходците ще е и ремонтът пред храм-паметника „Св. Ал. Невски“. Пространството ще остане без автомобили. Ще бъде извършено обновяване на алеите и настилките, а в резултат се очаква да бъде запазен автентичният характер на средата, която годишно привлича хиляди туристи в орбитата си. Освен гореспоменатите трансформации се предвижда изграждане на осветление там, където то липсва, допълнително озеленяване, монтиране на парково обзавеждане. В проектът е заложено всички кофи за смет да останат под земята. Ще бъдат изградени 5 обществени тоалетни и монтирани 3 зарядни станции за електрически автомобили. Цялостният архитектурен план е на студиото на Иво Пантелеев, а общата му стойност е 21,5 млн. лв. Дано всичко се случи по план, без много забавяния и съвсем скоро да се радваме на една по-красива София.

Какви още трансформации се случиха през тази година, ще научиш тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *