5 от най-обичаните български филми на всички времена

Кои са любимите ни филми в 106-годишната родна кино история

0 коментара Сподели:

Българското кино не спира да ни радва с нови и нови продукции, като напоследък се забелязва съвсем осезаем бум. И все пак класиките са няколко заглавия, които имат специално място в сърцата на всеки киноман. Те отлежават като доброто вино и всеки път когато ги гледаме, откриваме нови и нови детайли. Ето кои са най-любимите ни стари български филми:

Оркестър без име

Основополагащ филм за няколко поколения българи. Тази сърцата комедия всъщност се случва по една гигантска случайност – сериозните творци Кирков (режисьор) и Стратиев (сценарист) са в немилост заради свой филм с грешни политически послания и се налага спешно да направят нещо „лековато и жизнеутвърждаващо“.

Сценарият е написан за две седмици,

а Кирков събира Велко Кънев, Павел Поппандов, Филип Трифонов и Георги Мамалев с роли, специално подготвени за всеки от тях. Моделката Катерина Евро пък получава своя звезден миг, след като пробват всички актриси в НАТФИЗ и нито една не успява да се справи по-добре от нея. Останалото е история.

Вчера

Един от най-провокативните родни филми на всички времена, „Вчера“ се превръща в символ на бунта през последните години на соца, а и в зората на демокрацията. До ден-днешен „Клетва“ на Кирил Маричков е химн на контракултурата, а сцените във филма са все така актуални и днес по редица причини. Най-важното обаче е, че

„Вчера“ е филм за вечни теми като любовта, приятелството и предателството,

с толкова добра режисьорска работа (Иван Андонов, по сценарий на Владо Даверов) и актьорска игра (Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева и Георги Русев), че се нарежда сред най-добрите образци по темата – не просто у нас, а в световен план.

Дами канят

Стефан Данаилов е национално съкровище и всичките му екранни превъплъщения ни карат да сме горди, че сме българи. Една от ролите му ни е особено любима: тази на българския Дон Жуан – Яким Донев. Всички знаем историята на филма: чаровен инструктор по шофиране след развода си се отдава на лекомислени авантюри. Благодарение на лафчета за свалка тип „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?“ Ламбо минава като ураган през екранните си половинки, които са елитът на индустрията:

Цветана Манева, Мариана Димитрова, Невена Коканова, Мария Статулова и Надя Тодорова.

А филмът е все така забавен дори в епохата на селфдрайвинг колите.

Куче в чекмедже

От цялата серия стари филми с малки деца имаме един фаворит и той е любовна история за приятелството между момчето Миташки и кучето Рошко. Малкият Митко (в ролята Веселин Прахов) е дете на силно разведени, супер заети родители, което има една мечта – истинско куче, а не плюшена играчка. От този филм е лафът „Татко ще ми купи колело, ама друг път“. Вместо да чакат чудо, Миташки и най-добрите му приятели си купуват куче от един крадец (Павел Поппандов) на промоционалната цена от три лева, осемдесет стотинки и шест трамвайни билета. Следва изненадата на родителите, когато разбират, че

кучето във въпросното чекмедже е истинско и живо.

Опасен чар

Една от най-великите роли на Тодор Колев и без съмнение класиката на класиките в жанра родна крими комедия. „Опасен чар“ е толкова пълен с лафове типа „роднина-милиционер“, че няма да ни стигне мястото да ги споменем всичките. От 1984 година до днес този шедьовър на режисьора Иван Андонов по сценарий на Свобода Бъчварова не спира да ни забавлява с един леко тъжен смях, както всяка горчива истина го прави. Интересен малко известен факт: това всъщност е телевизионен филм – 6-и епизод от поредицата „Издирва се“ с работно заглавие „Досиетата“. Това е така, защото героят на Тодор Колев (Орелски/ Пеликански/Ясен О. Ястребовски/Соколов/Радул Мисирков/Илия Буревестников с истинско име Генчо Гунчев) всъщност има съвсем реален прототип: Илия Георгиев – Баровеца, влизал над 30 пъти в съдебната зала. Оригиналният гангстер на 72-годишна възраст решил да пише биографията си в Софийския затвор, но се отказал и вместо това избягал от там и пак да се забъркал в далавери.

Истинският живот е най-добрият сценарист!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Неделна киновечер: филми за любовта

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *