За късмет в годината на плъха: 5 интригуващи книги с гризачи

Завираме носовете си между книгите и се потапяме в любимия ни свят - този на литературата

0 коментара Сподели:

На 25 януари настъпва Годината на металния плъх. Ако отдадем почит на китайската астрология, се оказва, че това ще бъде една доста ползотворна и творческа година. Фигурки на мишки вече са завладели родните сергии, за да не останем по-назад от братята китайци.

Ние обаче предлагаме един малко по-нетрадиционен начин за почит към това пъргаво животинче с цел да ни натрупа повече „ориз“ като изобилие в кесиите и в душите. Следните романи са доказана рецепта за интелектуално извисяване, за да не се окаже накрая, че „мишката изяде книжката“. Все пак освен с бързина гризачите се славят и с хитрост – как иначе Том винаги ще бъде прецакан от Джери? 

Като един истински книжен плъх взимайте роман в ръка и посрещнете китайската Нова година с литературна почит към мишките.

„За мишките и хората“, Джон Стайнбек

Световна класика, която може да се окаже доста натежала от въпроси за сметка на малкото си страници. Двама приятели, които със сигурност не са обсебени от идеята за мишките, но неволно ги натоварват с голяма символика. Малките пухкави същества в книгата на Стайнбек показват колко крехък е животът ни всъщност. Дали не сме аутсайдери в собствения си свят? Или предпочитаме да се измъкваме от всяка ситуация с пъргавината на гризач? Дали прекалената обич може да убива – така както Лени умъртвява мишките… без да иска? Тези и още много други екзистенциални въпроси са поставени сред стотина страници, които се четат на един дъх.

Виж повече: 7 книги за повече щастие в живота ти

„Цар Плъх“, Джеймс Клавел

Четвъртата част от Азиатската сага на Клавел поставя въпросите за оцеляването и на какво си способен в името на живота. Този, който оцелее, като мине през множество трупове, би могъл да се нарече „цар Плъх“. За разлика от Стайнбек, Клавел изобщо не вижда тези твари като малки пухкави сладурчета, а точно обратното – символ на погнуса и низост. В условията на война и глад обаче всичко е позволено. И ако ние имаме реплика: „Като няма риба, и ракът е риба“, то в този том може да звучи като: „Като няма месо, и плъхът е месо“. Майсторското перо личи от всеки ред, затова няма да съжалявате, ако се изкушите да паднете в краката на „Цар Плъх“.

„Двете лоши мишки“, Биатрикс Потър

Доста често набеждаваме малките гризачи за лоши. Колко пък да са лоши мишките? Любимата на няколко поколения детска писателка Биатрикс Потър опровергава този нелеп слух. Малките животинки може и да навлизат в чужди къщи и да крадат храна, но тези престъпления са с цел да нахранят малките си. Това всеки би го разбрал. Всеки освен гадните злобни кукли, които се опитват да саботират невинните опити на мишлетата. Много сладко четиво, което със сигурност ще повдигне духа на малки и големи.

Виж повече: 7-те най-съблазнителни герои в литературата

 „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“, Тери Пратчет

Когато Тери Пратчет получава медала „Карнеги“ за този роман, той заявява в речта си, че това е книга за интелигентни плъхове, но и за още по-фантастичната идея, че хората може би също са способни да мислят. И е добре да пробват от време на време… Една много лесна за четене приказка, богата на символика и на истини, които са ей така, между другото, подхвърлени, стига да имаш око да ги видиш. Прекрасна алегория за острия ум на гризачите и силата на манипулацията.

„Плъхбургер“, Дейвид Уолямс

Всеки книжен плъх ще се зарадва на тази остроумна книжка, която със сигурност не е само за деца. Малката Зоуи може и да е главен герой с нейните отчаяни опити да спаси своя любим плъх от изяждане, но романът ще се хареса и на доста пораснали юноши. От по-зряла гладена точка този прекрасен роман е пълен с щуро въображение и хумор, има съспенс и мистерия, достатъчни да ти оправят деня. А за по-малките – това е идеален начин да се представи Смъртта и как да се справяме с нея, въпросът за самотата и хулиганството, бунтът и преследването на мечтите. Великолепен начин да посрещнем Годината на плъха с усмивка.

Още книжни коментари виж тук.

6 книги, с които ще запомним 2019-та

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *