Как София Стана по-хубава през 2019

София може да расте и да не старее, но непрекъснато се ъпгрейдва.

0 коментара Сподели:

София може да расте и да не старее, но непрекъснато се ъпгрейдва. 2019 беше година на нововъведения: някои бяха социални, други попкултурни, трети засягаха инфраструктурата. Всички те направиха света по-добро място и в частност нашата любима столица.

Ето промените, които ни вдъхновиха най-много и ни заредиха с надежда за бъдещето.

ГОТОВО Е

Една от най-дискутираните теми по традиция бяха ремонтите. За „Графа“ се изписаха толкова много страници, че ако се принтират всички коментари и се направят на плочки, може да се смени още веднъж настилката. Важното е, че след цялата суматоха и две незабравими години мейкинг, най-после имаме хепиенд: „Графа“ е по-красив от всякога. „Седмочисленици“ също. Новите пейки, цветните лехи и цялото новичко усещане в тази градинка направо ни кара да подскачаме от щастие. Улица „Малко Търново“ също заслужава специално споме- наване. В своята реновирана версия бижуто на Центъра е успяло само в 60 метра да събере огромно количество спомени и артефакти.

Виж повече: 10 неща, които не трябва да правиш в "Надежда"

ПОВЕЧЕ СЪБИТИЯ

Освен на архитектурни годината беше богата и на културни събития: концертният афиш трудно ще се побере в една страница – то не бяха The Chemical Brothers, Lenny Kravitz, Sting, Dropkick Murphys, Beth Hart… кой ли не мина през София. Даже Dubioza ни свириха на ушенце в средата на Женския пазар! И това бяха само лайвовете, за хилядите партита по-добре да не отваряме темата – трудно е да се оплаче някой, дори хората с най-специфичния вкус. Бум изживяват и бутиковите събития с отбрана публика и тематична насоченост. През последните месеци успяхме да извадим духа на Go Guide от страниците на списанието и да го пренесем в реалния свят със серията от ивенти After Work. Чудесни инициативи бяха и сбирката в района за културно-творческата дейност на София KvARTal Festival; Sofar събитието, събиращо любители на музиката на интимни концерти; Fuck Up Nights с поучителните си истории от типа„проба-грешка“; идейната му противоположност Creative mornings; всички комедийни стендъп събития на Inside Joke Stand Up Comedy, които много ни забавляваха. Черешката на тортата е The Sunday Bunch. И изложбата на Вивиан Майер.

ПО-ЛЕСНО ПРИДВИЖВАНЕ

И в тази връзка най-наболялата градска тема сме си запазили за финал: тротинетките. Едно безкрайно дискутирано превозно средство – както сред пешеходци, така и сред бакшиши. Непрестанно под въпрос се поставя мъжествеността на тротинетката, нейната практичност, сигурност и изобщо причините да съществува. Фактите обаче са красноречиви – само за няколко месеца се нароиха не една и две, а цели три фирми, предлагащи тази услуга: Lime, Brum и българският им отговор Hobo. Все така в играта са и електромобилите за шерване Spark и двуколесната им версия Share a Scoot, които превръщат определени логистични задачки в детска игра.

ПО-ЛЕСНО ПЛАЩАНЕ

На всички тези събития се усети едно безкрайно облекчение – а именно: липсата от нужда за кеш.

Не в значението на „пари“, а във вид на банкноти. Виртуални портфейли имаше и преди, но през тази година те достигнаха, така да се каже, критична маса. Вече всеки може да си раздели сметката с Revolut, да плати с часовник и iCard Digital Wallet, Paysafe, Phyre Digital Wallet или други от безкрайния списък. Важното е, че банкнотите вече са аут, картите са ин. Ако си си помислил за нещо различно от финанси, може би трябва да потърсиш помощ при специалист.

Виж повече: Софийски адски транспорт: автобус 111

ПО-МАЛКО ОТПАДЪЦИ

Последните месеци на годината измина в страх от наближаваща глобална екологична катастрофа и радост от циганското лято в София, в зависимост от интелекта и нивото на плашливост. Все пак не е редно в Сицилия да вали сняг през септември, колкото и да е добре за нас в София да сме по къс ръкав през ноември. Plastic Free инициативата, която предлага solution to plastic pollution, най-после почна да намира привърженици и у нас – сламките изчезнаха, пластмасовите чашки също, а хартиени торби замениха класическата „наелонка“. Зелената вълна в начинанията е все по-осезаема, а отдадени хора и адекватни събития не спомогнаха да се обърне внимание на важни теми от опазването на околната среда.

Прогресът, това е непрестанен процес на промяна. Животът не чака никого. Затова имаш две посоки – старееш или хипстърееш. Ние харесваме този прекрасен нов свят. Приеми го и ти, а току-виж вземеш, че го заобичаш.

Нямаме търпение какво ще ни донесе 2020!

10 неща, които не трябва да правиш в "Люлин"

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *