10-те джаджи – символи на десетилетието

Кои електронни играчки определяха 2010-те

0 коментара Сподели:

Една епоха до голяма степен се определя от технологиите – всяко изобретение и нововъведение дава своя отпечатък върху живота на хората, съответно и върху всички форми на творчество. През 2010-те високите технологии достигнаха невиждани висоти. Появиха се стоки, сякаш директно излезли от романите на Филип К. Дик. С тях, разбира се, дойдоха и всевъзможни антиутопични проблеми, точно като в романите на Филип К. Дик.

Ето кои според нас са джаджите – символи на 2010-те:

Смартфон

Никой никога не е предполагал, че един ден всеки в джоба си ще носи компютър с по-голяма мощ от цялата контролна зала на НАСА, използвана при кацането на Луната. Имаме бърз, непрекъснат достъп до пълното познание на човечеството – на една ръка разстояние. И накрая за какво го използваме? Да шерваме мемета, да пишем коментари и да гледаме софт порно… така де, Инстаграм. 

Смартуоч

Навремето един часовник правеше това, което името му подсказва – показваше часа, а ако е особено умен – и датата. Сега вече виждаш хора да си говорят през смартуочите. Отделно джаджата на ръката ми знае повече за хранителния ми режим от мен самия (просто някои калории искам да ги забравя). Също така, откакто всички имаме смартуочи, чийтът уж да си погледнеш часовника, а да цъкаш съобщения вече не работи.

Безжичните слушалки

Разплитането на пет метра жица, преди да пуснеш любимото си парче, беше толкова задължителен ритуал от слушането на музика, че сега с напредването на безжичните технологии, даже леко ни липсва. Иначе новият проблем на модерните слушалки е, че това е още една батерия за зареждане, която да мислиш. Няма ли край? 

Залепен с кабел за iРhone

Скъсаният кабел за iPhone, който си залепил с нанесен на богато изолационен материал, защото просто не можеш да си позволиш нов, е нещо като символ на поколението. Все пак живеем в свят, в който хора с телефони за два бона казват редовно: „Брат, нямам пари“. Сред другите подгласници на кабелчето бяха селфи стикът и поп сокетът – също толкова задължителни аксесоари за всеки хеви юзър.

Хибридните коли

Кой да предположи, че през 2010-те най-желаната кола ще прилича повече на електрически уред, отколкото на нещо, което да си залепиш на плакат над леглото? За модерните градски хора явно бензинът вече навява асоциации с джънкфуд и всякакви гадости, от които максимално искаме да се дистанцираме. Единственото, което ни спира всичките да не сме с тесла, са очевидните спънки от финансов характер и геолокация.

Електронните книги

За жалост на всички пуристи и почитатели на добрата стара хартия книгите като такива са тръгнали по пътя на динозаврите. Нещо, което се случи в музиката и фотографията преди много години – удобството на технологиите победи над качеството и цялостното куул усещане. Пък и честно казано, покупката с един клик, вместо да чакаш да дойде пакетчето по куриер с дни, не може да се сравни с нищо друго.

Електронни цигари

Добрият стар тютюн беше сред сегментите, незасегнати от всякакви технологични революции. Ако изключиш дизайна и рекламите, до едно известно време кутиите цигари си бяха същите десетилетия наред. Сякаш по команда в рамките на няколко години се появиха толкова електронни алтернативи на добрата стара цигара, че вече можеш да се загубиш сред всичките безброй опции. Навремето пушачите се питаха за запалка, сега си искат зарядно и батерия.

Дронове

Само за няколко години цените на дроновете толкова паднаха, че ако изпитваш желание да си кръжиш на воля, няма сила на света, която да те спре.

Преди години кадрите от въздуха бяха толкова скъпи, че само най-гъзарските холивудски продукции можеха да си ги позволят. Сега вече са задължителен елемент от всяка добре отснета циганска сватба. Очакваме дронове да заменят досадните доставчици и вече да ни носят всичко директно през прозореца.

Електро возилата

Ховърборд, колело с моторче, електро тротинетка – живеем в златната ера на играчките за непораснали деца. Практичността на всички изредени още не е доказана, списъкът с рисковете е безкраен, дразненето на пешеходците е факт, но ако искаш да се придвижиш от точка А до точка Б, без да използваш прекалено много краката си, опциите са налице.

Спинъри

Фиджът спинърите станаха бум през 2010-те, но подобни устройства под една или друга форма са се опитвали да ни се наврат в ръцете от 90-те насам. Само че тогава у нас е било криза и хората са си въртели кутията от цигари на масата. На теория спинърите намаляват стреса, на практика го създават – особено в околните.

А какво ще има за хапване и пийване виж тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *