6 книги, с които ще запомним 2019

Кои са те?

0 коментара Сподели:

Време е да изпратим още една година, пълна с много емоции, уроци и вълнения. Декември е време за равносметки, а за един читател най-важната равносметка е: какво от прочетеното през годината ми хареса? Книжарниците са готови с класациите за най-продавани книги, но дали това е мерилото, с което се определя доколко един роман е харесван?

В тази връзка подбрахме за вас книгите, за които много се говореше тази година, независимо дали оглавяват класациите за най-купувани или не.

По традиция нашата селекция се отнася само за книги, които са издадени през 2019 година на родния пазар. Тенденцията на българина да се обръща все повече към нашенските автори се задълбочава, а оттам идва и навлизането на все повече нови и нови писатели под прожектора. Може да се каже, че тази година нямаше скандали или шокове, що се отнася до литературата, но много от любимците на българския читател са нови открития. Ето за какво става дума:

„Кръв от къртица“, Здравка Евтимова

Много хора вече знаят, че този сборник разкази постигна голям успех не само у нас, но и в САЩ. Похвално е, че нейният разказ „Кръв от къртица“ влезе в американските учебници за осми клас. Колкото и да са брутални на моменти, историите разчувстват. Именно този особен заряд ги прави универсални и разбираеми дори за толкова различна култура като американската. Защото са общочовешки, наситени с много болка и драматизъм. Майсторско перо, което заслужава адмирации.

„Татуировчикът на Аушвиц“, Хедър Морис

Този роман е голямата изненада на 2019 година. Хедър Морис е сценарист и определено си личи, защото диалогът е силната ѝ страна, не толкова самата проза. На пазара има стотици книги за Холокоста, но родният читател избра тази за свой фаворит не само според продажбите, но и според множеството коментари за нея. Може би има нещо жизнеутвърждаващо в борбата на Лале Соколов да съхрани любовта си към Гита и двамата да оцелеят сред зверствата на концлагера. И може би историята е водеща тук, не толкова уменията на писателката. Факт е, че романът трогва и именно затова ще бъде запомнен като една от книгите на 2019 година.

Виж повече: 5 типа книгомани, които всички познаваме

„Където пеят раците“, Дилия Оуенс

Много красива тиха емоционалност има в тази книга. Българинът се съгласи с международния читател, че тежкият живот на Кая не оставя никого равнодушен. Криминалната нишка не те оставя на мира. Много майсторски написана, с финес и детайлни природни знания, все пак е писана от зоолог. Тъжна книга, но с нужната доза баланс, което очакваш и в живота – след страданията да идва наградата. Множество световни признания дават висока оценка за „Където пеят раците“, както и фактът, че е изборът на книжарите от „Хеликон“ за 2019 година.

„Фермата – Алманах. История на българщината“, Пламен Павлов

Още с издаването си на Деня на будителите този сбит преразказ на важните събития в българската история буди небивал интерес. Вече два месеца оглавява всички класации за най-продавани книги на книжарници и сайтове, а това може само да ни радва. Все пак няма значение дали телевизията буди един позаспал патриотизъм или не. Важното е, че много важни моменти от родната история са написани разбираемо и увлекателно, в луксозно издание, което прави книгата чудесен подарък за поколенията.

Виж повече: 7 книги за повече щастие в живота

 „Задругата“, Добри Божилов

Ако за някой роман можем да кажем, че тази година „размърда“ литературните среди и дори замириса на скандал, то това е „Задругата“. Мненията се раздвояват от „осанна“ до „разпни го“, защото има по-нестандартен поглед към управлението и политиката ни през вековете. Божилов яхва вълната на конспирациите, като се противопоставя на всичко онова, което сме учили от учебниците по история. Със сигурност идеална книга за дебат, написана с много проучвания и дързост. 

„Лейди Гергана“, Цветелина Цветкова

Българинът си обича самоиронията и това е. Точно на това залага и младата писателка от „Пощенска кутия за приказки“. Северозападен диалект с реални истории, които те карат да се надсмееш над себе си и дори да ти стане някак си умилително близко. Цветелина Цветкова направи истински бум, но може да се поспори дали този шеговит подход може да се нарече литература. Важното е, че забавлява и е глътка свеж въздух сред останалата драма в родните романи.

Още книжни коментари вижте тук

А зимата е за двама…

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *