5 зелени професии, за които никога не си чувал

Хващамe се на бас, че не знаеш какво е дигитален животновъд

0 коментара Сподели:

Преди петнайсетина-двайсет години, или казано иначе, в предучилищната си възраст, винаги имах готов отговор на въпроса: “А ти каква искаш да станеш, като пораснеш?”. Мечтаната ми професия се менеше буквално всеки ден и варираше от певица / актриса (J Lo ми беше топ inspo) през ветеринарен лекар или архитект до най-фрапантното – археолог или собственик на зоологическа градина. Днешното поколение най си мечтае да стане я геймър (за момчетата), я инфлуенсър (най-често чуто от подрастващи момичета). Обаче се хващам на бас, че досега не си чувал някой да казва: аз искам да стана дигитален животновъд.

Ако си, то ответната реакция най-вероятно е била: ко речи, ко? Totally relatable.

За да избегнеш подобни неловки ситуации, запознай се с най-тренди професиите на бъдещето, появили се в резултат на две “зелени” тенденции – по-устойчиво земеделие и по-екологична икономика. Може пък тук да откриеш и собственото си призвание.

Селскостопански сватбен агент

Ивент планингът по същество не е кой знае колко иновативна професия, но да организираш сватби на село – абсолютно си е. Селскостопанският сватбен агент се бори да осъществи онзи приказен ден за булката (и младоженеца), придържайки се изцяло към eco-friendly опции – от избора на място през декорациите до сватбеното меню, като това се случва във ферма, или казано на български – в дълбоката провинция.

Виж повече: Ако искаш да си тренди… бъди zero waste

Agri-стилист

Модата и красотата са вечният бизнес, който се променя, следвайки трендовете и нуждите на обществото. Именно нуждата от по-устойчива и органична идентичност на индустрията създава изцяло нова професия, в която фокусът е върху използването на натурални разкрасяващи средства и органични материали като прежда от коприва. 

Дигитален животновъд

Ще си призная, че когато първо прочетох за тази професия, в главата ми изскочи следният имидж: лелка на средна възраст седи и си цъка FarmVille.

Реалността обаче няма много общо освен това, че технологиите играят огромна роля в цялата схема. Дигиталните животновъди използват iPad, за да хранят своите (истински) стада, и менажират своята (истинска ферма) от разстояние чрез дронове, сензори, GPS карти, 3D камери и още утопични джунджурии. 

Градски земеделец

Колкото и парадоксално да звучи, земеделието в градска среда е особено важно и особено нужно на света. За целта цели зелени градини “кацват” на покривите на сградите. Те позволяват локална продукция и съответно минимизират нуждата от използването на вредни пестициди и всички други ресурси, необходими за транспортирането на свежи земеделски продукти от по-големи комерсиални ферми. 

Виж повече: 4 алтернативни превозни средства за по-чиста градска среда 

Тютор по градинарство

Да си градинар, не е лесна работа, особено когато ти се иска да си отглеждаш зеленчуци на терасата. В помощ тук се явява един по-различен “учител” – тюторът по градинарство, който идва у вас и ти показва как аджеба да не умориш реколтата от домати. Неговата работа се състои в това, да те научи как да се грижиш за своите балконски растения и да следи прогреса им, докато ти самият не придобиеш нужните умения. 

В мен няма нито капка съмнение, че тези и много други чудато звучащи професии ще се превърнат в новото “учи, маме, да станеш адвокат”. Ако ще си говорим сериозно, то светло бъдеще очаква и други нетипични професии, като инженерен техник по околната среда, хидролог и зелен консултант. Въпреки че не звучат толкова вълнуващо и кул като селскостопански сватбен агент, те са необходими и сега и ще бъдат също толкова нужни и за в бъдеще.

Защо? Защото спомагат за създаването на екологична устойчивост – опазване на природните ресурси и минимизиране на всички видове отпадъци.

Като се замислиш, хората със зелени професии реално могат да кажат, че спасяват света. Или поне се опитват. 

А ти виж как да си eco-friendly турист

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *