Шоколадът или „с какво се хранят боговете“

This hot, hot Chocolate!

0 коментара Сподели:

Човек и добре да живее, рано или късно опитва шоколад. И тогава животът му става още по-хубав!

Докато в последните няколко броя сърфирахме из вкусовите бързеи на виното, сирената и месните изкушения с Интер Експо Център, сега се гмуркаме в бездънните дълбини на шоколада. Разбери повече за различните видове и пеъринга им с виното, докато се наслаждаваш на международните изложения МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и #RETAIL SHOW с техния голям реверанс съм Негово Величество Небцето!

Виж повече: Десертите на София

Внимание, внимание! Извънредно съобщение от Международния институт за тропическо земеделие: в резултат от изменението на климата любимото изкушение на малки и големи – шоколадът, е застрашен от безследно изчезване до…2050 г.! Затаили дъх, обещаваме си, че докато го има, ще гребем от него с пълни шепи! И как не… По небцето си още усещаме вкуса на филма „Шоколад“ , в който главната героиня създаваше топящи се в устата приказки в едно спокойно и старомодно френско градче. Разбира се, и в лентата на Ласе Халстрьом, и в живота тази сладка, тръпчива и понякога леко горчива субстанция има своите различни „лица“. Тъмният шоколад например, който наричаме още натурален или черен, съдържа от 30 до 75% какаово масло и често се използва за готвене. Дели се на сладък и неподсладен – чиста какаова маса. 

Ако му търсиш компания в бутилка – леко опушеният вкус на Сира направо ще заспи с него! 

За млечния шоколад пък можеш да благодариш на швейцареца Даниел Питър, който го създава през 1875 г., използвайки кондензирано мляко. Няколко десетилетия по-късно светът буквално е залят от млечно цунами с над 10% какаова маса и повече от 12% мляко. Ако питаш за пеъринга с вино – чаша Пино ноар с вкус на зряло червено грозде, с лека текстура и копринен вкус ще го отвори съвсем! Белия шоколад пък някои наричат „сладка грешка“, тъй като на практика не съдържа какаова маса. Той има мек и разливащ се в устата вкус и е идеален за шоколадови мусове, панакота и, разбира се, чаша ароматно Шардоне (или пенливо вино).

И понеже обещахме да ти разкрием всичките лица на шоколада, ред е на кувертюра. Това е термин, използван при шоколади, богати на какаово масло. Те са с високо съдържание на какао – често над 70%, и общо съдържание на мазнини 30–40%. Съотношението ги прави скъпи – и в двата възможни смисъла. Кой е вторият ли? Разтопи ли се веднъж гладката шоколадова смес толкова равномерно в устата ти, веднага ще придобиеш погледа на Ам-гъл и ще си кажеш My Precious…

А ти виж кои са по-добрите места за кафе в София

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *