5 известни писатели и тяхната любима музика за вдъхновение

Книжна плейлиста: Какво слушат някои от най-любимите ти писатели?

0 коментара Сподели:

Когато си заклет читател, лесно можеш да забравиш, че и писателите са хора като нас.

Лесно можеш да си представиш автора като някакъв полубог, който се разпорежда с живота и смъртта на любимите ти герои и никак не му и пука. Но много от известните романисти си имат съвсем обикновен живот, който често включва вдъхновяваща порция музика. Слагай слушалките и чуй какво ти препоръчват едни от великите съвременни писатели:

Стивън Кинг – Metallica

Кралят на ужаса е известен с любовта си към музиката и дори години наред е списвал меломанска колонка за Entertainment Weekly. Като се има предвид неговият вечно млад дух, не е учудващо, че е създал и своя банда. В интервю Кинг споделя, че предпочита да залага на твърди парчета, докато пише, защото подхранват креативността му. Metallica и Anthrax редовно съпътстват вдъхновението на автора.

Габриел Гарсия Маркес – The Beatles

Авторът на „Любов по време на холера” определено разбира от музика. Когато го питат каква музика харесва, Маркес отговаря:

„Докато пишех „Сто години самота” в Мексико, изхабих няколко плочи на „Бийтълс”, които слушах, за да се стимулирам.

Имам повече плочи от книги. Аз съм завършен меломан – единственото по-добро нещо от слушането на музика е говоренето за музика”. Истината е, че той не е единственият, който е повлиян от Ливърпулската четворка. Писатели като Джоан Роулинг и Салман Рушди също признават, че са повлияни от творчеството на Бийтълс.

Харуки Мураками – The Beach Boys

Мураками си е истински ходещ джубокс, но една група се отличава доста в неговото творчество – The Beach Boys. Освен това парчетата на групата са с доста силно присъствие в блога на Мураками. Пускайте Pet Sounds и се отнесете в хаотичния свят на Мураками.

Маргарет Атууд – The Arrogant Worms

Атууд е канадка и си обича канадска музика. Авторът на „Разказът на прислужницата” казва, че винаги препоръчва песента  Canada’s Really Big на чужденците. За нас може и да са непознати, но това не означава, че не забиват здраво. Което доказва, че Атууд не само има талантливо перо, но и изтънчен вкус за музика.

Халед Хюсейни – Ахмад Захир

Любимият изпълнител на Халед Хюсейни се слави като Афганистанския Елвис. Авторът на „Хиляди сияйни слънца” е израснал с парчетата на Захир и все още обича да ги слуша. Хюсейни сравнява величието му не само с това на Елвис, но и с Боб Дилан и, разбира се, „Бийтълс”. Щом гласът му е толкова въздействащ, може би не е зле да си сипеш едно питие и да се предадеш на източния чар на Ахмад Захир.

Още книжни коментари и класации може да видиш тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *