Разходки из литературна София

По стъпките и между редовете на класиците

0 коментара Сподели:

Лятото изглежда сякаш не е напълно убедено, че иска да си отиде от столицата, но есента вече започна своят бавен, но сигурен щурм към София. С плавната смяна на сезоните и завръщането на тълпите по улиците ѝ столицата отново се връща към обичайните си високи обороти. Почти ежедневно се обявяват нови събития – ние обаче искаме да разкажем за един малко по-различен проект, който започва своя трети сезон по улиците на града. 

Разходки из литературна София  е проект на Сдружението за градски читални, съвсем естествено последвал създаденото виртуалното пространство literatours – онлайн карта на множество литературни забележителности от по-близкото и по-далечното минало на София. 

Отправната точка на разходките всяка събота е читАлнЯта – мястото на една от най-кокетните библиотеки, които столицата ни е виждала в последното десетилетие, е сякаш създадено за началото на тура из спомените за Стара София. Няма да издавам подробности от разказа (защото цялата разходка е именно това – един своеобразен разказ за по-скришните и любими места из историята), който Александър Шпатов е подготвил, но е показателно, че дори само в карето на Градската градина има двуцифрен брой свързани с литературата забележителности. 

Виж повече: Нашият ТОП 5 на най-превежданите български автори

Ако решиш да прекараш един от следобедите на златната есен, която започва да оцветява града, отивайки на Разходките, със сигурност ще се увлечеш по някоя от десетките истории, които Шпатов е събрал и превърнал в маршрут едновременно по улиците и между редовете на класиците. 

Може би ще ти се стори, че си по петите на Яворов или Мина, всеки от тях запътен към една по-важна среща, която така и не се случва. Може пък ще ти се причуе глъчката от клюките из Двореца или гробното мълчание, отново там, преди разстрела на Вапцаров. Или пък ще разбереш колко време е прекарвала някогашната ни бохема в „Бамбука“ – заета със съвсем не толкова поетичните си забавления. Само едно е напълно сигурно – към края на двата часа от разходката из любимата ни аристократка София няма да имаш съмнение, че в този вечно променящ се град най-важните истории са точно там, където им е мястото. 

Ако и ти искаш да разбереш някои от най-интересните спомени из полите на Витоша, отиди в събота в 13:00 пред читАлнЯта в Градската градина. 

Представяме ти 5 стихотворения за България

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *