Ако искаш да си тренди… бъди zero waste

Как да бъдеш в крак с най-актуалния тренд?

0 коментара Сподели:

През годините сме ставали свидетели на какви ли не трендове и чаленджи. (Нужно ли е да ти припомняме безумното предизвикателство за ядене на прах за пране?) И ако за повечето само един facepalm не е достатъчен, то напоследък се заражда тенденция, която май ни харесва. 

С концепцията zero waste вече 100% си наясно, освен ако не идваш от някой безлюден остров.

Инфлуенсъри, известни личности и брандове се надпреварват да блеснат с начинанията за ограничаване на пластмасовия си отпадък. Lil Dicky също “яхна вълната” с новата си песен, която feature-ва Майли Сайръс, Джъстин Бийбър, Ариана Гранде и други холивудски симпатяги. Доколко подбудите им са чисти, можем само да гадаем, но в случая “целта оправдава средствата” си е съвсем удачна максима. А когато целта е да спасим планетата от унищожение, за да може следващото поколение да живее що-годе нормален живот, дори еко инициативи като тази на любимия сайт на мъжете PornHub си заслужават аплодисменти (примерно).

Ако си супер начинаещ в zero waste-a, първите стъпки вече са ясни.

Виж повече: Как да бъдем eco-friendly туристи

Заменяш найлоновите торбички за пазаруване и си носиш торба за многократна употреба.

Казваш “не” на еднократните чаши за кафе и пластмасовите сламки в бара. Взимаш си метална бутилка за вода. Това, най-общо казано, е starter pack-ът, с който ще си в крачка с най-актуалния тренд в момента. И с който ще понамалиш отпадъка, който изхвърляш волно или неволно в природата. Имай предвид обаче, че опцията “хартиени торбички и сламки” не те прави особено еко. Според експерти те могат да имат също толкова вредно въздействие върху околната среда и се смятат за по-добра алтернатива само когато се използват многократно. 

Истината е, че като консуматори в едно забързано общество сме си изградили навика да използваме нещо веднъж и след това да се протягаме към следващото. Дали ще е торбичка за пазар, която ще използваш веднъж за двайсетина минути и ще хвърлиш в кофата, или дрешка, която ще облечеш точно два пъти, преди да я забравиш в дъното на гардероба, помисли реално колко малко се привързваш към вещите си. И същевременно – колко голяма е нуждата да притежаваш още и още, и още. Колко голяма е нуждата да бъдеш част от тренда, който се мени поне няколко пъти на сезон. Свръхконсуматорството – да купуваш нещо, което не ти трябва, въпреки че си имаш почти същото нещо, което обаче вече не е “ново” или “модерно”, е основна спънка в налагането на живот с по-малко отпадък. Платнената торба, металната сламка и многократната бутилка са супер – не ги омаловажаваме. Обаче силно ти препоръчваме да обърнеш внимание и на навиците си като консуматор.

Можеш ли да дадеш втори шанс на някоя вещ, която притежаваш? В едно ако не идеално, то по-добро общество да носиш дрехи “втора употреба”, да си прибираш ключовете в чанта, която не идва директно от рафта на магазина, не те прави “човек втора ръка”. Напротив. В Холандия например (вярно е, че обществото там е доста по-напред в развитието си като такова, но все пак) словосъчетанието “втора употреба” не носи негативния смисъл, с който се асоциира тук, и не се равнява автоматично на “боклук”. Питай детето на съседа, дето учи бизнес там, в колко Фейсбук групи за размяна, препродаване и подаряване на използвани неща (от закачалки за дрехи през кухненска посуда до холни мебели) членува. Освен че даваш втори, трети живот на вещ, превърнала се в ненужна за друг… Внимание! Спестяваш и пари.

Звучи ни като win-win ситуация – печелиш ти, печели и природата.

Е, губят само бизнесите, които ти натрапват идеята, че трябва да притежаваш новия модел телефон, новия диван, който е същият като стария, и новата колекция, която ще превърне живота ти в Инстаграм приказка. Както виждаш обаче, няма “трябва” – всичко е въпрос на избор. Избирай с мисъл за природата. Защото това е трендът, който е единственото “трябва”. 

Ето и 6 начина да допринесем за по-чист въздух

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *