6 начина да допринесем за по-чист въздух

Дишай, човече

0 коментара Сподели:
6 начина да допринесем за по-чист въздух

Автомобилите, горенето на въглища и битовата химия са обичайните заподозрени в общото ни провинение срещу околната среда.

Дори любимите ни ароматни свещи ежедневно саботират чистия въздух. И ако замърсяването му отдавна е тема – камъче в обувката на града, то протестите срещу въздушния геноцид сгъстяват атмосферата. Замислихме се как можем да допринесем за решаването на проблема, освен да тропаме с крак за спешни законодателни промени и да гледаме на въздухопречиствателите като на новите ни домашни любимци. Ето 6 идеи за това, как да превърнеш чистия въздух в начин на живот.

Яхни метрото и колелото

Няма да те агитираме да оставиш личния си автомобил и да се впуснеш из градските прерии с обществения транспорт. Само ще те подсетим за неговата звездна страна: сър Пол Маккартни, Том Ханкс или Наоми Уотс, които често кръстосват с метрото. Имаш и поне три причини да събудиш колелото – помагаш за намаляването на вредните емисии, влизаш във форма и избягваш задръстванията.

6 начина да допринесем за по-чист въздух

Култивирай балкона

Погледни на минизеленчуковата градина на балкона като на бъдещата попарт мания. Освен че яде боклука в атмосферата, позволява лукса да не купуваш зеленчуци от супермаркетите (за превоза им е ползвано гориво). Хем знаеш какво ядеш, хем е на ръка разстояние. Тренди за отглеждане в саксии на терасата са доматите, чушките, патладжанът, зеленият лук и чесънът, бобът, тиквичките, репичките, салатите, билките. Имай предвид, че при определено комбиниране рискът от вредители е по-малък.

Вземи растение супергерой

Зелените стайни растения може и да нямат индикатор за количеството прах и бактерии във въздуха, но те, питай НАСА, са негови естествени филтри. Достатъчно е едно на десетина квадрата и вече дишаш по-леко. Спатифилумът се бори с домашния мухъл. Мадагаскарската палма арека – със злодеи като формалдехид, бензен и въглероден моноксид. Змийското цвете неутрализира азотния окис, отделян от домашните уреди, а добрата стара папрат е супер срещу тулен и ксилен, които се съдържат в боите и лаковете. Към зелените супергерои можеш да си вземеш и солна лампа – излъчва йони, които нокаутират алергените. 

Карай умно

Ако шофираш редовно, увери се, че го правиш умно, а не прахосваш гориво. Различните смартфон приложения, които контролират разхода, ще ти ударят едно рамо, но междувременно спазвай ограниченията на скоростта, поддържай налягането на гумите в норма и не карай с празен багажник на покрива.

6 начина да допринесем за по-чист въздух

Стани фрийлансър

С толкова много варианти за комуникация едва ли е проблем да вършиш част от работата си вкъщи – поне от време на време. Освен че ще си спестиш пътуването до офиса, малко кеш и висенето в задръстванията, ще си проактивен в борбата срещу замърсяването на въздуха. Основно изискване в този случай е да имаш шеф, който предпочита да диша леко пред това да държи нещата под контрол.

Присъедини се към еко група

Освен от групи като „За чист въздух в София“, където можеш да измериш нивото на замърсяване и градска непримиримост, социалните мрежи изобилстват и от събития, които могат да събудят еко активиста в теб.

Независимо дали ще се вдигнеш да садиш гора, или ще изпиеш чаша вино на някой еко джаз фестивал, потупваме те по рамото. 

Бъди еко, сипвай си вода в движение.

Ако избереш да работиш от вкъщи, ето някои съвета за фрийлансъри.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *