Спринтираме с Методи Терзиев през бъдещето на споделените пространства

За средата и спорта, като активатори на по-доброто ни Аз

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Да опознаваш, да пътуваш, да виждаш, да се учиш, да си приключенец и изследовател – това прави живота по-цветен и красив. За да получиш максимална наслада от всички тези преживявания, ти трябва нещо свежо и утоляващо жаждата. Ние те съветваме да пробваш Birell, бира без алкохол. Приготвена по стандартния за бирата метод на ферментация, за да запази естествения бирен вкус, с тази разлика, че Birell не съдържа алкохол, направена е само и единствено от съставки с естествен произход и няма да ти обърка плановете, а напротив – ще те освежи. Четеш тези редове благодарение на Birell и на тяхното мото, че понякога всички имаме нужда от ново и свежо начало. В случая ти представяме един свеж агент, който също както Birell успява добре да комбинира 2 сили в 1 тяло – предприемаческия дух и спортното начало.

Това е Методи Терзиев. С днешна дата под името му е записана длъжността на оперативен директор на коуъркинг пространството Betahaus. Но, ако погледнем назад ще видим какво ли не. Управлявал е проекти в сферата на човешките ресурси и директния подбор на мениджърски персонал в консултантската компания Stanton Chase International Bulgaria, отговарял е за институционалните партньорства на Фондация "Заедно в час", бил е доброволец в студентската организация AIESEC, където е оглавявал локалния клон в Базелския университет, Швейцария, където между другото е завършил, и е едно от главните действащи лица на Сдружение "Тук-Там" и техния форум "Кариера в България. Защо не?". Всичко това обаче той незименно забърква с нужната доза спорт, който освен че го прави страшно дисциплиниран е и неговото най-голямо вдъхновение през последните няколко години. Говорим си за тичането, като един от начините да разпуснеш ума и за това как изобщо да работиш така, че да не го напрягаш изобщо…

Тъй като Coworking може да означава много неща за различните хора, можеш ли съвсем в началото на нашия разговор да дефиннираш какво Е и какво Не е едно такова пространство?

Coworking е бъдещето на работата, защото дава едновременно свобода и подкрепа както на индивидуалния човек, така и на екип от хора.

За мен това си е една култура, която се превръща в начин на живот и заразява все повече хора по целия свят. В coworking пространствата органично се получава споделяне не само на физическата среда като помещения за работа и срещи, но много повече знание, опит и контакти. Ефектът от цялото нещо е че хората развиват идеите си и се чувстват по-щастливи. Със сигурност coworking пространствата не са просто една статична среда, в която идваш да работиш и след това си тръгваш. Там се създава общност от хора, които имат сходни ценности и са отворени да си помагат.   

Как умно да го потребяваме, ако попаднем в него?

Сещам се онзи виц „знаеш ли как се яде слон?“ -> „парче по парче“. Отнема време да усетиш и разбереш coworking-а, така че с всеки ден в такова пространство научаваш повече за заобикалящата те среда. А потреблението си е въпрос на личен избор.

Какво могат да взаимстват обикновените офис просранства от споделените и то би работило?

Истината е, че корпоративният свят започва да се отваря към идеити на coworking-a. Един от основните такива елементи е

дизайнът на самата работна среда, който трябва да насърчава взаимната работа и забавление на хората.

Говоря за големи отворени пространства със зони за общи срещи, почивка, пиене на кафе или игра. Друго важно нещо са каналите за вътрешна комуникация между хората, където те да могат да споделят идеи или да си решават проблеми от рода на „забравих си зарядното, кой може да ми услужи?“.   

Кой е най-големият тренд около coworking пространствата тези дни?

Все повече наблюдавам как coworking пространствата започват да предлагат услуги на обитателите си и така им спестяват време или пари. Като започнем от най-елементарното поемане на пощата и стигнем до финансови, медицински и един куп индивидуални услуги като обслужване на автомобила. По този начин добавената стойност да работиш в coworking пространство е доста по-голяма от стандартен офис. 

Превърна ли се в мейнстрийм това да споделяш офиса си с непознати хора?

Да споделяш професионалната си среда с други хора не е за всеки, а и често казано не е необходимо. Ще се радвам обаче все повече хора да се чувстват щасливи на работното си място.

Според някои приблизителни оценки, 1 млн. души се очаква да работят в споделени пространства до края на 2018 г. Какви са тези хора?

Всъщност прогнозите са за близо 1,7 млн. човека по целия свят. Тенденцията е ръстът да продължава както всяка година до момента.

А хората са шарени  – програмисти, дизайнери, архитекти, адвокати, счетоводители и предприемачи от всякакъв вид.

Най-странните, най-интересните обитатели, които сте имали?

Много се радваме на кучетата, които са си пълноправни обитатели на пространството заради dog-friendly политиката ни. Всички ги познават по имена и понякога чакаш на редичка да ги галиш.

Как ти стана част от това общество?

Не вярвам на случайности в живота, така че когато Сашо Михайлов от betahaus ми се обади с идея да се видим, моментът беше точният. 2 години и половина по-късно съм част от екипа на първото и за мен най-сполотено coworking пространство у нас.

Както и да го погледнем вие сте далеч от средностатистическите офис работници. И сякаш това, че можете сами да определяте работното си време, ви дава повече свобода за действие или бездействие. Ти как се справяш със свободното си време?

Не съм сигурен, че имам повече време, но със със сигурност имам повече свобода за действие. При мен определено това е думата, тъй като се занимавам със спорт от дете и обичам да съм навън. Играя почти всичко с топка, плувам, ходя в планината, а отскоро се запалих по тичането. Вярвам, че всеки може и трябва да отделя време да бъде физически активен. Ползите от това са изключителни.

Не е ли скучно занимание тичането?

И аз така си мислех, честно. Опитвал съм няколко пъти да започна и все се отказвах до петия километър. Интересното обаче се оказа, че идва именно след тази граница. Тялото ти се напасва към натоварването, дишането се нормализира и започваш да се движиш автоматично по пътеката.

Ефектът върху мозъка от тичането е като най-добрата терапия, на която можеш да се подложиш. Разпускаш от напрежението, избистряш ума и буквално рестартираш.

Слушаш ли музика, докато го правиш?

Не обичам да нося нищо със себе си докато тичам и въпреки че музиката е голяма част от живота ми, я оставям в къщи. Стремя се да бъда максимално близко до околната среда докато бягам, а тя е най-вече в паркове и сред природа. Иначе има доста плейлисти за тичане, но никога не съм ги пробвал.

Сутрин рано или вечер късно?

В последно време вечер късно, влияе ми супер след работа.

Забелязала съм, че много от успелите хора са страшно дисциплинирани и отдадени на някой спорт, според теб как физическата активност те прави по-добър и на други нива?

Страхотен въпрос, благодаря наистина! Абсолютно съм съгласен, че физическата активност е не само здраве, но и има дълготрайни ефекти върху поведението на човека. На мен тя ми е дала много – станах по-търпелив, адаптивен и оценяващ малките неща. Отборният спорт изгражда други важни умения като работа в екип, комуникативност и емпатия.

По-добро място ще е светът ако повече хора спортуват, убеден съм.

Кое най-дългото разстояние, което си бягал досега?

Полумаратон или 21км. Целта ми е да направя цял маратон в рамките на следващата половин година.

А кои са нещата в живота, покрай които минаваш на бегом?

Оплакването, дребнавостта и фалша. Направо спринтирам през тях.

Споделяш работното си пространство всеки ден, а споделяш ли дневните си дози тичане?

Случвало се е, да. Тичането обаче си е индивидуален спорт и основно се напасваш с твоята програма. Имам си една компания, с която ходим по състезания заедно и понякога споделяме тренировката.

И последно – дай ни жокер за градски маршрут,  по който и ние да се пуснем, когато съберем сили да се присъединим към голямото братство на бегачите?

Любимата ми комбинация е горичката в Борисовата и Ловния парк. Само дайте сигнал и ще потичаме заедно.

Ето какво ни казаха "Остава".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *