5 писатели, които отдавна не са издавали нещо ново (а трябва!)

Чакаме ги

0 коментара Сподели:

В ерата на бързите технологии, бързата храна и всичко бързо една от най-големите драми на читателя е нетърпението за нова книга от любим автор. Най-вероятно феновете на Джордж Р. Р. Мартин познават усещането много добре. Напълно разбираемо е – и писателите са хора със своите драми и блокажи. Още повече, че в днешни дни те са много повече – правят семинари, изнасят лекции, срещат се с почитатели в книжарниците или пък проповядват за благотворителни каузи.

Ясно е, да си писател не си е лесна работа.

Да не говорим, че писателки като Силвия Плат, Маргарет Мичъл или Емили Бронте така и не са написали втори роман. Но бъдете малко милостиви към клетия „книжен плъх”! Понякога да си фен на даден автор никак не е лесно. Може да чакаш с години.

Ето кои са онези писатели, които искаме пак да видим с нещо ново на книжния пазар:

1. Елизабет Гилбърт

Тази усмихната американка успя да плени цял свят с „Яж, моли се и обичай”, след което заряза бразилския мачо и се ожени за най-добрата си приятелка. Всеки, който я следи в социалните мрежи, би разбрал нейния литературен застой след 2015 година, когато написа „Магията да твориш”. Със сигурност не ѝ е лесно, след като съпругата ѝ почина от рак. Но все пак нейният стил на писане е толкова жизнеутвърждаващ, че няма как да не искаме повече романи на Гилбърт по лавиците си.

2. Черил Стрейд

Стрейд направи истински фурор със своя сърцераздирателен пътепис „Моето приключение в дивото”. Книгата даже направи и екранен успех с Рийз Уидърспун като Черил. Историята за младата жена, загубила посоката си в живота след смъртта на майка си, бе страхотно написана и издадена през 2012 година.

Но оттогава подобен успех не последва.

Дали заради липса на тема, по която да пише, или просто писателката още бере плодовете на успеха си, можем само да гадаем. Със сигурност обаче би било страхотно да издаде още нещо толкова интересно.

3. Дона Тарт

Тази известна и обичана и у нас писателка има навика да пише един роман по десет години. Последният ѝ успех е с „тухлата” от 2011 година „Щиглецът”, но оттогава насам всичко около Тарт е в мистерия. Благодарение на този роман печели награда „Пулицър” за художествена литература. Разбираме, че изпипва до най-фини детайли произведенията си, но нужно ли е да поставя читателите си в такава незавидна позиция?

4. Теодора Димова

Дъщерята на Димитър Димов със сигурност е една от най-продаваните писателки у нас. Огромният ѝ интелект и познание за човешката природа правят всеки от романите ѝ хит на родния пазар. След 2015 година обаче, когато издава сборника „Ороци”, Димова не е издавала нищо друго. Дали пък не готви нещо голямо, с което отново да събере де що има награди? Предстои да разберем.

5. Мирослав Пенков

Да, знаем, че Мирослав Пенков преподава творческо писане в Университета в Северен Тексас. Сигурно е много зает с американския си живот.

Но у нас той е известен с разкази и романи, които са дълбоко пропити с любов по родното, с една горяща носталгия по България.

Дебютният му роман „Щъркелите и планината” даде силна заявка през 2016 година, но оттогава последва… едно голямо нищо. Феновете му у нас не са малко и със сигурност очакват още от живописния му стил.

Ако пък си „жаден” за още книжни класации и коментари можеш да продължиш да четеш тук.  

Виж кои са правилата, които като читател вероятно нарушаваш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *