5 страшни (ама наистина страшни) книги

Посрещни празника у дома с книга в ръка

0 коментара Сподели:

Празникът на Вси светии придобива все по-голяма популярност и у нас. Маскаради, събиране на лакомства пред вратите на съседите и страшни партита са само част от традициите за Хелоуин. Предполага се, че така се гонят „злите сили“, но всъщност всеки иска да се позабавлява.

Независимо обаче дали си истински ценител на всеки празник, пък бил той и чуждестранен, или изобщо не си фен на тази тиквена истерия – имаме няколко страшни истории за теб.

Литературата изобилства от добре написани плашещи творби, независимо дали под формата на разкази или романи, класика или съвременен хорър. Ето няколко култови страхотии, от които ще ти се „изправят косите“:

1. Дафни дю Морие – „Сега не гледай“

Тази талантлива британска писателка неслучайно остава в литературата като класик, вдъхновил Хичкок да направи едни от най-великите си филми. Макар във всяко свое произведение да влага доза мистика и готически съспенс, с разказа „Сега не гледай“ Дафни дю Морие може да остави дълбоки следи в съзнанието. Прекрасният стил нагнетява напрежението и размива границата между видимия и невидимия свят, между спокойствието и тъмните стряскащи изненади из каналите на Венеция. Краят на историята ще ви накара да подскочите от напрежение.

2. Джералд Даръл – „Входът“

Сега сигурно ще се зачудиш защо този така весел и жизнерадостен хуморист влиза в този преднамерено плашещ подбор на произведения. Изненадващо за феновете на Джери Даръл, този разказ, включен в сборника „Излетът и други подобни дандании“, е повече от страшна история. Жалко само че зоологът не е експериментирал повече в тази насока. „Входът“ разказва за мрачно британско имение, в което главният герой остава сам с едно смразяващо кръвта същество. Дели ги едно огледало, което се оказва вход към тъмния дом на изчадието. Преспите са блокирали изхода пред имението, а кой ще оцелее в тази игра на криеница, естествено, се разбира накрая.

3. Хенри Джеймс – „Примката на призрака“

Архетипът на млада бавачка, изпратена да се грижи за странни деца в огромно имение, е доста използван в страшните филми, но идва именно от перото на Хенри Джеймс. Гувернантка пристига с цел да помага на две малки сирачета, но се оказва, че те си играят с посетители, които отдавна не са между живите. Брилянтното перо на Хенри Джеймс успява да нагнети напрежението така, че ще се ослушваш за стъпки цяла нощ.

4. Едгар Алън По – „Черният котарак“

„Не се и надявам, че някой би повярвал на тази най-чудовищна и едновременно най-обикновена история, която възнамерявам да разкажа. Само луд би могъл да разчита на това, тъй като дори аз не съм склонен да си повярвам. Но утре няма да съм между живите, затова днес трябва да изповядам душата си с покаяние.“ (превод Агоп Мелконян)

Така започва този разказ на един от най-големите майстори в готическия жанр. Едгар Алън По описва историята на измъчван от угризения персонаж, който е преследван от призрака на черен котарак. Вината или котаракът са в основата на ужаса, прецени сам.

5. Пол Трембли – „Призраци в моята глава“

Лудостта като форма на бягство е в основата на този стряскащ психологически трилър. В семейство Бенет нищо не е такова, каквото изглежда. Екзорсизъм, риалити шоу и множество обрати са замесени в разкриването на мистерията с поведението на Марджъри. Дали обаче шизофренията не е по-скоро отговор на едни други, по-зловещи сили, които тя вижда? Това четиво ще те изправи на нокти в навечерието на Вси светии, а не е ли точно това, което искаш?

Още книжни класации и коментари виж тук

Посрещни Хелоуин с няколко наистина вълнуващи партита.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *