9 коледни филма – толкова тъпи, че чак яки

Коледният дух има различни измерения – в случая сме подбрали стари хоръри и траш комедии

0 коментара Сподели:

Коледа е сезонът на Маколи Кълкин – неофициалното лице на празника с ниво на разпознаваемост и ангажираност почти равно на добрия старец с елените. Не всички филми по темата обаче включват забравено у дома дете и упорити престъпници полуидиоти – през годините са се появили доста странни и алтернативни заглавия, които, макар и да обитават най-долните позиции на IMDB, заслужават специално внимание. Защо? Просто нищо не сплотява семейство и приятели така, както колективният хейт, а дружните подигравки на някой филм са едно прекрасно празнично занимание.

В края на статията ти споделяме и как да си спечелиш чисто нов 55-инчов OLED телевизор Philips 803, на който да им се насладиш максимално.

Black Christmas (1974)

Това не е история от гетото, пълна с афроамериканци – Black Christmas е психологически хорър от времето преди слашър да бъде жанр, а култовият му статус се дължи на факта, че е послужил за нещо като вдъхновение на Halloween на Джон Карпентър. Естествено, от позицията на времето това е странен стар филм, пълен с пищящи пичета навръх Коледа в женско общежитие, и нелеп убиец, който говори с бебешки глас, но бавно и методично им тегли ножа и фалшива кръв хвърчи навсякъде. Иначе бонус точки носи, че едната от наплашените красавици е Марго Кидер, впоследствие станала звезда като гаджето на Супермен.

Mixed Nuts (1994)

Ако има нещо по-лошо от хорър, който не е страшен, то това е комедия, която не е смешна. Най-странното в този коледен филм е колко много имена са замесени вътре и въпреки това нивото на забава е колкото на новогодишна програма по кабеларка – ако обичаш да се кискаш с насочен пръст, това е едно чудесно заглавие за целта. Иначе сценарист и режисьор е Нора Ефрон, видяла по-добри дни с филми като You've Got Mail, When Harry Met Sally… и Sleepless in Seattle, а в ролите са Стийв Мартин, Джулиет Луис, Адам Сандлър и Лив Шрайбер (в кино дебюта си), до един забавни колкото торба, пълна чукове. Въпреки това магията на филма е, че не можеш да спреш да го гледаш, за да видиш колко ниско ще падне… а там ситуацията е под дъното, честно.

Silent Night, Deadly Night (1984)

Естествено, може да се досетиш какъв е сюжетът, без даже да си чувал за тази еманация на осемдесетарската тъпотия. Били е травмиран, защото родителите му са убити пред очите му на Бъдни вечер и после е израснал в строго католическо сиропиталище. Това го кара на Коледа да се облича като Санта, като почва да коли и беси наред, по всякакви изобретателни и често отричащи физическите закони начини. За наша най-голяма изненада тази глупост не просто е успешна, ами има цели четири продължения и ребуут, едно от друго по-тъпи. Отново чудесно заглавие за развеселена компания, също така подходящо за тематични игри с пиене – например шот на всяко Oh my God! или залози кой ще умре последен.

Santa With Muscles (1996)

Кой ако не Хълк Хоугън може да направи най-тъпия коледен филм на всички времена и сериозна  заявка за едно от най-малоумните неща, снимани във вселената изобщо. Ясно е как се е родила идеята – взимаме пенсиониран кечист, слагаме му костюм на Дядо Коледа (с леки корекции и изрязани ръкави за мускули) и правим пари. Боксофисът му е колкото на 5-часова молдовска документалка, така че кешът не се е материализирал. За сметка на това са предали на екран една велика история: Хълк Хоугън е милионер със собствен бизнес (фитнес добавки), който заради игра на пейнтбол е погнат от полицията. Бягайки за живота си, той се скрива в близкия мол и нахлузва костюм на Дядо Коледа, след което си дрънва главата и получава амнезия и е объркан за истинския Дядо Коледа (не съвсем истинския от Лапландия, а този, дето е на работа в мола). После обаче, като отваря очи, той самият си внушава, че е Дядо Коледа (истинският). Някъде там има и Мила Кунис, ама това е без значение. По важно е, че зли учени се опитват да превземат едно сиропиталище, защото под него има кристали, а Хълк Хоугън трябва да спаси дечицата. Ами да… точно толкова е тъп!

Santa’s Slay (2005)

Една алтернативна коледна история, в която се разкрива истинската съдба на Санта Клаус – той всъщност бил демон, който загубил бас с някакъв ангел и затова му се наложило известно време да раздава играчки и да сее щастие. След като периодът изтекъл, той продължил по старите схеми – придвижване с шейна и пускане през комина, само че с различна цел, а именно убиване на цялото семейство по различни, оригинални начини. Явно с намигване към споменатия вече Santa With Muscles, кечистът Бил Голдбърг играе лошия Дядо Коледа, а цялостният тон на филма е пълен ташак с елементи на черна комедия. В зависимост от това, колко на сериозно го приемете, това ще ви стори или гига тъпотия или гениална епичност.

In Bed with Santa (1999)

Повечето филми в този списък започват с една лоша идея, в случая това е „нека да събера накуп сегашния си мъж с тримата си бивши съпрузи и техните семейства и да празнуваме Коледа в огромната ми шведска къща по средата на нищото“. Въпросната оптимистка и главна героиня Сара има голяма новина, която пази за подходящ момент от събирането – тя е бременна. Мъжът ѝ обаче има контрановина – направил си е вазектомия две години по-рано без да ѝ каже. Изведнъж смешките и задявките с бившите ѝ рязко престават да бъдат забавни и настава хаос. Филмът се води комедия, но по-скоро е психологическа драма с елементи на крещене, шведите са шампиони в този жанр. Има и положителното послание: каквато и да е вашата Коледа, няма шанс да е по-лоша от тяхната.

Ernest Saves Christmas (1988)

В края на 80-те и началото на 90-те този полуанимационен герой всъщност е една от най-големите звезди в света – тръгнал от рекламите и минал през десетина филма. Този е един от тях. Сюжетът, разбира се, е до болка оригинален: Ърнест е шофьор на такси, при когото се вози Дядо Коледа в търсенето си на заместник… естествено, в Орландо, Флорида. Някъде в тази нелепа завръзка се намесва и една избягала от къщи тийнейджърка, която става дясна ръка на Ърнест в безумния куест да върнат магически чорап, който Дядо ти Коледа си забравя в таксито, а после и да помогнат за заместника му. Въпреки редица пропуски и недомислици в историята филмът си става и макар да не може да разсмее никого с IQ над 75 и да няма и една снежинка на кръст, носи едно странно коледно настроение.

The Elf Who Didn’t Believe (1997)

Този горд носител на 4,3 рейтинг в IMDB разказва историята на младия елф Елмър, който иска да стане истинско момче, като най-добрата му идея как може да се случи това, е да открадне шейната на Дядо Коледа и да избяга в истинския свят. Там, естествено, го чакат премеждия и едно добро дело, което трябва да извърши – да намери сърце за момиченце, което спешно се нуждае от трансплантация. Типичен телевизионен филм с безумни герои и непоръбена история, но учудващо много хора успяват запленени да го издържат до края. Само за да открият, че финалът му се нарежда сред най-тъпите на всички времена. Това обяснява и злобно ниският рейтинг.

Santa Claus Conquers The Martians (1964)

Какво трябва да направи един филм, за да постигне 2,8 рейтинг в IMDB и да се озове в книгата The 100 Most Amusingly Bad Movies Ever Made от създателя на наградите „Златна малинка“ Джон Уилсън? Като начало трябва историята да е чудовищно и безапелационно идиотска. В случая това включва опит на марсианците да отвлекат Дядо Коледа и две невинни земни деца, за да си направят раздаване на подаръци на Червената планета. Целият план естествено се разпърдява и в крайна сметка някъде в движение се променя на далеч по-добрата идея – Дядо Коледа да превземе Марс. Това, което прави филма поне малко гледаем, е веселата празнична атмосфера, която струи от него, пък и как да кажеш „не“ на нещо със Санта и марсианци в заглавието. Най-добрата част са специалните ефекти, които изглеждат толкова жалки и самоделни, че предизвикват не просто смях, а търкаляне по пода с ръце на корема. Прекрасен шедьовър, заслужаващ като описание китната българска дума „ненагледен“. 

Коледните празници са време да си останеш вкъщи и гледаш точно такива филми на дивана, в компанията на най-близките. Даваме ти възможност празниците да станат една идея по-добри с чисто нов 55-инчов OLED телевизор Philips 803.

Той ще ти го осигури с дълбоките си, живи цветове и невероятен, като на кино звук.

Гласувай за най-добрите технологични джаджи на 2018 и участвай за спечелването му тук.

5 събития за след работа

5 причини, които ще те накарат да помечтаеш за работа в офис

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *