Нашият ТОП 5 на най-превежданите български автори

Те са нашата литературна гордост, а списанието „Ах, Мария“ ни среща с тях на специална промоция.

0 коментара Сподели:

Георги Господинов ни каза, че „Тя е от Алжир. Той е от сребро“, Шошо ни напомни за нея във всичките ѝ форми в „Маймуна“, Деян Енев ни обясни лежерно, „че очите ѝ бяха зелени, а дъхът ѝ ябълков“, а Стефан Иванов просто отсече – „моята моника не е такава“. Те са най-превежданите ни български автори и хората, които по един или друг начин винаги са ни разказвали за нея – любовта. Неведнъж сме заспивали с книгите им, будили сме се с романите им, прелиствали сме страници, плакали сме сълзи, пушили сме цигари и сме се припознавали в образите им. Неведнъж сме се губили в кръстопътищата на думите им, закусвали сме с мълчанията им, спирали сме на точките и сме крещели след удивителните. Поезията и прозата на нашите литературни гордости, сред които Аксиния Михайлова, Алек Попов, Владимир Зарев, Георги Господинов, Деян Енев, Кристина Димитрова, Момчил Николов, Стефан Иванов, Теодора Димова и още 27 поети и романисти са причината за предстоящото събитие, за което нямаме търпение –

на 17 декември 2018 в Loft bar (над Jasmine gastro bar) ще се състои премиерата на поредния от големите броеве на култовото литературно списание „Ах, Мария“.

С новия си брой списанието иска да отбележим още едно десетилетие, което отминава, като броят е посветен на темата: „Най-превежданите БГ автори“. За първи път той е на български и английски, и включва 36 автори на 360 страници. Редактор на текстовете на английски е британският поет и преводач Том Филипс, живеещ в България. Главен редактор на "Ах, Мария" е Румен Баросов.

На събитието ще имаш възможност да видиш голяма част от литературните си любимци, да ги поздравиш, да си помълчите заедно, да пиете по едно-две и, разбира се, да чуеш красотите, които „Ах, Мария“ е събрала в този велик брой. Нашия съвет е в никакъв случай да не пропускаш това събитие, на което може да видиш и нас, а за финал ти оставяме личния ни ТОП 5 на любимите ни произведения на автори, които са включени в броя. Чакаме те на 17-и в Loft Bar на Jasmine, за да празнуваме наистина добрата литература!

"Лора от сутрин до вечер", Димитър Коцев- Шошо

"И всичко стана луна", Георги Господинов

"Остайница", Ирена Иванова

"Навътре", Стефан Иванов

"Сестри Палавееви", Алек Попов

За още литература – виж интервюто ни с един от авторите, включени в броя – Иван Димитров.

Разбери повече за "Жажда" на Захари Карабашлиев или една истинска история точно навреме за Коледа.

Или просто хвърли едно око как тече животът в инстаграм профила ни.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *