Салвадор Дали – една различна реалност

"Аз не взимам наркотици. Аз съм наркотикът"

0 коментара Сподели:

Испания, страната, в която, ако решиш да пишеш писмо, има голяма вероятност то да се изгуби някъде по пътя, ако не си написал правилно адреса: автономната област, провинцията, общината, комарката и най-сетне населеното място, улица и номер. Именно там на 11 май 1904 година е роден Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек, известен с артистичният псевдоним Салвадор Дали – ексцентричният каталунски художник сюрреалист.

Дали е един от най-известните представители на сюрреализма – движение в изкуството от началото на 20-те години на ХХ век, обединяващо писатели, мислители, художници и основаващо се на вярата във висшата същност на определени форми и асоциации, всемогъществото на съня и подсъзнателния ум. Трудовете на Фройд, свързани със свободните асоциации, анализ на сънища и с несъзнателното, са от ключово значение за сюрреалистите.

Дали е автор на над 1500 картини, голяма част от тях вдъхновени от неговата муза – Гала. През 1931 г. той рисува една от най-известните си творби – „Упорството на паметта“, което въвежда сюрреалистичен образ на меки, разтопени часовници. Дали казва, че не може да живее и 10 минути без Гала, която бащата му нарича „руско-френска проститутка“ и заради която изгонва Дали от дома си.

По време на съвместния живот на Дали и Гала, продължил близо 50 години, Гала е вдъхновила голяма част от творчеството на Дали, а след смъртта ѝ художникът не нарисувал повече нито една картина.

Сюрреализмът е изпълнен с мистерия и много възможности за интерпретация, той прониква директно в най-дълбоките кътчета на подсъзнанието, разчупва табутата, размива представата за време и пространство, представата за образ и форма, както и самата представа за реалността. Творчеството на Дали пресъздава това, което е дълбоко скрито в подсъзнанието, където повечето хора се страхуват да погледнат. Чрез творчеството си Дали ни казва да не се страхуваме, защото тъкмо там се крие и истинският гений. А писмото ни, веднъж написано, няма никаква опасност да се изгуби в тази реалност. 

Кой заслужава да носи титлата Най-добър бар и ресторант за 2018, решаваш ти. Гласувай и спечели Samsung Galaxy Note 9

Прочетете за тази забележителна българска актриса.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *