Литературен петък: „Лунно сияние“ от Майкъл Шейбон

Кога сянката на Земята пада върху Луната?

0 коментара Сподели:

След като „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ от Майкъл Шейбон се появи на български, авторът удобно се намести в челните литературни редици и всички ние започнахме да потриваме ръце от новината, че „Лунно сияние“ (изд. „Еднорог“) се задава. И дойде. Няма да го сравнявам с другата му книга, защото е безмислено, това са две различни произведения,

дело на човека, който твърди, че ще се придържа към фактите, освен когато те отказват да се подчинят на паметта или истината.

В „Лунно сияние“ авторът опознава дядо си много повече в рамките на 10 дни, отколкото за цял живот. Може би защото на прага на смъртта човек е готов да сподели неща, които винаги е носил в себе си, но не се е осмелявал да изговори. А този дядо определено има какво да разкаже – за Америка, за Втората световна война, за лагерите, за любовта, секса, мечтите, вътрешната нестихваща борба, за ракетите и за Луната.

"Въпросът бил безсмислен и дядо го подминал с презрение – той принципно се противял да обяснява очевидното. Неговото виждане било, че болшинството от въпросите, които хората ти задават, служат само да местят въздуха, да ограничават движенията, да отклоняват енергията и вниманието ти. Така или иначе, дядо ми и неговите чувства никога не са се разбирали."

Дядото е страшно симпатичен герой, инженер, човек на науката, чиято мечта е да се срещне с Вернер фон Браун- създателя на  Фау-2. Това, което ще открие, не само няма да му хареса, а ще превърне идола във враг. Понякога желанието за наказание и отмъщение е толкова силно, че човек може да посвети целия си живот, за да осъзнае в някакъв момент, че над всичко все пак стои прошката, един от ценните уроци на романа. И докато дядото на героя разбира езика на механизмите и машините, бабата гледа на таро, вижда странни неща и живее в собствен свят, изключително причудлив.

Първата им среща и репликите, които кръстосват, дават ясен знак, че връзката им ще е всичко друго, но не и обикновена.

Тя е еврейка от френски произход, която изживява последиците от Втората световна война, от трудностите и смъртта, и макар в един момент да не е ясно кое е истина и кое не, е лесно да ѝ се съчувства не само за страшните неща, които я гледат през прозореца, но и за щетите, които семейството неизбежно понася. Нейният враг е Безкожият кон и за мен той е по-страшен от Вернер фон Браун, защото се появява неочаквано и прави нормалния начин на живот недостижима илюзия. Мистичният ѝ ексцентричен образ допринася за въздействието ѝ върху всички замесени, които осъзнават, че в нея има винаги минимум една бездна, която я вика настойчиво.

"Баба постоянно създаваше впечатлението, че всеки момент може да прелее, а той пък се беше родил с чадър в ръка." 

Един въпрос сигурно вече е изплувал на повърхността – как човек на науката и такъв с уклон към езотеричното успяват да останат заедно? Нито затвори, нито клиники за душевноболни успяват да скъсат нишката между тях, защото те се приемат такива, каквито са. Не мога да не се съглася с дядото, когато казва, че всички сме повредени и счупени, и макар случаят на съпругата му да е по-тежък и изморителен, той просто иска да е с нея. Един инженер се отказва да търси техническата повреда, не е ли забележително?

Не искам и нямам намерение да разказвам сюжета на „Лунно сияние“, още по-малко да се опитвам да определям жанра му.  Изпитвам дълбока признателност, когато някой ми окаже честта да надникна в миналото му, особено ако го направи с нужната доза финес и хумор. Дядото на Шейбон отваря стар скрин със спомени и всички ние се превръщаме в притихнали от изумление деца, на които им разказват най-важната приказка – тази на живота.

„Започни с нощта, когато съм се родил. Втори март 1915 година. През онази нощ е имало лунно затъмнение, знаеш ли какво е това?

– Когато сянката на земята пада върху Луната.

– Много показателно. Убеден съм, че това е съвършената метафора за нещо. Започни с него.“

Виж кои са най-привлекателните герои в литературата.

Кой заслужава да носи титлата Най-добър бар и ресторант за 2018, решаваш ти. Гласувай и спечели Samsung Galaxy Note 9

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *