Silver Ivanov & Djane Koki – две сърца, един екип

Музикалната двойка на българската хаус сцена си поговори с нас за предстоящото си участие в Амстердам, предизвикателството да съчетават работното ежедневие с любовта и защо е важно да останеш верен на стила си.

0 коментара Сподели:

Симпатичната двойка радиоводещи на предаването Addicted To Music, познати като Silver Иванов и Djane Коки, е тандем не само зад пулта, но и в живота. Дали ще ги чуеш понеделник вечер в ефира на радио Nova, ще танцуваш с тях на някое парти в Tiffany или Culture Beat, или ще ги засечеш по софийските улици, хванати за ръка на романтична разходка, те винаги са усмихнати и ще те заразят с доброто си настроение. Седнали на по кана студена домашна лимонада, се разприказвахме за Amsterdam Dance Event, където ще пускат само след броени дни, предизвикателството да си по цял ден с любимия човек и защо не трябва да изневеряваш на стила си.

Какво е чувството да сте едни от малкото българи, поканени на Amsterdam Dance Event, и как се подготвяте за участието си там?
S: Варим целина всеки ден, пием фрешове, храним се здравословно…
K: Правим вуду магии за успех…
S: Да, червени конци, обърнати чорапи, за да не ни урочаса някой. Чувството е уникално, много сме щастливи, че ще бъдем част от този мега ивент. Вече няколко дни сериозно преглеждаме каква музика бихме могли да включим в сета ни, който ще пускаме на партито на лейбъла Stereophonic, и сме сериозно развълнувани.
К: Миналата година се зарекохме, че тази година дори да не сме поканени да участваме, ще отидем. И цялото това нещо се случи много изненадващо – буквално ден преди да си вземем самолетни билети, дойде обаждането, че сме поканени да пускаме музика там.

ADE е европейският еквивалент на Miami Winter Music Conference – диджеи от цял свят ще се съберат в Амстердам, за да обменят опит и идеи. На кое от предстоящите партита се радвате най-много?
S: Ще излъжем, ако кажем, че не е партито, на което самите ние имаме участие. На партито на Stereophonic ще участват диджеи от Полша, Ибиса, Англия, Словения и Италия, разбира се, тъй като лейбълът е италиански. С най-голямо нетърпение очакваме сета на Alfred Azzetto, който е един от старите италиански диджеи. Той е издавал музика за Defected, Purple Records и е повече по фънки, соулфул хаус музиката.

Другият интересен за нас колега е един диджей от Полша, който в момента е много актуален – Deeplomatik, даже направи един ремикс на хита на Axwell „I found you“. Той е от новите надежди и ще ни бъде много приятно да се запознаем и с него. Лично аз пускам много негови парчета, Коки също се кефи.

Djane Koki, Dj Silver, Addicted to Music

Очаквате ли да изскочат евентуални колаборации покрай новите запознанства?
S: Цялата идея на конференцията е точно такава – хората с общи музикални вкусове да се запознават, да се обменят идеи и да се раждат нови и интересни продукции и дори нови музикални тенденции.
К: Най-вече отиваме да се забавляваме, пък каквото стане, стане.
S: Важното е да се представим на ниво и да дадем най-доброто от себе си.

В момента работите с италианския лейбъл Stereophonic, на чието парти ще пускате в Амстердам. След като поживятхе известно време в Италия и се върнахте тук, не е ли странно, че именно италианска звукозаписна компания хареса музиката ви?
S: Това стана напълно случайно. Бяхме разпратили парчетата си до няколко лейбъла и по ирония на съдбата именно италианци ни обърнаха внимание. Определено сме много доволни, че станахме част от екипа на Stereophonic, и те като нас са много страстна нация и се сработваме чудесно.

Дочух, че Коки скоро ще издава ново самостоятелно парче?
К: Да! В началото имахме повече общи продукции, но реших, че искам да си направя свой собствен трак, без да се съобразявам с неговите предпочитания. Изпратих го на диджеите, които аз харесвам, и на Kolombo, който ми е любим в момента, взе че му допадна. Парчето се казва „Dismiss“ и ще се включи в компилацията на ADE, след което ще се издаде през ноември официално.

Освен да се занимавате със собствени продукции, вие всяка седмица селектирате най-интересното от музикалния свят в предаването „Addicted to Music“. Какви тенденции се наблюдават напоследък?
S: За всички тези години, в които предаването съществува, музиката тръгна от soulful, мина през tech house, сега сме на вълна deep. Досега не се е случвало да не ни харесва това, което е актуално като звучене. Напоследък имам чувството, че се завръща UK вълната, garage стилът отново е силно застъпен в новите продукции.
К: Disclosure са много силни в момента.
S: Според мен garage звученето с елементи на tech house и soulful house е следващият тренд, но в България сякаш още не сме готови за него и хората продължават да слушат deep. Въпреки това темпото постепенно се вдига.

По участия пускате и заедно, и поотделно. Кое ви харесва повече?
S: Двама винаги е по-интересно и е по-добре от един. Единият ако зацикли, другият винаги може да поеме нещата в свои ръце. Или ако единият се напие, другият гледа да се въздържа. Така винаги има кой да кара колата. А и така, докато Коки пуска, аз се сливам с тълпата и гледам да усетя настроението или обратното. Получава се по-добра комуникация между нас и публиката.
K: Понякога имаме малки леки спорчета кой какво да пусне, всеки си мисли, че знае повече от другия и че е усетил точния момент за някое парче, но…
S: Всеки е на различен градус. В дадения момент на единия му е по-лежерно, на другия му е по-динамично и тогава се разминаваме.
K: Колкото и еднакви музикални предпочитания да имаме, понякога много се различаваме и усещаме музиката по много различен начин.
S: Това обаче също е в плюс на нашите общи партита, защото така пускаме разнообразна музика.

Djane Koki, Dj Silver, Addicted to Music

Помня как преди години с теб философски кръстосвахме улиците на Русе след твое парти там, отчаяно търсейки отворен ресторант в 4 сутринта. Тогава ти ми каза, че искаш да си намериш момиче от бранша, което да споделя любовта ти към музиката и да разбира това, което правиш. Оправдаха ли се очакванията ти?
S: Важното е само да си го пожелаеш и то става. Буквално, нямаше и два месеца след този разговор, когато се запознах с Коки. И тя определено оправда очакванията ми! С нея имаме толкова общ език…
К: Сега ако се оплачеш, мисли му!
S: Аз кога съм се оплаквал от нещо?! Е, понякога имаме професионални спорове, защото все пак сме с различни виждания за нещата. Всъщност непрекъснато спорим за нещо. Но в спора се ражда истината!

Вие сте двойка не само в живота, но и зад пулта. Тук важи ли клишето, че си писвате след толкова време, прекарано заедно, или точно това ви зарежда с още повече енергия?
К: Ами аз няма да излъжа и да кажа, че е лесно. Ние работим заедно, живеем заедно и всичко правим заедно и в един момент започваш да губиш представа за това, какво се случва. Но това е един много малък минус, сравнено с други двойки, които от работа нямат време да се видят изобщо. Плюсовете определено са повече от минусите!
S: Реално погледнато, една двойка със сериозен житейски опит, ако я попиташ същото нещо, едва ли ще се впусне в обяснения колко им е готино всичко. Всеки човек има нужда да бъде сам от време на време, това е една съвсем нормална човешка потребност. Така че, колкото и да се обичаме и да имаме общи цели и интереси, всеки в даден момент иска да се затвори в неговия си свят и да бъде поне за десет минути сам.

Изкарахте цялото лято на морето и съм сигурна, че сте имали поне една луда история…
S: Коки е по лудите истории, аз съм чичко – седя си на шезлонга, чета руска литература…
К: Какви луди истории? Той за цялото лято влезе във водата точно три пъти и всеки път, когато постоеше малко повече от пет минути на слънце, започваше да се тръшка колко му е топло и отиваше на бара на сянка.
S: Поне не съм давал пари за плажно мляко!
K: Поне нещо положително от цялата работа. Аз пък през това време се пробвах да карам сърф, никога преди това не се бях качвала. Беше ми много забавно през първия един час, след това ми стана скучно.
S: Като цяло беше едно много готино музикално лято, починахме си добре, поработихме добре, беше супер. Друго си е да си лятото на море!

Какво ви кара да оставате верни на хаус сферата, когато има други сфери, които са далеч по-благодатни в България, но не отговарят на стила ви?
S: Все още го правим от любов към музиката. Тя все пак е начин да изразяваш чувствата си, а всеки диджей и продуцент има различен начин да я възприема и всеки сам за себе си избира каква музика да пуска. Очевидно има диджеи, които се чувстват добре, пускайки поп фолк. Явно на тях им действа добре емоционално, но колкото и пари да се изкарват в тази сфера, няма начин да изневерим на стила си само заради доходите.
К: Почти всяка година получавам поне по една наистина добра оферта да пускам в чужбина. Дори не става дума за чалга, а за обикновена комерсиална музика. Но фактът, че ме ограничават в плейлистата, е достатъчно голяма причина за мен да отказвам. По принцип съм отворена към други стилове музика и със сигурност в един момент ще опитам да включа в продукциите си и други, различни елементи, но те трябва да ми харесват и да отговарят на стила ми.
S: Стига да правиш това, което обичаш, рано или късно ще ти се получат нещата. Любовта ще ти се върне обратно. Ние даваме любов с нашата музика и чакаме тя да се върне. Може и да стане чак след десет години, но ще се върне.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *