Винсент ван Гог и белезите на гениалността

Когато съдбата те бележи с нещастие, ти я рани с изкуство

0 коментара Сподели:

Гениалността белязва притежателя си по-дълбоко отколкото глупостта невежия. Докато е жив, той е неразбран, обиждан, отритван, самотен. Години по-късно след смъртта си обаче почти всеки гений получава своето признание. Брилянтните идеи се вписват в бъдещето, но остават като енигма за ума, закотвен в миналото.

Ван Гог износва раните на своята гениалност до самия си край. И ги превръща в едни от най-великите картини на всички времена. 

Отрязаното ухо на Винсент е най-известният му белег. Раните обаче започват да се появяват по душата му още от ранна възраст. Всичко, с което се захваща, не му потръгва – търговия с картини, религиозна дейност, любовта. Ван Гог е от отритнатите гении ала Ницше, обичта го подминава, жените в живота му подритват сърцето му все едно е играчка. Той повече от всичко иска да има собствено семейство, но, уви. Бедността обаче тогава още повече е отблъсквала фактора "семейство" и потърпевш е бил само и единствено той. А душата му поема първите удари от живота, за да ги превърне в неизлечими белези. 

Кухото му портмоне и празните му джобове са причината той да направи едни от най-известните автопортрети на всички времена.

Ван Гог не може да си позволи модели и затова събира пари, за да си купи едно простичко огледало. Така прекарва с часове пред него, опитвайки се да хване детайлните на човешкото лице. Години по-късно вече знаем, че успява. Освен физиката той хваща перфектно най-мрачния детайл – нещастните му очи. А тях нито един ярък цвят не може да ги накара да заблестят. 

Виж повече: Фрида Кало, Диего Ривера и картината на любовта

Известно време Ван Гог се опитва да живее в Париж, но отново от бедност се мести в по-малко градче, което отчаяно иска да превърне в своя селска утопия, но не успява. Там кани Гоген, на когото искрено се възхищава, а той не може да прозре невероятния талант на Винсент.

Всички нещастни обрати на съдбата удрят дотолкова ума и фината му душа, че накрая той попада при всички неразбрани – в лудницата. Великолепната "Звездна нощ" всъщност е гледката от стаята му там. 

Виж повече: Салвадор Дали: Испанецът, който научи света на въображение

Геният умира пред последната си картина. Винсент Ван Гог се самоубива, докато рисува и за да бъде животът му изстрадан докрай, живее още 30 часа, след като се прострелва в гърдите, а думите му към брат му Тео са

"Тъгата ще продължи вечно".

Едва десетилетие след смъртта му картините на Ван Гог започват да придобиват популярност. През целия си живот той е нещастен, беден, самотен, луд… защото не се отказва от брилянтността си. Това е най-големият белег, който ти оставя съдбата. След смъртта си геният бележи света с таланта си. И това е най-красивата рана.

Доньо Донев и смачканите му листове истина

10-те най-скъпо продадени картини през 2018

Гледа ли новото ни видео?!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *