5 литературни герои, които обичат морето повече от теб

...и говорят с морето на някакъв странен език

0 коментара Сподели:

Лятото се изнизва като пясък между пръстите ни. Нашепва приказки за диви приключения и носталгични залези, но и предлага солени целувки за всеки. Сега е моментът да трупаш спомени, да си завъртиш главата и да намокриш къдриците от морските вълни.

А никой не познава очарованието на плажа и водната стихия по-добре от тези книжни герои.

Имаме си момчета, които говорят с морето на някакъв странен език. Имаме си и пиратка, която заклеймява всеки, който е далеч от морето, като провинциалист. Така че виж дали ще се припознаеш в някого от тях, защото те със сигурност надминават всяка любов към сините води.

Ричард от „Плажът“
Алекс Гарланд

В своя път към силните усещания туристът Ричард се озовава в Банкок. В хотела обаче научава, че има таен, направо райски плаж, за който малко хора знаят. Заедно с една френска двойка младият британец тръгва да търси острова и го намира. Героят претърпява изненадващо развитие, което е предизвикано не само от жаждата за приключения, но и от силното усещане за бягство от реалността, което морето дава. Ако Джак Керуак и Уилям Голдинг бяха написали нещо в тандем, сигурно щеше да излезе този роман. Понякога плажните истории не са това, което изглеждат.

Капитан Ахав от „Моби Дик“
Херман Мелвил

Да си обсебен от един бял кит не е лесна работа, но това е целият смисъл в живота на капитан Ахав. Вярно е, че героят е леко изперкал, но пък да си толкова отдаден и фокусиран в една цел си е постижение. Самият Мелвил е работил известно време по корабите и точно затова успява с такава прецизност да опише ежедневния живот в открито море, всяко вълнение и всяка буря. Така че Ахав със сигурност не би могъл да живее на сушата, още повече с манията си по бели китове.

Виж повече: Easy Like a Sunday Reading: Книги, които ще ви вдъхновят да пътувате

Сантяго от „Старецът и морето“
Ърнест Хемингуей

Безсмъртната повест на Хемингуей оставя леко натуралистичен привкус, но показва идеално спокойствието, което морето може да даде. Сантяго е решен да хване голям улов и по време на постигане на тази цел закалява характера си. Старчето дава урок не само как да се борим с великите сили на природата, но и как да ги уважаваме. Морето е стихия и всеки трябва да се научи да я почита, без компромиси. 

Виж повече: 5 книги, задължителни за четене на плажа

Лудата Хана Мабът от „Канела и барут“
Илай Браун

Хана Мабът не е типичният капитан на корсарски кораб, но със сигурност е родена с морска сол в кръвта. Достатъчно властна, за да заповяда на шеф готвач да се бори за живота си с различни ястия, но и достатъчно умна, за да оцелее в дивия свят на пиратите. Огненият ѝ нрав пасва идеално на водната стихия и двете не биха могли да оцелеят разделени. Тази луда пиратка е луда не само по морето, но и по вкусните гозби с барут в тях…

Чарлс от „Морето, морето“
Айрис Мърдок

Вечният бонвинан Чарлс Ароуби решава да се оттегли от блясъка на партитата, за да напише своите мемоари. И къде, къде да се оттегли освен в китна виличка край морето… Ей така, да си го гледа, да си спомня и да се терапевтира на спокойствие. В крайна сметка не е нужно да си моряк, за да възхваляваш могъщото въздействие на голямата солена локва. На Чарлс обаче не му остава много време да се любува на морето, защото се озовава в къща, пълна с неособено желана компания. Понякога морето има тази сила – привлича хора, които отдавна чакаме или които никога не сме очаквали…

Още книжни коментари виж тук.

Easy Like a Sunday Reading: Париж винаги е добра идея

Абонирай се за YouTube канала ни и ще опознаеш София отблизо

А тук можеш да следиш всичко, което се случва в града. Последвай ни в Instagram

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *