Новото семейство в „Денят на бащата“

В семейството всеки е сам за себе си

0 коментара Сподели:

„Агитпроп“

На българските сериали винаги се гледа най-напред с неодобрение. Факт – невинаги получаваме качествена родна българска продукция. С два епизода „Денят на бащата“ обаче показва, че и ние можем да правим неща на европейско ниво. Какво толкова ни предлага сериалът на БНТ?

Перфектна актьорска игра. Захари Бахаров и Весела Бабинова са чудесен тандем, доколкото можем да наречем такъв и героите им в сериала. Семейство не пред, а в разпад е второто нещо, което ги свързва. Първото е детето им във филма, изиграно от Патрик Шон Хесън. А Патрик играе дори и с очи – те са пълни с меланхолията, която се лее в сериала.

Александър Сано и Глория Петкова са другата двойка, която наблюдаваме в първите епизоди, а имена като Малин Кръстев, Явор Гърдев, Йоана Буковска-Давидова и други също са част от актьорския състав. Играта е достоверна и ще ви накара да се сетите за поне едно такова семейство.

А такива семейства има на всеки етаж, във всеки блок.

Сериалът не е за гангстери, не е за молове, за лекари, нито пък за някакви часове разлика. Престъпници няма, но виждаме убийството на традиционния семеен модел. Молове няма, но всяка любов вече има етикет за срок на годност. На кого му трябват лекари, ако не могат да излекуват душата ти? И без значение колко часа разлика има между хората – ако сърцата са се разминали, часовниците им не могат да се пренавият. Сериалът не е за изброените в първото изречение неща. Той е за новото семейство.

'Денят на бащата“ ни представя модерните майка и баща, които трябва да отгледат модерното си дете… някак си.

Това е семейството, в което думите липсват, а когато ги има – те са по-скоро викове.

Тук всичко се казва с мълчание. Делата говорят най-силно, стига да са признати. Признатият грях се превръща в двоен грях, а заблудата се превръща в силата, която крепи семейството. За любов трудно можем да говорим в свят, в който се обичаме, защото се лъжем красиво. Нищо вече не е за детето – дошъл е моментът, в който осъзнаваш, че искаш да направиш нещо и за себе си. Защото когато е трябвало, си живял,както искат другите. Модерното семейство просто не е семейство – то е разпад, в който има една майка, един баща и едно дете. И всеки е сам за себе си. „Денят на бащата“ засяга и други теми –  изневярата, ревността, битовизма и лутането на модерната душа. Но всички те образуват новото семейство.

Можем ли да спрем краха на традицията?

Проектът на БНТ е колкото амбициозен, толкова и важен. Амбициозен, защото говори за теми, които те хващат за гърлото. Важен, защото никой не смее да говори за тези теми. Режисьор на сериала е Павел Веснаков, оператор е Александър Станишев. Сценаристите са Георги Иванов, Теодора Маркова, Невена Кертова.

Първите два епизода може да гледате на повторение в Youtube канала „Денят на бащата“ или в сайта на телевизията. Сериите на сериала се излъчват понеделник и вторник от 22:00 ч. по БНТ1 и БНТ4.

Оскари 2019: най-беззъбата церемония на всички времена.

Последвай ни в Инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *